Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ще виділяють такі функції: культурологічна, інтергативна, критична.




5 3начення філософії

Людина - це єдина істота, яка здатна мислити, отже, мислення - це основа
філософії. Тому, якщо не мислити (тобто не філософствувати) то це означає
і не бути людиною.

"...Потреба у безпосередньому застосуванні філософії виникає тоді, коли від готових рецептів доводиться переходити до створення нового бачення світу, нових висхідних принципів діяльності. Краще робити це не доморощеними засобами, а з урахуванням філософського досвіду, напрацьованого в історії людства Можна твердити, що людина вільно обходиться без філософії тією мірою, якою діяльність її не може бути цілком формалізована й автоматизована якою вона не може бути замінена на роботу чи машину.

Не відчувають потреби у філософії бездумний виконавець, споживач, конформіст. Філософія небезпечна для тих, хто прагне до

безкарного маніпулювання цими роботами (проте власна "диявольська" філософія у таких існує). Без філософії не обійтись людині, що розмірковує, творить й орієнтується на відповідальність перед світом, а не на владу над ним”.

Філософія необхідна і для суспільства - бо дає можливість узагальнивши минуле накреслити шляхи розвитку країни в майбутньому.

Філософія є доповненням до науки: бо наука вивчає щось конкретне, але не вміє абстрагувати.

Наприклад: анатомія розклала людину по кісточках, але не здатна відповісти

на загальне питання: що таке людина?

6. Причини виникнення філософії.

Отже, філософія виникла не одразу. Спочатку світогляд первісних людей носив міфологічний і релігійний характер. Що ж породило філософський світогляд, або ж філософію?

Виділяють 3 корені (причини) виникнення філософії: - психологічний:тобто такі зміни в психіці людини, які привели до того, що вона не дзеркально відображувала світ, а обдумано. Платон казав: " Здивування є початком філософії". Це ж стверджує Аристотель : "Здивування спонукає людей філософствувати".

- Духовний: це поява міфології та релігії, які складали духовний світ людини.

- Соціальний : такий рівень розвитку суспільства, який привів до поділу людей на класи бідних і багатих. Це поглибило філософію, бо виникло багато питань про соціальну несправедливість. Отже, для появи філософії необхідно, щоб склались усі корені. Адже, в Межиріччі і Єгипті класи виникли ще в ІУ тисячолітті до н.е., але через відсутність інших коренів філософія тут не склалась.

Вперше всі корені (а отже і філософія) виникли в УЇЇ-УІ ст.. до н.е. в Індії, Китаї та Греції.

 

Питання для бесіди:

 

1. Що таке світогляд? У чому полягає його основне питання?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты