Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад. Визначити величину MIRR, якщо ставка дисконтування інвестицій становить 17 %, а рівень доходності реінвестування грошових потоків від проекту – 12 %




Визначити величину MIRR, якщо ставка дисконтування інвестицій становить 17 %, а рівень доходності реінвестування грошових потоків від проекту – 12 %. Термін реалізації проекту становить 6 років, а інформація про вкладення інвестиції та отримання грошових потоків наведена у таблиці.

 

Таблиця 3.7 – Приклад визначення показника MIRR, тис. грн.

№ року Інвестиції Теперішня вартість інвестицій (r = 17) Грошові потоки Майбутня вартість грошових потоків (d = 12)
   
   
   
   
Всього    

 

Визначаючи MIRR треба мати на увазі, що грошові потоки приводяться до останнього року періоду, тому значення 6-го року залишається незмінним, тоді як майбутня вартість грошового потоку 1-го року визначається таким чином:

тис. грн.

 

Це пояснюється тим, що період між 1-м і 6-м роком становить 5 років.

Значення майбутньої вартості інших грошових потоків визначаються аналогічно, з урахуванням часового проміжку між роком виникнення грошового потоку і останнім періодом терміну реалізації проекту.

Підставимо отримані значення в формулу для розрахунку MIRR:

 

Завершуючи розгляд показників ефективності реальних інвестиційних проектів слід зазначити, що проект як правило оцінюється за декількома показниками і варто пам’ятати значення показників, що вказують на ефективність реалізації проекту.

 

Таблиця 3.8 – Умови ефективності інвестиційних проектів за основними показниками

Назва показника Скорочення Умови успішності проекту
Чиста теперішня вартість NPV NPV > 0
Індекс прибутковості РI РI > 1
Термін окупності PP PP → min
Внутрішня норма доходності IRR IRR – r > 0
Модифікована внутрішня норма доходності MIRR MIRR – r > 0

При порівнянні інвестиційних проектів можливі ситуації, коли за різними критеріями ефективності перевага надається різним проектам, що ускладнює прийняття рішень щодо вкладення коштів (наприклад, проект, що характеризується меншим рівнем ризику за критерієм внутрішньої норми доходності, має менший порівняно з іншими рівень прибутковості і. т. ін.).

У таких випадках проект обирається з урахуванням пріоритетів інвесторів, для яких забезпечення високої доходності не завжди є першочерговим завданням.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты