Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги до професійно-кваліфікаційного рівня працівників




Керівник підприємства, працівники служби управління персоналом повинні мати у своєму розпорядженні максимально можливий обсяг ін­формації для розробки стратегічних рішень з удосконалення соціальної структури трудового колективу і планування професійного і кваліфіка­ційного складу працівників. Заняття тієї чи іншої посади потребує від людей володіння відповід­ною професією і кваліфікацією.

Професія – це комплекс спеціальних теоретичних знань і практичних навичок, набутих людиною в результаті спеціальної підготовки і досвіду робо­ти в даній області, що дозволяють здійснювати відповідний вид діяльності. Можна говорити, наприклад, про професію менеджера, юриста, економіста.

Спеціальність або спеціалізація – це більш вузький різновид тру­дової діяльності у межах певної професії.

Професійна придатність – це сукупність знань, умінь і навичок, особистих властивостей, необхідних людині для успішного виконання професійних обов'язків.

Професійна придатність може бути:

· потенційною (ґрунтується на задатках, здібностях, фізичних і пси­хічних властивостях людини);

· реальною (складається поступово в результаті освоєння людиною нових знань і навичок).

У межах кожної професії в результаті розподілу праці виділяються спеціальності, пов'язані з виконанням більш вузького кола функцій.

Кваліфікація – це ступінь професійної підготовки, яка необхідна для виконання даних трудових функцій. Розрізняють:

· кваліфікацію роботи (представлена сукупністю вимог до того, хто повинен виконувати роботу);

· кваліфікацію працівника (представлена сукупністю набутих люди­ною професійних якостей).

Кваліфікація працівника визначається такими факторами, як:

· рівень загальних і спеціальних знань;

· стаж роботи на даній або аналогічній по­саді, необхідний для оволодіння професією.

Для керівників мова йде та­кож про рівень організаційних навичок.

Конкретний рівень кваліфікації працівників підприємства визнача­ється за допомогою довідника кваліфікаційних характеристик професій працівни­ків, що є систематизованим за видами економічної діяльності збір­ник описів професій, які наведені у Класифікаторі професій (КП). Класифікатор професій являє собою складову державної системи класифікації та кодування техніко-економічної та соціальної ін­формації, розроблений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4.05.1993 р. «Про концепцію побудови національної статистики України та Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики».

За основу розроблення Класифікатора професій було взято Міжнародну стандартну кваліфікацію професій 1988 р. У Класифікаторі професій виокремлюються такі професійні групи працівників (табл. 4).

Таблиця 4


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты