Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мистецтво України




Що таке мистецтво? Мистецтво – це творчість людей з метою відображення дійсності в художніх образах. Мистецтво поділяється на кілька основних видів: образотворче, архітектура, література, театральне мистецтво, музика, кіномистецтво.

Образотворче мистецтво – це творчість художників, які пишуть картини. Архітектура – це мистецтво будівництва. Скульптура – це мистецтво створення пам’ятників, монументів. Музичне мистецтво – це створення пісень, танцювальних мелодій. Театральне мистецтво – це драматургія, тобто написання п’єс, а також їх постановка у театрах.

Одним з найвідоміших українських письменників та поетів є Іван Петрович Котляревський. Він першим почав писати і видавати свої твори українською літературною мовою. Відомі його твори „Енеїда”, „Наталка Полтавка”. Геніальним продовжувачем його справи став видатний український поет і художник Тарас Григорович Шевченко. Видатними письменниками були Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Володимир Винниченко, Олесь Гончар та багато інших.

Найвидатніші українські творці музичних творів – композитори М.Березовський, А.Ведель, О.Бортнянський, М.Лисенко. Нині поруч із класичною та народною музикою існує естрадна. Одним із основоположників української естрадної музики був Володимир Івасюк.

Україна дала світу чимало видатних художників. У давні часи вони писали ікони та розписували храми. З давніх літописів відомий художник Алімпій. Видатними митцями були Д.Левицький, В.Боровиковський. Надзвичайно талановитим живописцем був Тарас Шевченко. До відомих художників сучасності належать М.Бойчук, Т.Яблонська, М.Приймаченко, Є.Миронова, К.Білокур, О.Архипенко.

Славиться наша країна своїм театральним мистецтвом. Перші театри у нас з’явилися ще близько чотирьохсот років тому. Тоді виник і ляльковий театр. Сучасний український театр виник у Х1Х ст.. Серед його зачинателів були драматурги та постановники М.Старицький, І.Карпенко-Карий. Пізніше уславилися своїми постановками Микола Куліш, Лесь Курбас. Видатними акторами були Наталя Ужвій, Амвросій Бучма, Гнат Юра та інші.

Видатним українським кінорежисером був Олександр Довженко. Перші свої найвідоміші твори Довженко створив ще в період, коли існувало німе кіно. Відомі українські кінорежисери – Сергій Параджанов, Леонід Осика та інші.

Народне мистецтво існувало завжди. Народні митці створювали казки, легенди, пісні. Їх не записували, а передавали із вуст в уста. Славляться українці своєю пісенною культурою. Деякі вчені-фольклористи вважають, що наш народ створив за свою історію створив чи не найбільше у світі народних пісень. Українці створювали також свої музичні інструменти – цимбали, сопілка, кобза, бандура. Славиться наше народне мистецтво своїми танцями. Найвідоміший серед них – гопак. До образотворчого народного мистецтва належить вишивка, писанкарство, розписування посуду.

 

Зміст сучасної освіти створює передумови для всебічного розвитку особистості на засадах загальнолюдських та національних цінностей, науковості і систематичності знань, гуманізації і демократизації освіти, взаємоповаги між націями і народами, світського характеру системи освіти і надає навчанню українознавчої спрямованості. В системі вищої освіти соціокультурна, культурологічна та українознавча змістові лінії є наскрізними і складають серцевину таких освітніх галузей як “Педагогічна освіта”, “Мистецтво”, “Гуманітарні науки ”та ін.. Кожна з цих галузей має власні завдання і разом з тим містить універсальні складові змістові лінії, завданням яких є засвоєння культурних і духовних цінностей свого та інших народів; формування гуманістичного світогляду, моральних та естетичних переконань; підготовка до взаємодії із соціальним середовищем, до самореалізації в умовах багатоманітного світу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты