Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Екологічні небезпеки та чинники, джерела і наслідки їх.




Під терміном «небезпека» розуміють таку ситуація в середовищі, коли за певних умов можуть виникнути небажані події, явища і процеси (небезпечні чинники), дія яких на людину і навколишнє середовище може призвести до одного з наступних наслідків або їх сукупності:

- відхиленню здоров'я людини від середньостатистичного значення;

- погіршенню стану навколишнього середовища.

Екологічній безпеці, як і соціальній, можуть загрожувати різні чинники, що виступатимуть як джерело загроз.

Терміном "загроза" позначають можливість виникнення умов технічного, природного, економічного або соціального характеру, за наявності яких можуть наступити несприятливі події та процеси (техногенні катастрофи на промислових підприємствах або стихійні лиха, економічні або соціальні кризи тощо).

У Концепції (основах державної політики) національної безпеки України «національна безпека» визначена як захист життєво важливих інтересів осіб, суспільства і держави від внутрішніх та зовнішніх загроз. Зовнішні та внутрішні загрози життєво важливим інтересам держави, суспільства, народу, окремого громадянина, що призводять до порушення нормальних умов життя і діяльності населення, можуть мати зловмисний і незловмисний характер. Вони виникають за надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, а також під час воєнних конфліктів.

Зовнішні загрози безпосередньо пов’язані з безпекою діяльності населення і держави у разі розв’язання сучасної війни або локальних збройних конфліктів, пов'язаних з міжнародним техногенним тероризмом; з транскордонною міграцією забруднюючих речовин, поширенням особливо небезпечних хімічних сполук та інфекційних хвороб; з глобальними природно-техногенними катастрофами транскордонного характеру на території іноземних держав, які можуть завдавати шкоди території та населенню України. Зовнішні загрози постають з протиріч між національними інтересами держав, при спробах розв'язати їх через диктат воєнної сили, дискримінації стосунків і отримання односторонніх вигод.

Внутрішні загрози пов’язані з надзвичайними ситуаціями техногенного і природного характеру або можуть бути спровоковані терористичними діями, диверсіями, хуліганськими вчинками та халатністю.

Джерелом загроз є будь-яка діяльність людини або стан довкілля, що здатні призвести до реалізації загрози і появи в навколишньому середовищі уражаючих чинників.

Уражуючі чинники загроз характеризуються фізичними, хімічними і біологічними параметрами.

Серед численних небезпечних для людини і оточуючого її середовища чинників загроз нині стають екологічні.

Екологічні чинники загроз зумовлюються причинами природного характеру (несприятливими для життя людини, тварин, рослин кліматичними умовами, фізико-хімічними властивостями ґрунту, води, атмосфери і функціональними характеристиками екосистем; стихійними лихами та катастрофами тощо).

В законі України про національну безпеку вказується. що основними можливими загрозами національній безпеці України в екологічній сфері є значний антропічний прес і техногенна перевантаженість територій України, негативні екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи, неефективне використання природних ресурсів, широкомасштабне застосування екологічно шкідливих і недосконалих технологій; неконтрольоване ввезення в Україну екологічно небезпечних технологій, речовин і матеріалів; негативні екологічні наслідки оборонної і військової діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты