Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оформлення роботи




2.1. Послідовність викладу

Вступ.

1. Теоретична частина.

2. Практична частина: вирішення завдань.

Зміст розрахунку.

Висновки за результатами.

Висновок.

Бібліографічний список

 

2.2. Робота повинна бути оформлена відповідно до вимог: на стандартних листах (А4) рукописно або набрана на комп'ютері, на окремій стороні листа; поля зверху і знизу сторінки – 10 мм, справа – 10 мм, ліворуч – 20 мм; до тридцяти рядків на сторінці. Шрифт 14пт, Times New Roman, інтервал між рядками 1,5. Загальний обсяг не повинен перевищувати 10-15 сторінок.

 


3. Методичні рекомендації до вирішення ситуаційних завдань

Аналіз ефективності інноваційних проектів

Експертиза інноваційних проектів повинна забезпечити вибір якісного інноваційного проекту. Інноваційні проекти, представлені інвесторам, повинні бути порівнянні, і піддаватися аналізу за допомогою єдиної системи показників.

Порівнянність представлених проектів визначається:

- по обсягу робіт, вироблених із застосуванням нових методів (технологій, устаткування й т.п.);

- якісним параметрам інновацій;

- фактору часу;

- рівню цін, тарифів;

- умовам оплати праці.

Варіанти інноваційних проектів повинні мати однакове маркетингове пророблення, однаковий підхід до оцінки ризику інноваційних вкладень і невизначеності вихідної інформації.

Відбір інноваційних проектів проводиться з урахуванням інтересів інвесторів і безпосередніх виконавців.

Загальним для всіх показників ефективності інноваційного проекту є розрахунок коефіцієнта ефективності Е по наступних формулах:

(прямій показник),

(зворотний показник), (3.1)

де: Э - ефект (результат) від реалізації проекту;

З - витрати, пов'язані з реалізацією проекту.

Критерієм відбору проектів може бути мінімум витрат на їхню реалізацію.

Економічна ефективність інновацій. Ефективність — це дієвість якого-небудь результату. Економічна ефективність інновації означає, що результат, одержуваний у ході вкладення інвестицій і всіх ресурсів (грошові, матеріальні, інформаційні, робочі сили) у новий продукт або операцію (технологію), має певний корисний ефект (вигодою).

Економічну ефективність інновацій варто розглядати у двох напрямках:

1. Економічна ефективність виробництва й реалізації інновації.

2. Економічна ефективність покупки інновації.

Продуцент, провадячи інновацію, а продавець, продаючи її, переслідують ту саму мету - дістати грошові кошти або в повну власність, або в борг, щоб потім вкласти їх у вигідний проект.

Загальним принципом оцінки ефективності є зіставлення ефекту (результату) і витрат.

Відношення може бути виражене як у натуральних, так і в грошових величинах і показник ефективності при цих способах вираження може виявитися різним для однієї й тої ж ситуації. Але, головне, потрібно чітко зрозуміти: ефективність у виробництві - це завжди відношення.

Для оцінки загальної економічної ефективності інновацій може використовуватися система показників: інтегральний ефект, індекс рентабельності, норма рентабельності й період окупності.

1. Наприклад, на підприємстві А було розроблено чотири варіанти винаходу на виробництво нового продукту. За даними таблиці 5 треба розрахувати найбільш ефективний варіант і обґрунтувати свій вибір.

Коефіцієнт економічної ефективності дорівнює 0,1.

Таблиця 4.5

Варіанти винаходу на виробництво нового продукту

 

Показники Роки розрахункового періоду
Результати – Р, (грн) 550 000 600 000 720 000
Витрати – З, (грн) 123 000 140 000 155 000
Коефіцієнт дисконтування при ставці доходу 17%      

Знайдемо дисконтуванні результати і дисконтуванні витрати по рокам розрахункового періоду, расчетного періода, тобто протягом 3 років впровадження устаткування.

1. Р = (550 000 * 0,854) + (600 000 * 0,7305) + (720 000 * 0,624) = 469 700 + 438 300 + 449 280 = 1 357 280 грн.

2. З = (123 000 * 0,854) + (140 000 * 0,7305) + (155 000 * 0,624) = 105 042 + 102 270 + 96 720 = 304 032 грн.

3. Економічний ефект розраховується по формулі:

Е = (3.2),

де:

- сумарні результати, грн.,

- сумарні витрати, грн.

Тобто економічний ефект від використання нового устаткування по виробництву

То есть, экономический эффект от использования нового оборудования по производству морозива складе:

1 357 280 – 304 032 = 1 053 248 грн.

Величина питомих витрат визначається по формулі:

. (3.3),

де: - коефіцієнт питомих витрат.

Звідси: грн. / грн.

 

2. Наприклад, запропоновані до впровадження три винаходи. Треба визначити, яке з них найбільш рентабельне й пояснить чому.

Таблиця 4.6

Пропоновані винаходи до впровадження

 

Інвестиції, грн. Передбачуваний дохід, грн.
12 000 19 000
5 000 8 500
155 000 200 000

Визначимо індекс доходності по наступній формулі:

(3.4),

де: - передбачуваний дохід в периоде t;

- розмір інвестицій в інновації в періоді t.

По першому винаходу:

.

По другому винаходу:

.

По третьому винаходу

.

Висновок: Перевага повинна віддаватися тім інноваційним рішенням, для яких найбільш високий індекс доходності. В нашому випадку – це другий варіант винаходу.

Розрахунковий строк окупності Тр визначається по формулі:

, (3.5)

де: К1, К2 – інвестиції в інновації по порівнюваних варіантах;

С1, С2 – річні витрати відповідно по першому й другому варіантах.

Для вибору варіанта розрахункове значення строку окупності Тр рівняється з його нормативною величиною Тн = 1 / Е.

Додаткові інвестиції в інновації виправданий тоді, коли розрахунковий строк їхньої окупності не вище нормативного значення. Більше ефективний варіант вибирається, якщо Тр < Тн. Інакше можна сказати, що більше дорогий по інвестиціях другий варіант уважається ефективним тоді, коли додаткові інвестиції в нього окупляться економією на витратах у строк не більший нормативного.

Величина зворотна строку окупності являє собою коефіцієнт ефективності додаткових інвестиційних вкладень в інновації або коефіцієнт порівняльної ефективності – Эр.

Даний показник розраховується по формулі:

Ер = (3.6)

Розрахункове значення коефіцієнта ефективності Ер рівняється з нормативною величиною Ен, що відповідає задовольняючого інвестора нормі доходу на капітал. Якщо Ер > Ен, то додаткові інвестиції в інновації і більш інвестиційноємний варіант, ефективні.

Таким чином, для вибору варіантів інноваційних заходів використовуються показники порівняльної економічної ефективності, які враховують лише вартісні частини, що змінюються по порівнюваних варіантах.

Розглянемо приклад. Розроблено три варіанти винаходу на технологію виробництва виробу. За даними таблиці розрахувати найбільш ефективний варіант.

Таблиця 1

 

Показники Варіанти
Інвестиції, грн.
Витрати виробництва на один виріб, грн.
Річний обсяг виробництва, шт.

 

Використовуючи метод наведених витрат, визначимо найбільш ефективний варіант пропонованого винаходу по наступній формулі:

З + ЕнК (3.7),

де: З - річні витрати виробництва виробу;

К - інвестиції;

Ен – коефіцієнт економічної ефективності, приймаємо рівним 0,1

1 варіант - (13600 * 700) + 0,1 * 22500 = 11770 грн.

2 варіант - (14700 * 1100) + 0,1 * 27600 = 18930 грн.

3 варіант - (13700 * 2500) + 0,1 * 19700 = 36220 грн.

Висновок: найбільш ефективний варіант пропонованого до використання винаходу - це 1 варіант, тобто найменші наведені витрати.

 

Значна тривалість життєвого циклу інновацій приводить до економічної нерівноцінності здійснюваних у різний час витрат і одержуваних результатів. Це протиріччя усувається за допомогою методу наведеної вартості або інакше дисконтування, тобто приведенням витрат і результатів до одного моменту часу. Як такий момент часу можна прийняти, наприклад, рік початку реалізації інновацій.

Дисконтування засновано на тім, що будь-яка сума, що буде отримана в майбутньому, у цей час має меншу цінність. За допомогою дисконтування у фінансових обчисленнях ураховується фактор часу. Ідея дисконтування полягає в тому, що для підприємства переважніше одержати гроші сьогодні, а не завтра, оскільки, будучи інвестовані в інновації, вони завтра вже принесуть певний додатковий дохід. Крім того, відкладати одержання грошей на майбутнє ризиковано: при несприятливих обставинах вони принесуть менший дохід, чим очікувалося, а те й зовсім не надійдуть.

Коефіцієнт дисконтування завжди менше одиниці, тому що в противному випадку гроші сьогодні коштували б менше, ніж гроші завтра.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты