Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Творчий процес




Творчі люди часто кажуть, що думка прийшла до них миттєво, однак творча ді­яльність, поки вона приведе до результату, проходить декілька етапів.

Підготовка.Творчий процес, як звичайно, розпочинається з періоду підготовки. Найефективнішими способами ознайомлення з багатьма дослідженнями і галузями знань є освіта і навчання. Перш ніж зробити творчий внесок у керування компанією, особа повинна отримати освіту в галузі бізнесу. Досвід, який здобувають менеджери на роботі після закінчення формальної освіти, також є чималим внеском у творчий процес. Зазначимо, що освіта і підвищення кваліфікації для творчих людей ніколи не завершуються. Вони тривають доти, доки ці особи зберігають зацікавленість і допит­ливість у роботі.

Визрівання ідеї.Другий етап творчого процесу - визрівання ідеї. Це період, під час якого знання та ідеї, здобуті протягом підготовки, розвиваються внаслідок певних усвідомлених розумових зусиль. Цікавим аспектом періоду визрівання є те, що часто стимулюючий вплив на нього має перерва. Для сконцентрованого раціонального осмислення проблеми.

Деякі творчі люди займаються фізичними вправами (біг підтюпцем чи плавання) для того, щоб відволіктись від розумової діяльності. Інші полюбляють читати чи слухати музику. Інколи паузою в роботі може бути сон. Наведемо такий приклад. Дейвід Морс, дослідник компанії Corning, відшукав вирішення складної проблеми, пов'язаної з удосконаленням продукції, займаючись греблею. Морс розробляв нову лінію кухонного начиння під назвою Visions. Нові скляні каструлі і сковорідки мали багато переваг по­рівняно з традиційним кухонним начинням, однак жодному спеціалісту фірми Corning дотепер не вдавалося винайти технологію накладання протижирової плівки на поверхню скла. Шукаючи вирішення цієї проблеми, Морс багато днів працював у лабораторії, однак саме під час активного відпочинку його ідеї і концепції, що давали змогу винайти протижирове покриття, нарешті визріли й оформилися в струнку систему.

Відкриття.Третій етап, як звичайно, настає після двох попередніх. Відкриття - це раптовий прорив, завдяки якому творча людина досягає нового розуміння предмета чи ситуації; це зібрання розрізнених думок та ідей, що розвинулися на етапі дозрівання. Воно буває раптовим чи поступово оформляється протягом тривалого періоду часу. Поштовхом до відкриття можуть бути зовнішні чинники, такі як новий досвід чи нові дані, які наштовхують людину на нове розуміння відомих речей і явищ, а також внут­рішні — так зване прозріння. Важливе відкриття одного менеджера привело до реструк­туризації внутрішніх банківських операцій Citybank - лавини паперової роботи, яку банк виконував для обслуговування своїх клієнтів: обслуговування чеків і депозитів, ведення рахунків і складання звітів. Традиційно ці дії в банку Citybank вважали скла­довою щоденних банківських операцій. Коли ж молодий менеджер Джон Рід заступив керівництво, він зрозумів, що внутрішні банківські операції мають більше спільного звиробництвом,ніж власне банківською справою. Відкриття Ріда полягало в тому, що він трактував ціоперації як процес опрацювання документів. Керуючись цим, Джон Рід залучив до такої роботи виробничих менеджерів і небанківської сфери. Завдяки переосмисленню природи цих операцій Рід зміг значно зменшити операційні виграш банку.

Перевірка ідеї.Наступним після відкриття є етап перевірки ідеї. Для багатьох творчих ідей перевірка передбачає наукові експерименти з метою визначення того, чи відкриття приведе до очікуваних наслідків. У прикладі Дейвіда Морса відкриття, що стосувалося технології нанесення на скляний посуд спеціального покриття, щоб запо­бігти підгорянню їжі, перевіряли в декількох експериментах і практичних випробу­ваннях. Перевірка може також охоплювати розробку прототипу продукту чи послуги. Прототип - це одна (чи кілька) одиниця продукції, вироблена для перевірки відкриття. їх зрідка продають, однак вони мають важливе значення для оцінки відкриттів. Роз­роблені новий продукт чи послугу відразу оцінюють на ринку.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 110; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты