Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Для робіт в електроустановках




 

1. Записи в наряді-допуску мають бути розбірливими. Забороняється заповнення бланка наряду-допуску олівцем та виправлення тексту.

2. Система нумерації нарядів-допусків встановлюється керівництвом підприємства.

3. Під час зазначення дат вказується число, місяць і дві останні циф­ри, що позначають рік. Наприклад: 02.03.96, 26.04.96.

4. Прізвища осіб, зазначених у наряді, пишуться в називному відмінку: – записуються їх ініціали і група з електробезпеки.

5. Диспетчерські назви електрообладнання допускається записувати в усталеній скороченій формі. Наприклад: МВ110 Т-2 (масляний вимикач трансформатора Т-2), Тр-р 21 Т (трансформатор 21 Т).

6. У разі нестачі рядків у таблицях або тексті наряду дозволяється прикласти до нього додатковий бланк наряду за тим же самим номером та підписом особи, яка видає наряд, для продовження записів. До того ж в останніх рядках таблиць або в кінці рядка основного бланка слід напи­сати «Див. додатковий бланк».

7. У рядку «Підрозділ» вказується структурний підрозділ підпри­ємства (цех, район, дільниця), в електроустановці якого мають проводи­тись роботи.

8. У рядку «допускачеві» вказується посада, прізвище, ініціали, група з електробезпеки допускача зі складу оперативників або керівника робіт зі складу оперативноремонтників, котрий суміщує обов’язки допускача.

9. У рядках «з членами бригади» зазначаються посади, прізвища, ініціали членів бригади та їх групи з електробезпеки.

Під час виконання робіт із застосуванням автомобілів, механізмів і самохідних кранів зазначається, хто з членів бригади є водієм (кранівни­ком, стропальником), а також тип механізму або самохідного крана, на якому він працює. Наприклад: Петренко К.В. гр. ІІ, водій телескопічної вишки ТВ-26; Крилов А.С. гр. ІІ, кранівник крана АК-51.

10. У рядках «доручається» вказується:

– для електроустановок електростанцій, підстанцій і КЛ вказується назва електроустановки та її приєднань, в яких треба буде працювати, зміст роботи. Наприклад: ПС Заводська, ВРУ 110 кВ, шиноз’єднувальний вимикач, заміна вводів ф «В»;

– для ПЛ вказується найменування лінії і межа її дільниці, де треба буде працювати (номери опор, на яких або між якими, враховуючи їх, бу­де проводитися робота; окремі прольоти, наприклад: прольот між кінцевою опорою та порталом ВРУ), а також зміст роботи, наприклад: ПЛ 35 кВ За-водська-Центральна, опори № 12–23, перетяжка проводів. Для багатоко-лових ПЛ вказується також назва кола, а під час пофазного ремонту – і роз­ташування фази на опорі.

11. У рядках «Роботу розпочати» і «Роботу закінчити» вказується да­та і час початку та закінчення роботи за даним нарядом.

12. Під час роботи в електроустановках електростанцій, підстанцій та на КЛ в таблиці 1 «Заходи щодо підготовки робочих місць» – зазначаються:

– у графі 1 – назви електроустановок, в яких необхідно провести опе­рації з комутаційними апаратами і встановити заземлення;

– у графі 2 – диспетчерська назва (позначення) комутаційних апара­тів, приєднань, обладнання, з якими проводяться операції, і місця, де мають бути встановлені заземлення. Операції вимкнення у вторинних колах, у пристроях РЗА, телемеханіки, зв’язку вказувати в таблиці не обов’язково.

Під час роботи на КЛ і ПЛ, що вимикаються і заземлюються в РУ працівниками, які не обслуговують ці лінії (наприклад, черговими елек­тростанцій і підстанцій), таблицю 1 слід заповнити таким чином:

– у графі 1 зазначається назва електростанції або підстанції, на яких вимикається лінія;

– у графі 2, в рядку, що відповідає назві електростанції або підстанції, вказується диспетчерська назва (позначення) лінії.

13. Під час робіт на ПЛ в таблиці 1 зазначається :

– у графі 1 – назви ліній, кіл, проводів, що записані в рядку наряду «доручається», а також назви інших ПЛ або кіл, що підлягають вимкнен­ню і заземленню у зв’язку з виконанням робіт на ПЛ або колі, які ремон­туються (наприклад, ПЛ що перетинають лінію, яка ремонтується, або проходять поблизу від неї, інших кіл багатоколових ПЛ тощо);

– у графі 2 для ПЛ, які вимикаються і заземлюються допускачем зі складу оперативно-ремонтних працівників – назва комутаційних апа­ратів в РУ і на самій ПЛ, з якими проводяться операції, та номери опор, на яких мають бути встановлені заземлення. У цій самій графі мають бу­ти вказані номери опор або прольоти, де керівник робіт повинен на робо­чому місці встановити заземлення на проводи і троси відповідно до пунк­тів 4.7.3, 4.7.4, 4.7.6, 4.7.9 цих Правил.

Продовження додатка 4-А Якщо місця встановлення заземлень під час видавання наряду визна­чити не можна або робота буде проводитися з переміщенням заземлень, то у графі вказується «Заземлити на робочих місцях».

У графі 2 мають бути вказані також місця, де керівник робіт повинен встановити заземлення на ПЛ, які перетинають лінію, що ремонтується, або проходять поблизу неї. Якщо ці ПЛ експлуатуються іншим підпри­ємством (службою), в рядку наряду «Окремі вказівки» має бути вказано про необхідність перевірки заземлень, що встановлюються працівниками цього підприємства (служби).

14. В таблицю 1 мають бути занесені операції з комутаційними апара­тами, які необхідні для безпосередньої підготовки робочого місця. Пере­микання, які виконуються в процесі підготовки робочого місця, пов’язані зі зміною схем (наприклад, переведення приєднань з однієї системи шин на іншу, переведення живлення дільниці мережі з одного джерела жив­лення на інше тощо), в таблицю не записуються.

Якщо допускачеві зі складу оперативно-ремонтних працівників під час видавання наряду доручається допуск на вже підготовлені робочі місця, то в таблиці 1 та особа, яка видає наряд, записує вимкнення і зазем­лення, необхідні для підготовки робочих місць, і вказує, які з цих опе­рацій вже виконані.

Для робіт, що не вимагають підготовки робочого місця, у графах таб­лиці 1 робиться запис «Не вимагається».

15. В рядках «Окремі вказівки» записуються:

– додаткові заходи, що убезпечують працівників (встановлення ого­рож, перевірка повітря в приміщенні на відсутність водню, заходи пожеж­ної безпеки тощо);

– етапи робіт і окремі операції, що їх слід виконувати під керівниц­твом особи, яка видала наряд;

– дозвіл керівникові робіт (наглядачеві) на повторний допуск брига­ди до роботи на підготовлене робоче місце (пункт 3.7.3 цих Правил);

– дозвіл ввімкнути електроустановку або частину її (окремі кому­таційні апарати) без дозволу або розпорядження чергового (пункт 3.16.4 цих Правил);

– дозвіл керівнику робіт на зняття заземлень на період випробувань електроустаткування (пункт 3.7.4 цих Правил);

– дозвіл керівникові робіт оперувати комутаційними апаратами;

– дозвіл на призначення особи, відповідальної за безпеку проведення робіт з переміщенням вантажів кранами (пункт 6.9.1 цих Правил);

– у випадку видавання наряду наглядачеві – «відповідальний праців­ник, який очолює бригаду (пункт 3.2.8 цих Правил);

– вказівка керівнику робіт про необхідність узгодити роботу, що суміщується;

– залишені під напругою проводи, троси ПЛ, що ремонтується, фази лінії під час пофазного ремонту; ПЛ, з якими перетинається в прольотах лінія, що ремонтується;

– вказівка про необхідність перевірки заземлень ПЛ інших під­приємств;

– вказівка про те, що лінія, яка ремонтується, перебуває в зоні наве­деної напруги із зазначенням рівня наведеної напруги (пункт 6.1.63 цих Правил);

– дозвіл керівнику робіт на переведення бригади на інше робоче місце (пункт 3.8.1 цих Правил).

Особі, яка видає наряд, дозволяється на свій розсуд вносити в ці ряд­ки й інші записи, пов’язані з роботою, що виконується.

16. В рядках «Наряд видав» і «Наряд продовжив до», відповідно, осо­би, які видають або продовжують наряд, вказують дату і час підписання наряду.

17. Таблиця 2 заповнюється під час одержання дозволу на підготовку робочого місця і на допуск.

У графі 1 допускач вказує посаду та прізвище особи, яка видала дозвіл на підготовку робочих місць і на допуск. Під час видавання дозво­лу особисто в графі 1 розписується працівник, який видав дозвіл, із зазна­ченням своєї посади. Приводиться перелік робочих місць.

У графі 2 вказуються дата і час видачі дозволу. У графі 3 розписують­ся працівники, які одержали дозвіл на підготовку робочих місць і на до­пуск. Під час підготовки робочих місць кількома особами або працівника­ми різних цехів у графі 3 розписуються всі, хто готував робочі місця.

Якщо дозволи на підготовку робочого місця і на допуск запитуються неодночасно, то у графі 2 заповнюють два рядки: один – про дозвіл на підготовку робочого місця, другий – про дозвіл на допуск.

18. Під час робіт в електроустановках електростанцій, підстанцій і на КЛ в рядках «Робочі місця підготовлені. Під напругою залишились» до-пускач вказує струмоведучі частини, що залишилися під напругою, приєднання, яке ремонтується, і найближчі до місця роботи струмоведучі частини або обладнання сусідніх приєднань незалежно від того, вимкнені вони чи ні.

Продовження додатка 4-А Під час робіт на ПЛ в цих рядках записуються струмоведучі частини, вказані особою, яка видала наряд, а в рядках «Окремі вказівки», за не­обхідності, й інші струмоведучі частини.

Допускач і керівник робіт (наглядач) розписуються під рядками «Ро­бочі місця підготовлені. Під напругою залишились» тільки під час пер­винного допуску.

19. Цільовий інструктаж членів бригади оформлюється в таблиці 3 наряду тільки під час первинного допуску та в разі введення до складу бригади нового працівника. Про проведений інструктаж допускач і керівник робіт розписуються у відповідних рядках в кінці таблиці 3.

20. В таблиці 4 оформлюється щоденний допуск до роботи і її закін­чення, в тому числі – допуск під час переведення на інше робоче місце.

Якщо керівник робіт одночасно виконує обов’язки допускача (а та­кож, якщо керівнику робіт дозволено допустити бригаду в разі повторно­го допуску), то він розписується під час допуску в графах 3 і 4.

Закінчення робіт, пов’язане із закінченням робочого дня, керівник робіт (наглядач) оформлює в графах 5 і 6.

21. В таблиці 5 «Зміни в складі бригади» дозвіл на зміни складу бри­гади дає працівник, що має право видавати наряд, і розписується в графі.

4. Під час передавання дозволу по телефону або радіо керівник робіт у графі 4 зазначає прізвище цього працівника.

Під час введення в бригаду або виведенні з неї водія автомобіля, ма­шиніста механізму, кранівника вказується також тип закріпленого за ним автомобіля, механізму чи самохідного крана.

22. Після повного закінчення роботи керівник робіт (наглядач) роз­писується в призначених для цього рядках наряду, зазначаючи час і дату оформлення.

Якщо під час оформлення повного закінчення роботи черговий чи допу-скач зі складу оперативно-ремонтних працівників відсутні або керівник робіт суміщує обов’язки допускача, то керівник робіт чи наглядач виконує це оформлення тільки в своєму примірнику наряду, зазначаючи час і дату, поса­ду і прізвище працівника, якому він повідомив про повне закінчення робіт.

Якщо під час оформлення в наряді повного закінчення роботи при­сутній черговий чи допускач зі складу оперативно-ремонтних працівни­ків, то керівник робіт або наглядач виконує це оформлення в обох примір­никах наряду.

Якщо бригада заземлень не встановлювала, то слова «заземлення, встановлені бригадою, зняті» мають бути викреслені.

ЖУРНАЛ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты