Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оцінка ділової активності підприємства




Важливим фактором, який впливає на кінцеві показники діяльності підприємства, є оборотність його капіталу. Уповільнення оборотності призводить до зменшення мобільності фінансових розрахунків, до нестачі робочого (власного) капіталу на підприємстві та до порушення розрахункової дисципліни в системі розрахунків між суб¢єктами господарської діяльності. Оцінка оборотності капіталу базується на розрахунку групи показників ділової активності підприємства. З цією метою визначають показники ділової активності підприємства, а саме: загальну оборотність капіталу, оборотність готової продукції, оборотність дебіторської заборгованості, середній строк обороту дебіторської заборгованості, оборотність кредиторської заборгованості, середній строк обороту кредиторської заборгованості, фондовіддача необоротних активів, оборотність власного капіталу та інші (табл.8, додаток № 1,2).

Методика розрахунку показників ділової активності підприємства

Таблиця 8

Назва показника Алгоритм розрахунку Джерело інформації Теоретично дос-татнє значення
1. Загальна оборотність капіталу Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до підсумку по балансу р.035 (ф.№2) : р.280 (ф.№1) Збільшення
2. Оборотність готової продукції Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості готової продукції р.035 (ф.№2) : р.130 (ф.№1) Збільшення
3. Оборотність дебітор-ської заборгованості Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості дебіторської заборгованості р.035 (ф.№2) : р.160 + р.170 + + ... + р.200 (ф.№1) Збільшення
4. Середній строк обороту дебіторської заборгованості Відношення вартості дебі-торської заборгованості до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг), помножене на 360 днів р.160 + р.170 + ... + р.200 (ф.№1) : р.035 (ф.№2) х 360 Зменшення
5. Оборотність кредитор-ської заборгованості Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості кредиторської заборгованості р.035 (ф.№2) : р.530 (ф.№1) Збільшення
6. Середній строк обороту кредиторської заборгованості Відношення вартості кре-диторської заборгованості до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг), помножене на 360 днів р.530 (ф.№1) : р.035 (ф.№2) х 360 Зменшення

 

Продовження таблиці 8

7. Фондовіддача необо-ротних активів Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості необоротних активів р.035 (ф.№2) : р.080 (ф.№1) Збільшення
8. Оборотність власного капіталу Відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості власного капіталу р.035 (ф.№2) : р.380 (ф.№1) Збільшення

 

Після проведеної оцінки фінансового стану підприємства за вказаними напрямами робиться загальний висновок щодо стійкості платоспроможності, ефективності використання капіталу підприємства, своєчасності організації розрахунків, наявності стабільних джерел фінансових ресурсів. При цьому необхідно вказати також на наявність факторів, які незадовільно характеризують фінансову діяльність підприємства: брак власних оборотних коштів, тенденцію до зменшення обсягів виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), неефективне розміщення коштів, наявність стійкої простроченої кредиторської і дебіторської заборгованості, високий ступінь залежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Для об¢єктивності проведення аналізу фінансового стану підприємства використовують бухгалтерську, статистичну і фінансову звітність за період не менш, ніж три роки.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З ТЕМИ

1. Сутність оцінки фінансового стану підприємства.

2. Назвіть напрямки проведення оцінки фінансового стану підприємства.

3. Інформаційна база для проведення оцінки фінансового стану підприємства.

4. Які показники необхідно розрахувати для проведення оцінки майнового стану підприємства?

5. Як визначити по балансу наявність власних оборотних коштів у підприємства?

6. Сутність фінансової стійкості підприємства. Які показники для цього використовуються?

7. Поняття ліквідності і платоспроможності підприємства та показники, які характеризують їх.

8. Які Ви знаєте показники, що характеризують фінансові результати діяльності підприємства?

9. Назвіть показники прибутковості підприємства та покажіть алгоритм їх розрахунку.

10.Який вплив виявляє прискорення чи уповільнення оборотності капіталу на результати фінансової діяльності підприємства?

11.Якими показниками характеризується ділова активність підприємства?

 

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

1. Значення і завдання оцінки фінансової діяльності промислового підприємства.

2.Особливості аналізу фінансової стійкості підприємств різних видів економічної діяльності.

3. Аналіз руху грошових коштів на підприємстві.

4. Методи аналізу фінансового стану підприємства.

 

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

1. Інформаційне забезпечення та методи оцінки фінансового стану підприємств.

2. Оцінка майнового стану підприємства.

3. Оцінка фінансової стійкості підприємства.

4. Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства.

5. Оцінка прибутковості підприємства.

6. Оцінка ділової активності підприємства.

 

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Актив балансу – це частина бухгалтерського балансу підприємства, яка відображає в грошовому виразі матеріальні і нематеріальні цінності, боргові права, що належать підприємству, їхній склад та розміщення.

Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Активи оборотні – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Вартість власних оборотних коштів – це різниця між вартістю оборотних активів і поточних зобов¢язань підприємства.

Загальна оборотність капіталу – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до підсумку по балансу.

Звітність бухгалтерська – це звітність, що склалася на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів.

Звітність фінансова – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів за звітний період.

Зобов¢язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів і економічних вигод підприємства.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності – це відношення суми грошових коштів і короткострокових цінних паперів до поточних зобов¢язань.

Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів – це відношення суми довгострокових зобов¢язань до суми довгострокових зобов¢язань і власного капіталу

Коефіцієнт автономії – це відношення суми власних коштів до підсумку по балансу.

Коефіцієнт зносу – це відношення суми зносу до первісної вартості ОВФ.

Коефіцієнт концентрації залученого капіталу – це відношення суми залученого капіталу до підсумку по балансу. Коефіцієнт маневреності власних коштів – це відношення суми власних оборотних коштів до суми власних коштів.

Коефіцієнт покриття балансу – це відношення суми оборотних активів до поточних зобов¢язань.

Коефіцієнт співвідношення позичених і власних коштів – це відношення суми зобов¢язань по залученим і позиченим коштам до суми власних коштів.

Коефіцієнт фінансового левереджу – це відношення суми довгострокових зобов¢язань до суми власного капіталу.

Кредитоспроможність – це спроможність підприємства залучати кредит у різних формах, виконуючи всі пов¢язані з цим фінансові зобов¢язання в повному обсязі та в передбачений термін.

Ліквідність оборотних активів - це час, необхідний для перетворення їх у готівку.

Оборотність власного капіталу – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості власного капіталу.

Оборотність готової продукції – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості готової продукції.

Оборотність дебіторської заборгованості – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості дебіторської заборгованості.

Оборотність кредиторської заборгованості – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості кредиторської заборгованості.

Операційний цикл – це проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів чи послуг.

Оцінка фінансового стану підприємства являє собою систему дій щодо розрахунку і порівняння названих показників із нормативно достатніми значеннями, відпрацювання висновків і розробка пропозицій удосконалення фінансової роботи.

Пасив балансу – це частина бухгалтерського балансу, яка характеризує джерела утворення коштів.

Платоспроможність – це можливість даного підприємства своєчасно оплачувати всі грошові зобов¢язання, які виникають в процесі виробничо-господарської діяльності.

Показник заборгованості кредиторам – цевідношення суми кредиторської заборгованості до суми активів.

Проміжний коефіцієнт покриття балансу – це відношення суми грошових коштів, короткострокових цінних паперів, дебіторської заборгованості, векселів одержаних, інших оборотних активів.

Поточні зобов¢язання – це зобов¢язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або мусять бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу.

Рентабельність звичайної діяльності до оподаткування – це відношення прибутку від звичайної діяльності до оподаткування до повної собівартості, помножене на 100%.

Рентабельність капіталу – це відношення прибутку від усіх видів діяльності до оподаткування до вартості активів, помножене на 100%.

Рентабельність операційної діяльності – це відношення прибутку від операційної діяльності до повної собівартості, помножене на 100%.

Рентабельність продаж – це відношення прибутку від операційної діяльності до виручки від реалізації, помножене на 100%.

Середній строк обороту дебіторської заборгованості – це відношення вартості дебіторської заборгованості до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг), помножене на 360 днів.

Середній строк обороту кредиторської заборгованості – це відношення вартості кредиторської заборгованості до виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг), помножене на 360 днів.

Фінансовий стан підприємства – це сукупність виробничо-господарських факторів, які характеризуються системою показників забезпеченості, стану та ефективності використання фінансових ресурсів.

Фондовіддача необоротних активів – це відношення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) до вартості необоротних активів.

Частка власних оборотних коштів у запасах – це відношення суми власних оборотних коштів до вартості запасів.

Частка запасів у поточних активах – це відношення суми запасів до поточних активів.

Частка оборотних коштів у активах – це відношення суми оборотних коштів до підсумку по балансу.

 

ТЕСТИ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

Питання №1. Прийоми аналізу фінансового стану підприємства — це...

1. Аналіз відносних показників.

2. Факторний аналіз.

3. Аналіз платоспроможності.

4. Аналіз кредитоспроможності.

6. Порівняльний аналіз.

 

Питання №2. До моделей фінансового аналізу належать...

1. Кореляційний аналіз.

2. Дескриптивний.

3. Індексний.

4. Предикативний.

5. Нормативний.

Питання №3.Які показники належать до групи показників ліквідності та пла­тоспроможності?

1. Маневреність власних оборотних коштів.

2. Коефіцієнт концентрації залученого капіталу.

3. Частка виробничих запасів у активах.

4. Заборгованість кредиторам.

5. Коефіцієнт покриття запасів.

 

Питання №4.Як саме визначається коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів?

1. Відношення позикових коштів до власних.

2. Відношення власних коштів до позикових.

3. Відношення позикових довгострокових коштів до власних.

4. Відношення власних оборотних коштів до залучених.

5. Відношення власних і довгострокових залучених коштів до позикових.

Питання №5.До якої групи показників належать показник маневреності власно­го капіталу?

1. До показників прибутковості.

2. До показників фінансової стійкості.

3. До показників ліквідності.

4. До показників майнового стану.

5. До показників ділової активності підприємства.

 

Питання №6.Які показники характеризують майновий стан підприємства?

1. Коефіцієнт зносу основних засобів.

2. Головний показник прибутковості.

3. Коефіцієнт покриття запасів.

4. Коефіцієнт критичної оцінки.

5.Сума господарських коштів, яка є в розпорядженні підприємства.

 

Питання №7.Коефіцієнт автономії (незалежності) визначається як відношення:

1. Позикові кошти
Власні кошти
2. Продаж
Матеріальні запаси
3. Власні оборотні кошти
Майно підприємства
4. Поточні пасиви
Зобов’язання акціонерам
5. Запаси та витрати
Активи

Питання №8.Яке нормативно достатнє значення застосовують для показника абсолютної ліквідності підприємства?

1. Більше 0,1.

2. Більше 0,2.

3. Більше 0,7- 0,8.

4. Більше 2 – 2,5.

5. Менше 0,2.

 

Питання №9. Коефіцієнт загального покриття балансу визначається як відношення…

1. Грошових засобів, дебіторської заборгованості, виробничих запасів, готової продукції та інших оборотних активів до поточних зобов’язань.

2. Грошових засобів до поточних зобов’язань.

3. Дебіторської заборгованості, виробничих запасів, готової продукції до поточних зобов’язань.

4. Вірної відповіді немає.

Питання №10.Коефіцієнт абсолютної ліквідності визначається як відношення

1. Грошових засобів, розрахунків до поточних зобов’язань

2. Грошових засобів та ліквідних цінних паперів до поточних зобов’язань підприємства.

3. Вірної відповіді немає.

4. Оборотних активів до поточних зобов¢язань підприємства.

 

ЗАДАЧІ

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 184; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты