Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Усунення культурних бар'єрів




Уже при першому спілкуванні з представниками іншої культури виникають культурні перешкоди. Міжкультурна компетентність дає змогу їх подолати. Передумовами цього є вже згадувані знання про природні та національно-державні фактори, міжкультурна комуніка­ційна і соціальна компетентність.

Рис. 2.Усунення культурних бар'єрів.

Однак незважаючи на соціальну та управлінську компетентність, співпраця між представниками кількох різних культур передбачає ряд труднощів.

Процес контактування представників двох культур можна аналізу­вати на основі таких точок зору: представника країни походження і представника країни перебування. Для обох сторін важливо знати дум­ку партнера.

Іншою проблемою щодо тривалого перебування представників за кордоном є процес зворотної інтеграції у власну культуру. Тут важлива наявність міжкультурної компетенції як в осіб, які збираються повер­татися, так і в осіб, які їх приймають.

Культурні бар'єри - це приховані перешкоди. Навіть якщо людина не сильно інформована щодо іншої культури, вона сформувала чітке позитивне або негативне уявлення про неї. Якщо ці уявлення і стосун­ки не будуть видозмінені то, практично неможливо буде високоефек­тивно співпрацювати з представниками інших країн.

Недостатнє знання мови може заважати налагодженню комуніка­ційного процесу між представниками різних країн, а існуючі культурні бар'єри лише ускладнять ведення міжкультурного тренінгу. Недостат­ній рівень підготовки до навчання або роботи за кордоном може спри­чинити серйозні наслідки. Це, зокрема, такі:

а) без критичного самоаналізу упереджене ставлення до представ­ників деяких країн залишиться, тоді як його можна було змінити;

б) недостатній рівень володіння мовою ділового партнера спричи­нює неправильну інтерпретацію його намірів.

Внаслідок цього представники ділових кіл вважають ідеальною власну культуру, а до інших культур вони виявляють нетерпимість.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты