Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


IV Зміст навчання.




Основною базою хірургії є теоретичний курс. Без цієї підготовки засвоїти практичні основи хірургії неможливо. Та в хірургічній роботі необхідне не тільки знання основних законів, але й чіткість, послідовність, обов’язковість в виконанні практичних навиків. Цього можна досягти при виконанні вимогливості до себе.

Професійність медсестри хірургічного відділення (перев’язочної) починається зі знання та виконання своїх обов’язків, які полягають в слідуючому:

1. Дотримуватись санітарно-гігієнічного режиму у відділенні.

2. Правильність приготування дез.розчинів, дез.засобів, методів обробки та стерилізації інструментарія, дренажів, перев’язувального матеріалу, білизни.

3. Після закінчення перев’язок, збирати інструментарій, перераховувати його, проводити необхідну обробку.

4. Один раз на тиждень давати в бак.лабораторію матеріали для перевірки стерильності (марля, кетгут, шовк, повітря, білизну, змиви з рук, обладнання).

5. Контролювати своєчасне направлення в гістологічну та бак.лабораторію матеріалу для обстеження, взятого у хворого під час операції.

6. Профілактика СНІДу та вірусного гепатиту, контроль якості передстерилізаційної очистки, замочування.

7. Догляд за хворими, ознайомлення їх з правилами внутрішнього розпорядку.

8. Контроль проведення генерального прибирання перев’язочної згідно графіку.

9. Вести необхідну обліково-звітну документацію.

10. Дотримання правил деонтології та медичної етики.

11. Знати накази № 288, 408, 720, що забезпечують дотримання правил асептики та антисептики.

 

Медична сестра хірургічного відділення маючи добру теоретичну підготовку повинна оволодіти практичними навичками, вміти виконувати багато маніпуляцій на будь-якій ділянці роботи в хірургічному відділенні.

Кожна медсестра повинна знати правила та методику накладання пов’язок. Накладання пов’язок звичайно проводиться в перев’язочній. Це лікувально-діагностична процедура, яка складається із зняття старої пов’язки, виконання профілактичних, діагностичних і лікувальних заходів в рані та накладання нової пов’язки. Для фіксації перев’язочного матеріалу використовують марлевий, трикотажний, трубчатий бинт, сітчато-трубчатий медичний бинт “Ретеласт”, косинки з бавовняно-паперової тканини, клеол, колодій, лейкопластир.

Перев’язочна призначена не тільки для перев’язок, огляду ран. В перев’язочній виконуються операції, що відносяться до малої хірургії (ПХО ран, розтин гнійно-некротичних новоутворень, вправлення вивихів). Перев’язочна служить для діагностичних досліджень (цистоскопія, ректороманоскопія та інш).

Відомо, що після успіхів у лікуванні гнійних хірургічних захворювань антибіотиками настало розчарування, пов’язане з ускладненнями антибіотикотерапії, почастішанням випадків переходу гострих процесів у хронічні, збільшенням латентних форм інфекції, зростанням антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів. У зв’язку з цим у лікуванні гнійної хірургічної інфекції медсестра повинна чітко дотримуватись правил асептики та антисептики – це завжди буде мати особливе значення. Враховуючи, що поранення є найбільш розповсюдженим видом пошкоджень медсестра повинна знати клініку раневого процесу, механізм дії різних лікувальних заходів, тривалість загоєння ран. Медсестра операційної чи перев’язочної – це перший помічник лікаря в організації виконання оперативного втручання потерпілим з різного виду ушкодженнями. Приймаючи участь в проведенні ПХО чи ВХО вона повинна орієнтуватись в виборі лікарем тієї чи іншої хірургічної тактики, знати який шовний матеріал подати хірургу для накладання первинного чи вторинного шву.

Враховуючи те, що успіх у лікуванні потерпілих з закритими та відкритими пошкодженнями залежить від адекватно наданої першої допомоги – що вже є початком лікування, медична сестра хірургічного відділення досконало повинна володіти прийомами першої допомоги. Це стосується як пошкодження м’яких тканин так і травматизації опорно-рухового апарату.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты