Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні хімічні елементи, що входять до складу найбільш важливих органів людини




 

Назва органу Хімічні елементи
М’язи Калій, рубідій, стронцій
Жирова тканина Вуглець
Кісткова тканина Берилій, фтор, кадмій, ітрій, цинк, стронцій, свинець, молібден, ніобій та ін.
Печінка Скандій, кобальт, марганець, мідь, нікель, тантал, срібло, золото
Нирки Германій, марганець, іридій, платина, телур, золото
Селезінка Індій, кобальт, полоній
Щитовидна залоза Йод, астат, реній

 

Усі мікроелементи надходять до організму людини з повітрям (через органи дихання), водою та їжою (через шлунково-кишковий тракт). Тому в умовах забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами в організм людини і тварини можуть потрапляти радіонукліди багатьох хімічних елементів й обумовлювати процеси, що призводять до негативних наслідків.

Поряд з негативним впливом іонізуючих випромінювань на живі організми, радіаційний фактор може за певних умов стимулювати процеси їхньої життєдіяльності: прискорювати ріст, підвищувати стійкість до несприятливих умов життя тощо.

У рослинному світі діапазон “стимулюючих доз” більш широкий, ніж у ссавців. Так, наприклад, передпосівне опромінення насіння деяких сільськогосподарських культур дозами 5 – 50 Гр прискорює проростання насіння на 1 – 2 тижні і збільшує врожайність на 10 – 20% і більше.

Однак вплив іонізуючих випромінювань стимулює далеко не всі біологічні процеси, що протікають у живих організ-мах. Тому необхідність пошуку і наукового обґрунтування безпечних показників радіаційного впливу є найважливішим зав-данням сучасної науки і практики.

До рішення проблеми допустимих показників радіаційного фактора і безпечних доз опромінення людини вчені наблизилися завдяки науковим відкриттям, що висвітлили фізичну природу іонізуючих випромінювань, а також даним спостережень за різними біологічними об’єктами, що опромінювалися.

Перші кроки в рішенні проблеми радіаційної безпеки були зроблені з початком створення (1921) у багатьох розвинених країнах світу національних комітетів із захисту від іонізуючих випромінювань.

Однак тільки в 1934 р. Міжнародна комісія з захисту від рентгенівського випромінювання й радію (МКРЗ, створена в 1928 р.) уперше рекомендувала національним комітетам і урядам прийняти за гранично допустиму дозу (ГДД) 200 мР/доб. (1200 мР/тиж.) для осіб, які працюють із джерелами випромінювань.

Другий етап обґрунтування допустимих доз опромінення був обумовлений збагаченням науковими даними дослід-жень про віддалені наслідки дії іонізуючих випромінювань і появою високовольтних рентгенівських установок, що стало підставою для прийняття в 1948 р. рішення МКРЗ про зниження ГДД у 4 рази (50 мР/доб.). У цьому ж році в рекомендаціях МКРЗ із радіаційної безпеки вперше було введене поняття про ”критичні органи” – органи, опромінення яких може заподіяти найбільшу шкоду всьому організмові. До таких органів віднесено шкіру, кровотворні тканини, гонади й кришталик ока (табл. 18).

Виходячи з генетичної небезпеки іонізуючих випромінювань, наприкінці 1958 р. МКРЗ, а в 1959 р. Міжнародний конгрес радіологів прийняли рішення про затвердження нових ГДД опромінення, які одержали загальне визнання й знайшли своє відображення в рішеннях національних комітетів із радіаційного захисту.

Таким чином, з 1934 р. по 1959 р. ГДД були тричі переглянуті й знижені у 12 разів.

У наступні десятиліття продовжувалося уточнення окремих нормативних положень з радіаційної безпеки, які знайшли своє відображення в публікаціях МКРЗ 1966, 1969, 1971 і 1977 рр.

На підставі цих матеріалів і результатів досліджень вчених колишнього СРСР у 1969 р. були розроблені “Норми радіаційної безпеки” (НРБ – 69), що потім переглядалися в 1976 р. і після аварії на Чорнобильській АЕС (1987).

Важливим етапом у рішенні проблеми національної радіаційної безпеки в Україні було прийняття закону “Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку України” і “Норм радіаційної безпеки України” (НРБУ – 97).

Закон “Про використання ядерної енергії і радіаційної безпеки” та НРБУ – 97 є основними нормативними актами, що встановлюють пріоритет радіаційної безпеки населення і навколишнього природного середовища в Україні. У цих актах реалізовані рекомендації МКРЗ і основні принципи радіаційної безпеки, суть яких зводиться до наступного:

– не перевищення встановленої основної межі дози опромінення;

– виключення будь-якого необґрунтованого опромінення;

– зниження дози опромінення до можливо низької межі.

Нормативними актами з радіаційної безпеки визначені також основні принципи державної політики у сфері використання ядерної енергії і радіаційного захисту, права громадян і компетенція органів влади та інші важливі заходи, які забезпечують правову відповідальність за радіаційну безпеку в Україні.

Відповідальність за виконання НРБУ – 97 покладена на фізичних і юридичних осіб незалежно від форм власності й підпорядкованості, які використовують, зберігають, транспортують і здійснюють захоронення джерел іонізуючого випромінювання, а також на керівників і посадових осіб органів виконавчої влади.

“Нормами радіаційної безпеки України” визначені категорії осіб, які можуть бути опромінені, і межі річних доз їх опромінення. Відповідно до НРБУ – 97 усе населення умовно поділено на три категорії (А, Б, В). До категорії А належать особи (персонал), які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань. До категорії Б – особи (персонал), які безпосередньо не зайняті роботою з джерелами іонізуючих випромінювань, але за умовами розташування робочих місць можуть бути додатково опромінені від радіаційно небезпечних об’єктів, що знаходяться поблизу них. До категорії В – усе населення держави.

Межі доз опромінення для категорій осіб, які можуть бути опроміненими, установлюються показниками доз зовніш-нього опромінення й окремих органів і тканин (критичних органів). НРБУ – 97 заборонено допускати до роботи з джерелами іонізуючих випромінювань осіб молодше 18 років. Регламентовано інші важливі аспекти радіаційної безпеки в Україні.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты