Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система органів Антимонопольного комітету України




Антимонопольний комітет України є центральним органом вико­навчої влади, покликаним забезпечувати державний контроль за дотриманням антимонопольного законодавства, захист інтересів підприємців і споживачів від його порушень. Він підконтрольний Президенту України та підзвітний Верховній Раді України.

Основними завданнями Антимонопольного комітету України є:

· здійснення державного контролю за дотриманням антимонополь-ного законодавства;

· запобігання, виявлення й припинення порушень антимонополь-ного законодавства;

· контроль за економічною концентрацією;

· сприяння розвитку добросовісної конкуренції.

До складу Антимонопольного комітету входять голова та десять державних уповноважених.

Антимонопольний комітет України в межах наданої йому компе­тенції має право:

· визначати межі товарного ринку, а також монопольне становище суб'єктів господарювання на ньому;

· видавати суб'єктам господарювання обов'язкові для виконання рішення про припинення порушень антимонопольного законо­давства, про відновлення початкового становища, про примусо­вий поділ монопольних утворень;

· видавати органам влади, органам місцевого самоврядування, органам адміністративно-господарського управління та контро­лю обов'язкові для виконання рішення: а) про скасування або зміну прийнятих ними неправомірних актів; б) про припинення порушень і розірвання укладених ними угод, що суперечать анти-монопольному законодавству; в) про заборону чи дозвіл створю­вати монопольні утворення цими органами, а також суб'єктами господарювання;

· вносити до органів влади обов'язкові для розгляду подання щодо скасування ліцензій, припинення операцій зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання в разі порушення ними анти-монопольного законодавства;

· накладати штрафи, застосовувати інші санкції у випадках, перед­бачених законом;

· з питань, що належать до його компетенції, приймати норматив­но-правові акти, обов'язкові для виконання органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління й контролю, суб'єктами господарю­вання, їх об'єднаннями, контролювати виконання цих актів, нада­вати роз'яснення щодо їх застосування.

Засідання Антимонопольного комітету України є формою роботи Комітету як вищого колегіального органу.

З метою розгляду окремих справ, пов'язаних з порушенням анти-монопольного законодавства, та інших питань, віднесених до повно­важень Комітету, утворюються постійно діючі та тимчасові адмініст­ративні колегії, які формуються з числа державних уповноважених і голів територіальних відділень Антимонопольного комітету України у складі не менше трьох осіб.

Адміністративні колегії формуються за галузевими, регіональни­ми або іншими принципами.

Організаційну, технічну, аналітичну, інформаційно-довідкову та іншу роботу із забезпечення діяльності Антимонопольного комітету України, його територіального відділення, а також підготовку мате­ріалів для розгляду справ, пов'язаних із порушенням антимонополь-ного законодавства, здійснює апарат Антимонопольного комітету України або його територіального відділення.

З метою реалізації завдань, покладених на Антимонопольний ко­мітет України, в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються територіальні відділення Антимоно-польного комітету України, повноваження яких визначаються Комі­тетом у межах його компетенції. У разі потреби територіальні відділення можуть утворюватися в інших адміністративно-територі­альних одиницях.

Територіальне відділення очолює голова відділення, якого призна­чає голова комітету. Голова відділення має заступників, яких призна­чає голова комітету за поданням голови територіального відділення.

З метою координації діяльності щодо питань розвитку конку­ренції та демонополізації економіки Антимонопольний комітет Ук­раїни взаємодіє з органами влади, органами адміністративно-госпо­дарського управління та контролю.

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України координують свою діяльність з місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування.

Органи влади, органи місцевого самоврядування, органи адміні­стративно-господарського управління та контролю зобов'язані узгоджувати з Антимонопольним комітетом України рішення, що можуть призвести до обмеження чи спотворення конкуренції на відповідних ринках. Крім того, ці органи мають отримувати згоду Комітету, якщо їхньою метою є:

створення, реорганізація, ліквідація суб'єктів господарювання;

створення об'єднань;

перетворення органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю в об'єднання.

Антимонопольний комітет України та його територіальні відділення координують свою діяльність з питань виявлення, запобі­гання та припинення порушень антимонопольного законодавства з органами прокуратури та взаємодіють із засобами масової інфор­мації та громадськими організаціями в роботі щодо запобігання по­рушень антимонопольного законодавства.

Вимоги державних уповноважених і голів територіальних відділень Антимонопольного комітету України в межах їхніх повно­важень є обов'язковими для виконання у встановлений ними термін.

Невиконання законних вимог державного уповноваженого або голови територіального відділення Комітету спричинює передбачену законом відповідальність.

Документи, статистична та інша інформація, необхідні для здійснення контролю за дотриманням антимонопольного законодав­ства та розгляду справ про його порушення, надаються на вимогу державного уповноваженого, голови територіального відділення Антимонопольного комітету України безкоштовно.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты