Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття правової інформації, інформатизації та правових інформаційно-пошукових систем




ФОНДОВА ЛЕКЦІЯ

знавчальної дисципліни “Інформатика”

 

 

ТЕМА

ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВІ СИСТЕМИ У СФЕРІ ЗАКОНОДАВСТВА

 

Навчальний час 2 години

 

Київ 2012


Вид лекції: інформаційна (тематична)

Дидактичні цілі:

1. Навчальні: поглибити уявлення про правову інформацію, сучасні правові інформаційно-пошукові системи, бази даних правової інформації.

2. Розвиваючі: удосконалити знання, вміння та навички щодо проведення пошуку, систематизації та зберігання правової інформації.

3. Виховні: навчити свою діяльність здійснювати ґрунтуючись на нормах чинного законодавства, а в разі виникнення якихось спірних нормативних питань правильно здійснити пошук необхідної інформації.

 

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:

Забезпечуючі дисципліни - відсутні

Забезпечувані дисципліни: Основи інформаційної безпеки, Криміналістична інформатика, Інформаційне забезпечення ОВС, Застосування комп’ютерних технологій, Захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, Інформаційні технології в управлінській та науково-педагогічній діяльності, Сучасні інформаційні технології та їх використання в науково-педагогічній діяльності, Комп’ютерні мережі та засоби телекомунікацій.

 

Навчально-методичне забезпечення лекції:

Наочність: мультимедійна презентація

Технічні засоби навчання: ноутбук, мультимедійний проектор, колонки


ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

1. Поняття правової інформації, інформатизації та правових інформаційно-пошукових систем.

2. Загальні характеристики інформаційно-пошукових систем з законодавства.

3. Бази даних нормативних документів в Internet.

4. Характеристика деяких існуючих баз даних правової інформації.


Рекомендована література:

Посібники:

1. Хахановський В.Г., Кудінов В.А., Грищенко О.І. та ін. Комп’ютерні технології у діяльності органів внутрішніх справ України (Загальна частина): Посібник. - К.: КНУВС, 2006. - 368 с.

2. Кудінов В.А. Інформатика та обчислювальна техніка: основні поняття, терміни та визначення / Навчально-практичний посібник. - К.: Видавництво НАВСУ, 2003. - 96 с.

3. Кудінов В.А. Термінологічний словник та основні поняття інформатики та обчислювальної техніки. Навчально-практичний посібник. – К.: Національна академія внутрішніх справ України, 2003.- 132 с.

Практикуми. Збірники задач:

1. Кудінов В.А., Межова В.А. Основи інформатики та обчислювальної техніки: Практикум. - К.: КНУВС, 2006. - 60 с.


Поняття правової інформації, інформатизації та правових інформаційно-пошукових систем

 

Якісне оновлення суспільства, розвиток ринкової економіки, побудова демократичної правової держави передбачає вирішення такого завдання, як формування в Україні сучасної системи правового забезпечення. Щомісячно в Україні у середньому приймаються 500 нормативних документів. Можливість своєчасного одержання потрібної правової інформації є необхідною умовою успішного розвитку та функціонування підприємств і організацій будь-якої форми власності.

Правова інформація – це сукупність документованих або публічно оголошених відомостей про право, його систему, джерела, реалізацію, юридичні факти, правовідносини, правопорядок, правопорушення і боротьбу з ними та їх профілактику тощо (ст. 22 Закону України “Про інформацію”).

Джерела правової інформації – це Конституція України, інші законодавчі і підзаконні нормативні правові акти, міжнародні договори та угоди, нормиі принципи міжнародного права, а також ненормативні правові акти, повідомлення засобів масової інформації, публічні виступи, інші джерела інформації з правових питань (ст. 22 Закону України “Про інформацію”).

Державна політика України в галузі формування та використання правових інформаційних засобів визначається концепцією правової інформатизації України. В ній визначені шляхи удосконалення правової інформатизації держави, цілі та методи розв’язання встановлених завдань.

Інформатизація – це сукупність взаємопов’язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, що спрямовані на створення умов для задоволення інформаційних потреб, реалізації прав громадян і суспільства на основі створення, розвитку, використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, створених на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки (загальні положення розділу 1 Закону України “Про Концепцію Національної програми інформатизації”).

Правова інформатизація передбачає широке використання сучасних:

1) комп’ютерних технологій;

2) методів обробки інформації;

3) засобів телекомунікацій.

Здійснюється вона в 2-х головних напрямках:

1) в нормотворчій діяльності;

2) в правозастосовній діяльності.

Головна ціль правової інформатизації – інформаційно-правове забезпечення діяльності:

1) органів держави;

2) інших структур суспільства, у тому числі фізичних та юридичних осіб.

Інформатизація правової сфери здійснюється, в першу чергу, шляхом створення сукупності баз даних правових документів органів державної влади.

Інформаційна система – це організаційно упорядкована сукупність документів, масивів документів і інформаційних технологій із використанням засобів обчислювальної техніки і зв’язку, що реалізують інформаційні процеси.

Інформаційно-пошукова система (ІПС) являє собою програмне рішення пошуку інформації, яка збережена в комп’ютерній системі, її подальшої обробки та використання. ІПС включає в себе:

1) базу даних;

2) засоби пошуку інформації за сформованим користувачем запитом;

3) засоби, які забезпечують можливість видалення, зміни і доповнення вхідних даних в базу даних. ІПС складають великий клас програмних систем. В нього входять продукти, однакові за принципами роботи, але відмінні за наповненням бази даних. З них найбільш розповсюджені так звані правові ІПС, які містять різноманітну інформацію з галузі права.

Інформаційна система нормативних документів – це інформаційна система в предметній області внутрішніх і зовнішніх нормативних актів.

Інформаційна юридична система – це інформаційна система в предметній області юриспруденції.

Найпоширенішими комерційними правовими ІПС, які пропонуються в Україні, є “Комп’ютерна правова бібліотека “Закон” (фірма “Ліга”), “Лоцман” (“Інфоресурс”), “Правник” (“ЮрІнформ”), “Босc”, “Гроссбух”, “Бізнес-експерт”, “Сапфір” (всі – фірма “Дінай”), “Законодавство України та Росії” (“Авеста-Україна”), “Законодавство”, “Право” (обидві – фірма “VVV”), “Oko-Libra” (“Іnel”), “Юрист-Плюс (Законодавство)” (“Центр комп’ютерних технологій”).

Glin (“Global Legal Information Network”) – це світова електронна мережа правових документів, яка є спадкоємицею створеної ще у 1976 році Міжнародної Правової Бази Даних (МПБД) у Правничій Бібліотеці Конгресу США. Систему засновано на принципах: 1) достовірності джерел (законодавчі документи взяті з офіційного національного журналу із законодавства кожної країни); 2) простоти пошуку юридичних документів (система може без труднощів використовуватися тими, хто має малий досвід або зовсім його не має в роботі з доступу до автоматизованих баз даних, і є зрозумілою для осіб з різних культурних та освітніх середовищ); 3) багатонаціональної орієнтації.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 245; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты