Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Витрата води на зовнішнє пожежогасіння виробничих будівель шириною 60 м і більше




 

 

Ступінь вогне­стій­кості будівель Категорія бу­дівлі від­повідно до ОНТП 24-86 Витрата води на зовнішнє пожежогасіння виробничих будівель без ліхтарів на одну пожежу, л/с при об'ємах будівель, тис. м3
до 50 — 100 —200 —300 —400 —500 —600 —700 —800
І, II І, II А, Б, В г, д 20 10 30 15 40 20 60 30 70 35 80 40 100 50

Розрахункова кількість одночасних пожеж на виробничому чи сільськогосподарському підприємстві приймається залежно від площі, яку вони займають: одна пожежа при площі до 150 га, дві пожежі — більше 150 га.

Витрату води на гасіння пожежі при об'єднаному водогоні для спринклерних чи дренчерних установок, внутрішніх пожежних кранів та зовнішніх гідрантів протягом 1 год. з моменту початку пожежогасіння необхідно приймати як суму найбільших витрат, що визначаються у відповідності з вимогами „Інструкції з проектування установок автоматичного пожежогасіння", СНиП 2.04.02-84 та СНиП 2.04.01-85.

При розрахунку протипожежного водопостачання тривалість гасіння пожежі приймається 3 год.; для будівель І та II ступеня вогнестійкості категорій Г та Д — 2 год.

За способом створення напорів протипожежі водогони поділяють на низького та високого тиску. Як правило приймається протипожежний водогін низького тиску, лише при відповідному обгрунтуванні допускається приймати протипожежний водогін високого тиску.

Свобідний напір у мережі протипожежного водогону низького тиску (на рівні поверхні землі) при пожежогасінні повинен бути не менше 10 м. Мінімальний свобідний напір в мережі протипожежного водопостачання над поверхнею землі приймається при одноповерховій забудові не менше 10 м, при більшій поверховості на кожний поверх добавляють 4 м. Втрати напору Н, м, на 1 м довжини рукавних ліній визначають за формулою

де - продуктивність пожежного струменя, л/с.

При неможливості, недостатності чи недоцільності отримання води від вододжерел (річки, канали, озера, водосховища, підземні води) чи водогону використовують пожежні резервуари та спеціальні водоймища.

Вибір системи внутрішнього протипожежного водопостачання необхідно проводити залежно від техніко-економічної доцільності та протипожежних вимог, а також з урахуванням прийнятої системи зовнішнього водопостачання та особливостей технології виробництва. В будівлях, що мають системи господарсько-питтєвого чи виробничого водогону, як правило, з однією із них об'єднують систему внутрішнього протипожежного водогону.

Для виробничих та складських будівель, а також будівель управлінь та допоміжних будівель виробничих підприємств витрата води на внутрішнє пожежогасіння визначається відповідно до табл. 8.11. та 8.12.

Витрата води на пожежогасіння залежно від висоти компактної частини струменя та діаметра сприску необхідно уточнювати відповідно до табл. 8.13.

 

Таблиця 8.11


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты