Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад. Знайти значення внутрішньої норми доходності проекту, використовуючи дані прикладу (див




Знайти значення внутрішньої норми доходності проекту, використовуючи дані прикладу (див. табл. 3.4).

Поступове підвищення ставки дисконтування дало можливість встановити, що при ставці дисконтування r1 = 27,77958 %, величина NPV 1 становить 25,11 грн. (що порівняно з обсягом інвестицій у 780 млн. грн. можна вважати близьким до нуля позитивним значенням), тоді як збільшення ставки дисконтування до 27,77959 % дає NPV 2 у розмірі -119,89 грн. Підставляючи отримані дані у формулу отримаємо таке значення IRR:

 

 

Таким чином, можливість отримання результатів необхідної з необхідним рівнем точності є безперечною перевагою аналітичного методу визначення IRR, тоді як графічний застосовують для забезпечують для забезпечення наочності результатів. Точність результатів може підвищуватися далі, бо отримане нами значення IRR дозволяє отримати значення NPV близьке до нуля, але таке підвищення точності не завжди доречне.

Як вже зазначалося, внутрішня норма доходності є надзвичайно важливим показником, що застосовується для обґрунтування реальних інвестиційних проектів, але головним недоліком цього показника є те, що він не може застосовуватися у випадку чергування позитивних та негативних грошових потоків (наприклад, побудова профілю NPV у такому випадку іноді вказує на існування декількох значень NPV). Такі грошові потоки називаються неординарними.

Для того щоб уникнути недоліків IRR був запропонований показник модифікованої внутрішньої норми доходності або MIRR.

Показник MIRR являє собою ставку дисконтування, за якої майбутня вартість грошових потоків проекту дорівнює теперішній вартості інвестицій. При цьому враховується можливість реінвестування грошових потоків.

Визначення модифікованої норми доходності теж здійснюється у декілька етапів:

1. Визначається теперішня вартість інвестицій з урахуванням ставки їх дисконтування.

2. Розраховується майбутня вартість грошових потоків з урахуванням можливості їх реінвестування (повторного вкладення) з певним рівнем доходності.

3. Для розрахунку величини MIRR застосовується наведена нижче формула:

, (3.13)

 

де IC t – інвестиції за рік t, тис. грн.;

r – ставка дисконтування інвестицій, частка одиниці;

p – період отримання грошових потоків, роки;

СF t – грошовий потік за рік t, тис. грн.;

d – ставка доходності при реінвестуванні грошових потоків, частка одиниці;

n – термін реалізації проекту, роки;

MIRR – модифікована внутрішня норма доходності, частка одиниці.

Однією з визнаних переваг використання модифікованої внутрішньої норми доходності є те, що вона має тільки одне значення, що дозволяє її використовувати для обґрунтування проектів з неординарними грошовими потоками.

Розглянемо методику визначення MIRR на прикладі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты