Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПОКАЗНИКИ ПОЖЕЖОВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОСТІ РЕЧОВИН ТА МАТЕРІАЛІВ




Для того, щоб одержати вихідні дані для розробки заходів щодо забезпечення пожежної безпеки приміщень та будівель необхідно оцінити пожежови-бухонебезпечність речовин та матеріалів, які застосовуються на конкретному виробництві. Така оцінка полягає у визначенні цілої низки показників, характеристика та кількість яких згідно з ГОСТ 12.1.044-84 залежить від агрегатного стану даної речовини (табл. 8.6).

Таблиця 8.6 Перелік показників пожежовибухонебезпечності речовин та матеріалів

 

 

№ зп. Показники Застосовність показників пожежовибухонебезпечності
газів рідин твердих речовин пилу
    9 10 11 12       15 16 17 18   20 21 Група горючості Температура спалаху Температура спалахування Температура самоспалахування Концентраційні межі поширення полум'я (спалахування) Температурні межі поширення полум'я (спалахування) Температура самонагрівання Температура тління Умови теплового самозаймання Мінімальна енергія запалювання Кисневий індекс Здатність вибухати та горіти при взаємодії з водою, киснем повітря та іншими речовинами Нормальна швидкість поширення полум'я Швидкість вигорання Коефіцієнт димоутворення Індекс поширення полум'я Показник токсичності продуктів горіння Мінімальний вибухонебезпечний вміст кисню Мінімальна флегматизуюча концентрація флегматизатора Максимальний тиск вибуху Швидкість наростання тиску при вибуху + + + +ІІІІ++ І+ІІІ+ + +11 + + + + + + + + + + + + + + + ++++ 1 І+++І+ +ІІ+++І III + + + + + + + + + + + + +

 

Примітка. Знак "+" означає застосовність, а знак "—" — незастосовність показника.

До основних показників при оцінці пожежовибухонебезпечності рідин належать: група горючості, температури спалаху, спалахування, самоспалахування, концентраційні та температурні межі поширення полум'я; твердих речовин та матеріалів: група горючості, температури спалахування, самоспалахування, самонагрівання.

За горючістю речовини та матеріали поділяються н-а три групи: негорючі, які не здатні горіти на повітрі; важкогорючі, які можуть займатися на повітрі від джерела запалювання, однак після його вилучення не здатні самостійно горіти; горючі, які здатні самозайматись, а також займатись від джерела запалювання і самостійно горіти після його вилучення.

Температура спалаху іСП — найнижча температура горючої речовини, при якій над її поверхнею утворюються пари або гази, здатні спалахнути від джерела запалювання, але швидкість їх утворення ще не достатня для стійкого горіння.

За температурою спалаху розрізняють: легкозаймисті рідини (ЛЗР), у яких ісп <, 61 °С у закритому тиглі та горючі рідини (ГР), у яких ісп > 61 °С. Температура спалаху є експрес-показником, за яким орієнтовно оцінюють температурні умови, при котрих речовина стає вогненебезпечною у відкритій посудині та при її розлитті. Чим менша ісп, тим вогненебезпечнішою є дана речовина.

Значення ісп використовують при класифікації рідин за ступенем пожежо-небезпеки при визначенні категорії приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою відповідно до ОНТП 24-86, а також класів вибухонебезпечних та пожежонебезпечних зон у відповідності з вимогами Правил влаштування електроустановок (ПВЕ).

Температура спалахування (іс) — найнижча температура речовини, при якій вона виділяє горючі гази і пари з такою швидкістю, що після їх запалювання виникає стійке горіння.

Між температурою спалаху і температурою спалахування завжди зберігається співвідношення іСП < іс.

Температура самоспалахування (ісс) — найнижча температура речовини, прі якій відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних реакцій, що призводить до виникнення полум'янистого горіння.

У виробничих умовах ісс може бути досягнута у відносно невеликій кількості парів та газів у місцях, що контактують з високонагрітими тілами. Значення іс та і, використовують при оцінці пожежовибухонебезпечності речовин, при визначенк групи вибухонебезпечної суміші згідно ГОСТ 12.1.011-78 для вибору тиіг вибухозахищеного електрообладнання, при розробці заходів щодо забезпеченні вибухової та пожежної безпеки технологічних процесів у відповідності з вимогамз ГОСТ 12.1.004-81 та ГОСТ 12.1.010-76.

Нижня (НКМ) та верхня (ВКМ) концентраційні межі поширення полум'я — и мінімальна та максимальна об'ємна (масова) частка горючої речовини у суміші з дані окислювачем (повітрям), при яких можливе спалахування суміші від джерела запалюва: з наступним поширенням полум'я по суміші на будь-яку відстань від джерела запалюванкз

В замкнутому об'ємі спалахування, як правило, носить вибуховий характер, тої вказані концентраційні межі називають також межами вибуховості.

Значення концентраційних меж поширення полум'я визначають в об'ємних (% об'єм.) або масових (г/м3) одиницях, а їх співвідношення має такий вираз:

, (8.20)

СМАС — концентрація в масових одиницях, г/мг:

Соб —концентрація в об'ємних одиницях, (% об'єм.);

М — молекулярна маса парів;

Vt — об'єм грам-молекули парів (22,4 л за н. у.).

Вибухонебезпека горючих газів, парів та пилу тим більша, чим меншою є НКМ і чим більший діапазон між НКМ та ВКМ, тобто чим більшою є область спалахування (вибуховості).

Нижня (НТМ) та верхня (ВТМ) температурні межі поширення полум'я — мінімальна та максимальна температури речовини, за яких її насичені пари утворюють у повітрі концентрації рівні відповідно НКМ та ВКМ.

Дані про НТМ та ВТМ використовують при розробці заходів щодо забезпечення вибухової та пожежної безпеки, при розрахунку пожежовибухонебезпечних температурних режимів роботи технологічного устаткування, при оцінці аварійних ситуацій, пов'язаних з розлиттям горючих рідин, а також для розрахунку концентраційних меж поширення полум'я.

Температура самонагрівання (існ) — найнижча температура речовини, при якій самочинний процес її нагрівання не призводить до тління або полум'янистого горіння.

Дані про існ використовують при виборі безпечних умов нагрівання речовини, розробці заходів щодо забезпечення пожежобезпеки технологічних процесів відповідно до вимог ГОСТ 12.1.004-85.

Безпечна температура довготривалого нагрівання речовини — температура, яка не перевищує 90% існ.

В таблицях 8.7 та 8.8 наведені деякі основні показники пожежовибухо-небезпечності легкозаймистих та горючих рідин і горючих газів, які широко використовуються на виробництві.

Таблиця 8.7

Основні показники пожежовибухонебезпечності деяких ЛЗР та ГР

 

 

 

№ зп. Назва ЛЗР, ГР Температура спалаху СП),°С Температура самоспалахування (*«>. °с Концентраційні межі поширення полум'я, % об'єм. Температурні межі поширення полум'я, °С
НКМ/ВКМ НТМ/ВТМ
1 2 3 4 Ацетон Бензин автомобільний А-76 Бензол Бутилацетат — 18 —36 — 11 29 300 562 450 2,2/13 0,76/5,16 1,4/7,1 2,2/14,7 —20/6 —36/—4 — 14/13 13/48

 

      П родовжен н я т а б л. 8.7
Гас 1,4/7,5 27/69
Етилацетат 3,5/16,8 1/31
Ксилол 1,2/6,2 24/50
Машинне мастило        
  (марка ФМ-5,6 АП) 172/270
Спирт бутиловий 1,7/12 31/60
Спирт етиловий 3,6/19 11/41
Спирт ізопропиловий 2,0/12 8/37
Спирт метиловий 6,0/34,7 7/39
Скипидар 0,8/ — 32/53
Толуол 1,3/6,7 0/30
Уайт-спірит 33—36 33/68

Таблиця 8.8


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты