Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад. Визначити NPV проекту якщо вкладення інвестицій і надходження грошових потоків очікується в розмірах що наведені нижче; а ставка дисконтування становить 18




Визначити NPV проекту якщо вкладення інвестицій і надходження грошових потоків очікується в розмірах що наведені нижче; а ставка дисконтування становить 18 %.

Таблиця 3.5 – Приклад визначення показника NPV за умов поетапного здійснення інвестицій, тис. грн.

 

№ року t Інвестицції ІС k Дисконтовані інвестиції DІС k Грошові потоки СF t Дисконтовані грошові потоки DCF t
   
   
   
   
Всього
NPV  

 

У наведеному прикладі вартість грошових потоків та інвестицій приводиться до нульового періоду з урахуванням року їх виникнення. Тому початкові інвестиції не дисконтуються.

Використовуючи складові формули чистої теперішньої вартості, можна визначити відносні показники, що характеризують ефективність реальних інвестиційних проектів. Насамперед йдеться про індекс прибутковості проекту

Індекс прибутковості або PI (profitability index) дозволяє отримати уявлення про те скільки дисконтованих грошових потоків припадає на грошову одиницю інвестицій і визначається виходячи із співвідношення:

 

, (3.6)

 

де CF t – грошовий потік за рік t, тис. грн.;

r – ставка дисконтування, частка одиниці;

t – порядковий номер року;

IC – загальна величина інвестицій, тис. грн.;

n – період реалізації проекту, роки.

Якщо вкладення інвестиційних коштів відбувається поетапно, індекс прибутковості розраховується шляхом ділення дисконтованих величин грошових потоків та інвестицій.

 

, (3.7)

 

де CF t – грошовий потік за рік t, тис. грн.;

r – ставка дисконтування, частка одиниці;

t – порядковий номер року надходження грошових потоків;

k – порядковий номер року вкладання інвестицій;

IC k – інвестиції за рік k, тис. грн.;

n – період реалізації проекту, роки;

p – період надходження грошових потоків, роки;

i – період здійснення інвестицій, роки.

В процесі реалізації проекту відбувається повернення інвестицій: вкладені кошти поступово повертаються у складі грошових потоків. Є можливість визначити через скільки років вкладені кошти повернуться у повному обсязі. Для цього розраховують показник що отримав назву термін окупності інвестицій, що у міжнародних джерелах позначається як PP (Payback Period). Означений показник єважливим критерієм оцінки інвестиційних проектів, оскільки дає можливість порівняти їх використовуючи часові характеристики. Це особливо важливо, якщо враховувати, що для інвесторів швидкість повернення вкладених коштів не менш важлива ніж прибутковість проекту.

Найпростіший спосіб визначення терміну повернення інвестицій (PP) передбачає ділення загальної величини інвестицій (IC) на середню річну величину дисконтованого грошового потоку (DCF).

 

. (3.8)

 

Середній річний грошовий потік у свою чергу визначається виходячи із загальної величини дисконтованих грошових потоків (DCF) та терміну реалізації проекту (n).

 

. (3.9)

 

Описаний спосіб дозволяє отримати цілі значення терміну окупності, але існує більш точний метод визначення цього показника.

 

, (3.10)

 

де N – номер року перед повним поверненням інвестицій;

S – сума інвестицій, що лишається до повного повернення станом на кінець року N;

CF N+1 – грошовий потік за рік N+1 у якому очікується повне повернення інвестицій.

Для того щоб показати особливості визначення показників прибутковості та терміну окупності інвестицій, наведемо приклад, що передбачає порівняння двох проектів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты