Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОРГАНІЗАЦІЯ ОСНОВНИХ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ




Тема 1.

1. Види виробничих процесів.

Виробничий процес – це поєднання предметів і знарядь праці з живою працею для задоволення потреб виробництва (рис.1.1).

Рис. 1.1 - Схема елементів виробничого процесу

 

Його елементами та поняттями є:

· предмети праці;

· знаряддя праці;

· жива праця (персонал);

· простір;

· час;

· задоволення потреб (продукція).

Разом вони формують системне поняття “виробничий процес”. Суть цих понять можна виразити так:

o Предмет праці – предмет, на який діє людина під час праці зі створення проміжного або кінцевого продукту для задоволення певних потреб.

o Знаряддя праці – засоби виробництва (інструменти, пристрої, верстати тощо) якими користується людина під час праці (діє на предмети праці).

o Жива праця – це свідома, доцільна діяльність людини, яка за допомогою знарядь праці діє на предмет праці для його перетворення та задоволення певних потреб.

o Простір – місце перебігу виробничого процесу.

o Час – тривалість виробничого процесу.

o Задоволення потреб – виготовлення продукції, надання послуг або виконання роботи для задоволення певних потреб відповідно до плану.

Виробничі процеси є трьох видів – основні, допоміжні, обслуговувальні. Тому можна дати таке визначення:

Виробничий процес – це сукупність основних, допоміжних та обслуговувальних процесів, у результаті яких вихідні матеріали перетворюються у готові вироби. Своєю чергою основні виробничі процеси поділяються на: підготовчі (заготовчі), перетворювальні (обробні), заключні (складальні).

Взаємозв’язок виробничих процесів в організації наведений на рис. 1.2.

Організація

Рис. 1.2 - Види і взаємозв’язки виробничих процесів в організації

 

Основний процес виробництва має три етапи:

Підготовчий– це процес підготовки живої праці у просторі і часі і знарядь праці для перетворення предмета праці у корисний продукт.

Перетворювальний – це процес перетворення предмета праці зміною його форм, розмірів, фізичних або хімічних властивостей, зовнішнього вигляду, характеристик, показників, стану або потенціалу відповідно до плану або творчого задуму.

Заключний– це процес підготовки перетвореного предмета праці з наданням йому форми товару для передачі замовнику.

Допоміжний процес – це процес, що сприяє нормальному перебігу основного процесу з перетворення предмета праці безпосереднім забез­печенням його обладнанням, інструментом, паливно-енергетичними ресурсами.

Обслуговувальний процес – забезпечує нормальний хід основних і допоміжних процесів виконанням транспортних послуг, послуг з логістики на “вході” і “виході” та ін.

Наведена вище схема характеризує процес взаємодії виробничих процесів в організації за ходом виробництва (по горизонталі).

За рівнем ієрархії (по вертикалі) виробничі процеси такі:

· виробничий процес на робочому місці – це будь-який вид процесу (основного, допоміжного, обслуговувального), що перебігає на конкретному робочому місці;

· виробничий процес на рівні підрозділу – це процес, який перебігає у підрозділі між робочими місцями;

· міжцеховий виробничий процес – це процес, який перебігає між підрозділами організації.

За складністю кожний із названих процесів може бути простим і складним.

Простий виробничий процес – це ряд послідовних операцій, результатом яких є виріб (рис. 1.3).

Рис. 1.3 - Простий виробничий процесс

Складний виробничий процес –це поєднання декількох простих процесів (рис. 1.4).

Рис. 1.4. - Складний виробничий процес

 

 

Рисунок 1.5 Класифікація виробничих процесів

 

Організація виробництва полягає в забезпеченні раціонального поєднання в просторі та часі основних, допоміжних і обслуговуючих процесів, а також людей і речових елементів виробництва.

Етапи формування виробничого процесу:

На першому етапі передбачається вибір найпрогресивнішого і технологічно удосконаленого обладнання, машин, які відповідають технологічним умовам підприємства. Підбір обладнання проводиться в простих системах - дільницях, цехах, які визначають досягнення кінцевої мети.

На другому етапі здійснюється визначення числа одночасно діючих виробничих одиниць в ланці і простих систем у підсистемах, тобто визначення раціонального числа окремих спеціалізованих підрозділів. Кількість одночасно діючих структурних підрозділів на промисловому підприємстві визначаться із трудомісткості його проектної програми чи трудомісткості виробничої програми.

На третьому етапі - відбувається знаходження взаємозв'язку між підрозділами (підсистемами) і їх кількісна оцінка.

Необхідно знайти оптимальні організаційні параметри виробництва (розміри й спеціалізація цехів і дільниць, розміри партій запуску-випуску виробів, випередження, складу устаткування і робочої сили, запаси, номенклатура продукції та ін.). Але найголовнішим є вибір оптимального варіанту виготовлення окремих деталей, вузлів і виробів в цілому на тих чи інших спеціалізованих дільницях і лініях із наступним об'єднанням у цехи.

На четвертому етапі досягається забезпечення взаємозв'язку підсистем, які обслуговують основне виробництво, оскільки обслуговуючі підсистеми діють паралельно і повинні забезпечити безперервну роботу всіх підсистем.

 

Рисунок 1.6 Етапи процесу організації виробництва

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты