Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікатор професій




Група Характеристика групи
Законодавці, вищі державні службовці, керівники Розділ вміщує професії, що пов'язані з: визначенням та формуванням державної політики, законодавчим регулюванням; вищим державним управлінням; правосуддям та прокурорським наглядом; керівництвом об'єднаннями підприємств, підприємствами, уста­новами, організаціями та їхніми підрозділами незалежно від форм вла­сності та видів діяльності. Щодо кваліфікації, як ознаки класифікації, то цей розділ є змішаним порівняно з іншими розділами. Розділ охоплює широке коло професій, пов'язаних із здійсненням різноманітних функцій управління та керівництва, які в цілому суттєво різняться своєю складністю і відповідальністю.

Продовження табл. 1

Професіонали Розділ вміщує професії, що передбачають високий рівень знань у галузях фізичних, математичних, технічних, агрономіч­них, медичних і т.п. наук. Професійні завдання полягають у збільшенні існуючого обсягу знань, застосуванні певних концепцій, теорій та методів для розв'язання певних проблем чи в систематизованому викладенні відповідних дисциплін у повному обсязі. До цього розділу належать професії, що вимагають від працівника (з урахуванням кола та складності певних професійних завдань та обов'язків) кваліфікації за: дипломом про вищу освіту, що відповідає рівню спеціаліста; дипломом про вищу освіту з присудженням наукового ступеня магістра; дипломом про присудження вченого ступеня: кандидата наук; доктора наук; атестатом про затвердження вченого звання старшого наукового співробітника; доцента; професора.
Фахівці Розділ вміщує професії, що передбачають знання в одній чи більше галузях природознавчих, технічних чи гуманітарних наук. Професійні завдання передбачають виконання спеціальних робіт, пов'язаних із застосуванням положень та використанням методів від­повідних наук. До цього розділу належать професії, яким відповідає кваліфікація за дипломом чи іншим відповідним документом: молодшого спеціаліста; бакалавра; спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування, інтернатуру, клінічну ординатуру тощо); спеціаліста (на роботах з керування складними технічними комплексами чи їх обслуговування).
Технічні службовці Розділ охоплює професії, що передбачають знання, необхідні для підготовки, збереження чи відновлення інформації та проведення обчислень. Професійні завдання, пов’язані з виконанням секретарських обов’язків, роботою на друкарських машинках чи інших конторських машинах, з записами та опрацюванням цифрових даних чи обслуговуванням клієнтів (поштове обслуговування, операції грошового обігу, надання довідок, реєстрація чи передавання інформації тощо). До цього розділу належать професії, що вимагають повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки.
Робітники сфери торгівлі та побутових послуг До цього розділу належать професії, що передбачають знання, необхідні для надання послуг чи для торгівлі в крамницях та на ринках. Професійні завдання охоплюють забезпечення послугами, пов’язаними з поїздками, побутом, харчуванням, обслуговуванням, охороною, підтриманням правопорядку тощо. Більша частина професій, вміщених до цього розділу, вимагає повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Винятком є професія гримера (на роботах високої кваліфікації), що вимагає освітнього рівня молодшого спеціаліста.
Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, рибо розведення та рибальства Розділ вмішує професії, що передбачають знання, необхідні для сільськогосподарського виробництва, лісового господарства, рибороз­ведення та рибного промислу. Професійні завдання полягають у вирощуванні врожаю; розведенні тварин або полюванні; добуванні риби чи її розведенні; збереженні та експлуатації лісів з орієнтацією, головним чином, на ринок і реалізацію продукції організаціям збуту, торговельним підприємствам чи окремим покупцям. До цього розділу належать професії, що вимагають повної загальної середньої та професійної освіти або повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві.

Продовження табл. 1

Кваліфіковані робітники з інструментом Розділ вміщує професії, що передбачають знання, необхідні для вибору способів використання матеріалів та інструментів, визначення стадій робочого процесу, характеристик та призначення кінцевої продукції. До цього розділу належать професії, пов'язані з видобутком корисних копалин, будівництвом чи виробленням різної продукції. Ці професії вимагають повної загальної середньої та професійної освіти або повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Для деяких професій, пов'язаних з виконанням робіт високої кваліфікації, потрібна кваліфікація молодшого спеціаліста. Більшість професій, що належать до цього розділу, пов'язані з виконанням робіт середньої кваліфікації та потребують професійної освіти чи професійної підготовки на виробництві.
Оператори та складальники устаткування і машин Розділ охоплює професії, що потребують знань, необхідних для експлуатації та нагляду за роботою устаткування чи машин, у тому числі високоавтоматизованих, а також для їх складання. Професійні завдання передбачають розроблення корисних копалин чи нагляд за їх видобутком, ведення робочого процесу та виробництво продукції на устаткуванні чи машинах, керування транспортними засобами чи пересувними установками, складання виробів із деталей та вузлів. Для деяких професій, пов'язаних з виконанням робіт високої кваліфікації, потрібна кваліфікація молодшого спеціаліста. Професії, пов'язані з виконанням робіт середньої кваліфікації, вимагають повної загальної середньої та професійної освіти чи повної загальної середньої освіти та професійної підготовки на виробництві. Для професій, пов'язаних з виконанням робіт низької кваліфікації, достатньо неповної середньої освіти та мінімальної професійної підготовки на виробництві чи інструктажу.
Найпростіші професії Розділ охоплює найпростіші професії, що потребують знань з виконання простих завдань з використанням ручних інструментів, у деяких випадках зі значними фізичними зусиллями. Професійні завдання пов'язані з продажем товарів на вулиці, збереженням та охороною майна, прибиранням, чищенням, пранням, прасуванням та виконанням низькокваліфікованих робіт у видобувній, сільськогосподарській, риболовній, будівельній та промисловій галузях. Для виконання професійних завдань достатньо неповної середньої освіти та мінімальної професійної підготовки на виробництві чи інструктажу.

Довідник є нормативним документом, обов’язковим у питан­нях управління персоналом в організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності. Довідник складається із випусків і розділів випусків, які згру­повані за основними видами економічної діяльності, виробництва та робіт.

Кваліфікаційна характеристика професії працівника має такі розділи:

· розділ «Завдання та обов'язки» подає опис робіт, що стосують­ся даної професії. Визначення професійних завдань та обов'язків пов'язується з необхідними для їх виконання устаткуванням, ма­шинами, інструментом, сировиною, матеріалами, деталями тощо та відповідним рівнем знань працівників;

· розділ «Повинен знати» містить описи необхідних знань, умінь, навичок, методів і прийомів безпечного виконання робіт, засвоєн­ня і застосування яких є обов'язковим. У цілому оволодіння цією сукупністю знань, навичок, способів виконання робіт тощо тісно пов'язується з практичною підготовкою у вигляді професійної освіти, спеціалізації відповідно до досягнень науки, техніки, тех­нологій, організації праці на виробництві чи у сфері послуг;

· розділ «Кваліфікаційні умови» передбачає визначення рівня спеціальної підготовки працівника, необхідний для виконання покладе­них на нього обов'язків, і вимоги до стажу роботи, а саме: для професійної групи «Керівники» встановлені три типи ви­мог, обов'язкових для керівників первинних підрозділів, керівни­ків структурних підрозділів вищого рівня, керівників підпри­ємств, установ, організацій; до професійної групи «Професіонали» застосовуються два типи вимог – для четвертого і п'ятого рівнів професійного гру­пування, які відповідають освітньо-кваліфікаційним рівням «спеціаліст» і «магістр». Цей тип кваліфікаційних вимог стосується розробників у складі груп наукових співробітників, а також про­фесіоналів із різних галузей науки і практики, які зайняті на складних і відповідальних роботах; для професійної групи «Фахівці» (техніки) діють три рівні кваліфікаційних категорій; професійна група «Технічні службовці» включає професії, що вимагають повної загальної середньої та професійно-технічної освіти або загальної середньої освіти та курсового професійно-технічного навчання, курсового чи індивідуального навчання на виробництві, у сфері послуг; професійна група «Робітники» містить вимоги до виконав­ців залежно від складності виконуваних робіт та необхідних знань. Кваліфікаційні характеристики вищих розрядів не повторюють вимог кваліфікаційних характеристик нижчих роз­рядів;

· розділ «Спеціалізація» подає дані про назви професій, характеристики робіт, галузеву належність, а також перелік товарів, послуг, устаткування, механізмів та інструментів, які вказують на особливості застосування професії;

· розділ «Приклади робіт» передбачає характеристики робіт і відповідних їм машин і устаткування, вказуються вимоги щодо створення безпечних та нешкідливих умов виконання зазначе­них робіт, технологічних процесів. Цей розділ розробляється для конкретизації складу і переліку робіт за кваліфікаційними розря­дами (категоріями) або у випадках, коли зміст розділу «Завдання та обов'язки» викладений у скороченому чи загальному варіанті.

У кожній окремій організації згідно з вимогами чинного законо­давства і на основі Довідника розробляються та затверджуються ке­рівником посадові інструкції.

Для керівників, професіоналів та фахівців посадові інструкції враховують конкретні завдання та обов'язки, функції, права, відповідальність працівників цих груп та особливості штатно­го розпису організації, підприємства. Посадові інструкції складаються з розділів:

· «Загальні поло­ження»;

· «Завдання та обов'язки»;

· «Права»;

· «Відповідальність»;

· «Повинен знати»;

· «Кваліфікаційні вимоги»;

· «Взаємовідносини (зв'язки) за професією, посадою».

Для технічних службовців і робітників розробляються робочі інструкції, в яких такі розділи, як «Загаль­ні положення», «Взаємовідносини (зв'язки) за професією», мо­жуть бути відсутні.

Кваліфікація працівникам підприємства присвоюється спеціальною комісією на основі всебіч­ної перевірки знань і досвіду даного робітника і юридично закріплюється в документах: дипломах, свідоцтвах і т. д.

У таблиці 5 наведена характеристика кваліфікаційних груп персоналу торговельного під­приємства.

Таблиця 5


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты