Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розбір польотів, оцінка якості метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів




Розбір польотів.

Розбір польотів є одним з важливих етапів навчання і підготовки до наступних польотів. На розборі польотів підводяться підсумки льотної зміни (дня, ночі), дається оцінка якості виконання польотних завдань, використання засобів об'єктивного контролю, виробляється аналіз помилок в техніці пілотування, навігації, бойовому застосуванні, в експлуатації авіаційної техніки, передумов до льотних подій, недоліків в організації, підготовці, керівництві і забезпеченні польотів, а також доводяться заходи по їх усуненню і попередженню і підводяться підсумки партийно-политической роботи за період підготовки і проведення польотів.

Розбір польотів підрозділяється на:

· міжпольотний;

· попередній;

· повний.

Міжпольотний розбір польотів проводиться в процесі льотної зміни і має на меті виключити повторення помилок в техніці пілотування і експлуатації авіаційної техніки, запобігти випуску в наступний політ екіпажів, що зробили передумову до льотної події. Для міжпольотного розбору використовуються дані, отримані від керівника польотів, бортових і наземних засобів об'єктивного контролю, членів екіпажів, літаків, особистих спостережень командира або перевіряючого і інших осіб групи керівництва польотами.

Попередній розбір польотів проводиться безпосередньо після закінчення польотів і має на меті підвести попередні підсумки виконання завдань льотного дня (ночі), необхідні командирові для оцінки обстановки, ухвалення рішення і постановки завдання керівному складу на чергові польоти, і оцінити якість забезпечення польотів.

Для підготовки попереднього розбору використовуються:

· дані про виконання планової таблиці польотів;

· записи в журналах керівника польотів і хронометражу;

· дані про недоліки і порушення, допущені в процесі польотів, отримані в результаті особистих спостережень командирів підрозділів, начальників служб, осіб ГРП і інших посадовців.

Попередній розбір польотів проводить командир частини, притягаючи керівний склад частини, командирів підрозділів, старшого інженера польотів, керівника польотів, старшого розрахунку КП, керівника посадки літаків, чергового по аеродромно-технічному забезпеченню, відповідального чергового по зв'язки і РТО польотів, чергового синоптика на КДП (СКП), а при необхідності - і інших посадовців авіаційної і частин (підрозділів), що забезпечують.

На попередньому розборі польотів командир частини заслуховує, разом з доповідями інших посадовців, доповідь керівника польотів про недоліки в керівництві польотами з боку групи керівництва, порушенні режиму польотів і грубих помилках льотного складу в техніці пілотування, якості метеорологічного і радіотехнічного забезпечення польотів.

Командир частини підводить попередні підсумки польотів, дає вказівки керівному складу про усунення недоліків, визначає зміст і порядок підготовки і проведення повного розбору польотів, оцінює роботу інженерно-авіаційної служби і частин забезпечення.

Повний розбір польотів проводиться в ескадрильях і в полку.

У ескадрильї повний розбір польотів проводить командир ескадрильї після кожної льотної зміни з льотним складом ескадрильї із залученням при необхідності осіб ГРП.

У полку повний розбір польотів проводить командир полку з командирами екіпажів (з іншими членами екіпажів - рішенням командира полку) і особами ГРП. При необхідності на розбір можуть притягуватися різні фахівці полку і частин забезпечення.

Матеріали до повного розбору польотів в полку готують заступники командира частини, і начальники служб частини під керівництвом начальника штабу.

На повному розборі польотів командир частини повинен:

· підвести підсумки виконання завдань, поставлених на польоти;

· дати аналіз недоліків і помилок, допущених льотним складом, ГРП і службами забезпечення;

· проаналізувати передумови до льотних подій, розкрити недоліки;

· оцінити організацію і якість польотів в цілому і по видах підготовки, роботу інженерно-авіаційної служби і частин (підрозділів) забезпечення;

· відмітити позитивні сторони в організації, підготовці, проведенні і забезпеченні польотів;

· дати вказівки по усуненню відмічених на розборі недоліків, а також по використанню досвіду передових екіпажів і підрозділів.

На розборі польотів можуть розглядатися і інші питання, спрямовані на підвищення якості льотної підготовки і безпеки польотів.

Оцінка якості метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів

Оцінку прогнозам погоди і штормовим попередженням, що доповіли на період польотів, і окремо - якості метеорологічного і орнітологічного забезпечення польотів дає керівник польотів після їх закінчення.

Оцінка оправдываемости прогнозів погоди виробляється шляхом зіставлення очікуваного за прогнозом стану погоди з фактичним її станом в цьому районі, пункті або на маршруті.

Прогнози погоди на польоти оцінюються: "виправдався", "не виправдався".

Прогноз погоди на польоти оцінюється "виправдався", якщо протягом терміну дії прогнозу і у своєчасному уточненні до нього були правильно відбиті метеорологічні умови, а значення метеоэлементов протягом двох третин терміну (на відстані двох третин ділянки маршруту) не виходили за межі прогнозованих градацій.

Уточнення до прогнозу вважається своєчасним, якщо воно доповіло керівникові польотів не пізніше, ніж за 1 годину до виникнення метеорологічних умов, не передбачених раніше розробленим прогнозом на польоти.

Прогноз погоди оцінюється "не виправдався":

1) якщо не передбачалися, а фактично спостерігалися небезпечні явища погоди;

2) якщо небезпечні явища погоди прогнозувалися, але жодне з них не спостерігалося;

3) якщо прогнозувалися висота нижньої і верхньої меж хмар і видимість нижча (вище) за значення, необхідні для виробництва польотів, а фактично спостерігалися вище (нижче) за ці значення;

4) якщо фактичні значення метеорологічних елементів і параметрів атмосфери відрізнялися від вказаних в прогнозі більше, ніж на одну градацію протягом більше за одну третину прогностичного періоду.

Штормове попередження оцінюється "виправдалося":

1) якщо спостерігалося хоч би одне з прогнозованих небезпечних явищ погоди і час його виникнення відрізнявся від вказаного в попередженні не більше, ніж на 1 годину;

2) якщо воно вручене на аеродромі не менше, чим за 30 хвилин, в з'єднанні не менше, чим за 45 хвилин, в об'єднанні - не менше, чим за 1 годину до початку небезпечних явищ погоди.

Штормове попередження не оцінюється, якщо воно було скасоване не пізніше, ніж за 30 хвилин до початку його дії, і ОЯП, що очікувалося, протягом зазначеного в попередженні терміну не спостерігалися, а скасоване штормове попередження не привело до зриву польотів.

Штормове попередження оцінюється "не виправдалося":

1) якщо над усією територією, по якій давалося попередження, не спостерігалося жодного з прогнозованих ОЯП або час їх виникнення було дано з помилкою більше 1 години в ту або іншу сторону;

2) якщо завчасність вручення на аеродромі була менше 30 хвилин, в з'єднанні - менш - 45 хвилин, в об'єднанні - менше 1 години;

3) якщо в попередженні були вказані не усе ОЯП, які спостерігалися фактично.

Якість метеорологічного і орнітологічного забезпечення оцінюється "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно".

При оцінці керівник польотів враховує:

1) оправдываемость прогнозів погоди на період повітряної розвідки погоди і польотів;

2) оправдываемость штормових попереджень, розроблених в період польотів;

3) своєчасність уточнень до прогнозів погоди і штормових попереджень;

4) своєчасність і повнота доповідей керівникові польотів про фактичну і очікувану погоду і орнітологічну обстановку.

Оцінка прогнозу погоди і штормового попередження і якості забезпечення польотів записується керівником польотів в стартовий журнал. Якщо метеорологічне забезпечення оцінюється "задовільно" або "незадовільно", керівник польотів відмічає наявні недоліки. Про отриману оцінку і відмічені недоліки начальник метеослужби частини (черговий інженер-синоптик) докладає в метеорологічний підрозділ вищестоящого штабу, а про "незадовільну" оцінку, крім того, - начальникові штабу частини.

Усі випадки незадовільного метеорологічного забезпечення польотів мають бути розібрані начальником метеорологічної служби частини особовим складом метеоподразделения. Мета розбору - запобігання надалі наявним недолікам.

Таким чином, оцінка якості забезпечення польотів (перельотів) дозволяє узагальнювати недоліки метеорологічного забезпечення і виробляти практичні рекомендації по безпеці польотів (перельотів).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты