Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація баз даних




І. За способом організації даних:

- фактографічні;

- документальні.

ІІ. За технологією обробки даних:

- централізована база даних зберігається в пам’яті однієї обчислювальної системи. Якщо ця обчислювальна система є компонентом мережі персональних комп’ютерів (ПК), можливий розподілений доступ до такої бази. Такий спосіб використання баз даних досить часто застосовують у локальних мережах;

- розподілена база даних складається з декількох, можливо пересічних чи навіть дублюючих одна одну частин, збережених у пам’яті різних комп’ютерів обчислювальної мережі. Робота з такою базою здійснюється за допомогою системи управління розподіленою базою даних (СУРБД).

ІІІ. За способом доступу до даних:

- локальні – доступ до даних здійснюється з однієї обчислювальної системи, тобто база даних створюється і обробляється на одному комп’ютері;

- мережеві – доступ можливий з різних обчислювальних машин однієї системи або комп’ютерної мережі.

 

 

Системи централізованих баз даних з мережевим доступом припускають різні архітектури подібних систем:

- Файл-сервер. Ця архітектура систем БД із мережевим доступом припускає виділення однієї з машин мережі в якості центральної (сервер файлів). На такій машині зберігається спільно використовувана централізована БД. Всі інші машини мережі виконують функції робочих станцій, за допомогою яких підтримується доступ користувальницької системи до централізованої бази даних. Файли бази даних відповідно до користувацьких запитів передаються на робочі станції, де в основному і здійснюється обробка. Недолік – при великій інтенсивності доступу до тих самим даних продуктивність інформаційної системи знижується.

 

 

- Клієнт-сервер. У цій концепції центральна машина (сервер бази даних), окрім збереження централізованої бази даних, повинна забезпечувати виконання основного обсягу обробки даних. Запит на дані, видаваний клієнтом (робочою станцією), здійснює пошук і вибір даних на сервері. Визначені дані (але не файли) транспортуються по мережі від сервера до клієнта. Специфікою архітектури клієнт-сервер є використання мови запитів SQL.



Моделі даних

Модель даних — сукупність структур даних і операцій їх обробки.

За структурою організації інформації в БД розрізняють такі моделі баз даних: ієрархічна, мережева та реляційна.

Ієрархічна модель бази даних. Ця модель представляє собою структуру даних, які впорядковані за підляганням від загального до конкретного, що нагадує «дерево» (граф), тому має такі самі складові: рівень, вузол, зв’язок. Модель працює за наступним принципом: кілька вузлів нижчого рівня з’єднуються за допомогою зв’язку з одним вузлом вищого рівня.

Ієрархічна модель бази даних має такі властивості:

- кілька вузлів нижчого рівня пов’язані тільки з одним вузлом вищого рівня;

- дерево ієрархії має тільки одну вершину, що не підпорядковується ніякій іншій;

- кожний вузол має власне ім’я;

- є тільки один маршрут від вершини дерева (кореневого вузла) до будь-якого вузла структури.

Мережева модель бази даних. Загальним виглядом вона схожа на ієрархічну. Має такі самі складові структури, але вирізняється характером відношення між ними. Між елементами структури зв’язок до­вільний, не обмежений кількістю елементів.

Реляційна модель бази даних(від латинсь­кого relatio відношення). Модель побудована на взаємо­відношеннях між складовими структури. Складається з однієї таб­лиці або, як правило, із сукупності взаємопов’язаних двовимірних таблиць.

Ці моделі характеризуються простотою структури даних, зручним для користувача табличним представленням і можливістю використання формального апарата алгебри відношень та реляційного числення для обробки даних.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 439; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты