Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Петльові діуретики




  • Торасемід (Torasemide)

Фармакотерапевтична група:С03СА04 - високоактивні діуретики. Прості препарати сульфамідів

Основна фармакотерапевтична дія:петльовий діуретик; при низьких дозах, що використовуються для антигіпертензивного лікування, виявляє слабку діуретичну та салуретичну дію. При вищих дозах торасемід спричиняє посилений діурез дозозалежним чином; виявляє максимальну діуретичну активність через 2 - 3 год після застосування внутрішньо.

Показання для застосування ЛЗ:лікарські форми по 2,5 мг і 5 мг – есенціальна АГБНФ; по 5 мг, 10 мг, 20 мг – набряки у пацієнтів із СН; по 50 мг, 100 мг, 200 мг – набряки БНФ, підвищений АТ при тяжкій нирковій недостатності (кліренс креатиніну менше 20 мл/хв) за наявності будь-якого залишкового діурезу (більше 200 мл за 24 год), у тому числі в умовах гемодіалізу.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:есенціальна гіпертензія - рекомендована доза становить 2,5 мг БНФ; гіпотензивна дія торасеміду розпочинається поступово в перший тиждень і досягає свого максимуму не пізніше 12 тижнів; при неефективності початкової дози її можна збільшити до 5 мг БНФ; при підвищенні дози, зокрема при первісно тяжкій АГ (діастолічний тиск вище 115 мм рт.ст.), а також при обмеженій функції нирок можна розраховувати на додаткову антигіпертензивну дію; подальше підвищення добової дози більше 5 мг проводити недоцільно, бо це навряд чи призведе до подальшого зниження АТ; набряки і/чи випоти - терапію розпочинають з 5 мг; якщо ефект недостатній, то, залежно від тяжкості захворювання, дозу можна підвищити до 20 мгБНФ

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:гіповолемія, гіпокаліємія, гіпонатріємія, посилення метаболічного алкалозу, головний біль, запаморочення, підвищена втомлюваність, судоми м’язів; гіпотонія, сплутаність свідомості, тромбози, кардіальні та церебральні ішемії з можливим розвитком порушень серцевого ритму, стенокардії, г. ІМ, синкопе, закреп, відсутність апетиту, нудота, блювання, біль в шлунку, проноси, затримка сечі і надмірне розтягнення сечового міхура, підвищення креатиніну та сечовини в крові; підвищення рівня сечової кислоти і глюкози у крові, підвищення ліпідів (тригліцеридів, холестерину) у сироватці крові, підвищення деяких ферментів печінки, зменшення числа тромбоцитів, еритроцитів і/чи лейкоцитів, свербіж, екзантеми, фоточутливість, після в/в введення – загрозливі для життя реакції підвищеної чутливості (анафілактичний шок); сухість у роті і неприємні відчуття у кінцівках (парестезії), порушення зору, шум у вухах і пониження слуху.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до торасеміду, похідних сульфанілсечовини або до будь-якого з компонентів препарату; ниркова недостатність, яка супроводжується анурією, печінкова кома або прекома, артеріальна гіпотензія.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін`єкцій, 20 мг/4 мл по 4 мл в амп., 10 мг/2 мл по 2 мл в амп., 5 мг/мл по 2 мл або по 4 мл в амп.; р-н для інфузій, 200 мг/20 мл по 20 мл в амп.; табл. по 5 мг, по 10 мг, по 50 мг; табл. пролонгованої дії по 5 мг, по 10 мг.

Торгова назва:

I. ТОРІКСАЛ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
ТОРСИД, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
ТОРСИД, ЗАТ "Лекхім-Харків", м. Харків, Україна
ТРИСЕМІД-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. БРІТОМАР, Феррер Інтернаціональ, С.А., Іспанія
ДІУВЕР, ПЛІВА Хрватска д.о.о., Хорватія
ТОРАСЕМІД САНДОЗ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Сандоз, Німеччина
ТРИГРИМ, Фармацевтичний завод "ПОЛЬФАРМА" С.А., Польща
ТРИФАС 10, ТРИФАС 200, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (виробництво in bulk; кінцеве пакування; контроль; випуск серії), Німеччина
ТРИФАС 10 АМПУЛИ, ТРИФАС 20 АМПУЛИ,А. Менаріні Мануфактурінг, Логістікс енд Сервісес С.р.Л., Італія
ТРИФАС 200 Р-Н ДЛЯ ІНФУЗІЙ, А. Менаріні Мануфактурінг, Логістікс енд Сервісес С.р.Л., Італія
ТРИФАС СOR, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП), Німеччина
  • Фуросемід (Furosemide) *

Фармакотерапевтична група:С03СА01 - високоактивні діуретики. Препарати сульфамідів

Основна фармакотерапевтична дія:антигіпертензивна, сечогінна дія; потужний діуретик швидкої і короткочасної дії; діє на мозковий сегмент висхідної частини петлі Генле; підвищує вибіркове виведення іонів натрію максимум до 35% і, залежно від дози, стимулює ренін-ангіотензин-альдостеронову систему; до настання справжнього діуретичного ефекту знижує переднавантаження серця у результаті розширення магістральних судин, при збереженій функції нирок і за відсутності виражених набряків.

Показання для застосування ЛЗ:набряки БНФ, ВООЗ у результаті захворювань серця, печінки, нирок, набряки при прееклампсії і еклампсії; хр. СН, комбінації з іншими ЛЗ; набряки при опіках; АГ БНФ (при порушенні функції нирок і при протипоказаннях до застосування салуретиків).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим рекомендована початкова доза 40 мг; за відсутності діуретичного ефекту через 6-8 год повторно приймають ще 80-120 мг; за відсутності діуретичного ефекту можна застосувати дозу 160 мг за один прийом; підтримуюча доза – 40 мг, до 80 мг БНФ, ВООЗ на день; МДД - 300 мг; дітям призначають у дозі 1-2 мг/кг/добу; тривалість курсу лікування визначається індивідуально.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:при тривалому застосуванні у високих дозах - гіпокаліємія, гіпонатріємія, гіпокальціємія, гіповолемія, дегідратація і схильність до тромбоутворення, інших порушень водно-електролітного балансу організму, гіпотензія, діарея, запор, порушення слуху, висипання, лейкопенія, агранулоцитоз, тромбоцитопенія, анафілактичний шок, тимчасове підвищення рівня креатиніну, сечовини, холестерину і тригліцеридів у крові, а також прискорене виділення іонів Са++ із сечею, погіршання наявного ЦД та подагри або прояви симптомів латентного до цього часу ЦД, при застосуванні більш високих доз хворими похилого віку можливий розвиток циркуляторного колапсу.

Протипоказання до застосування ЛЗ:тяжка печінкова недостатність; ниркова недостатність, яка супроводжується анурією і олігурією; гіпокаліємія; гіперчутливість до фуросеміду і сульфонамідних препаратів; зменшення об’єму крові (гіповолемія) з або без зниження тиску крові (гіпотензія); г. отруєння саліцилатами.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій 10 мг/мл по 2 мл в амп.; табл. по 40 мг.

Торгова назва:

I. ФУРОСЕМІД, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
ФУРОСЕМІД, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ФУРОСЕМІД, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
ФУРОСЕМІД, ТОВ "Дослідний завод "ГНЦЛС", м. Харків, Україна
ФУРОСЕМІД-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. ЛАЗИКС, ЛАЗИКС®, Авентіс Фарма Лімітед, Індія
ФУРОСЕМІД, РУП "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Білорусь
ФУРОСЕМІД СОФАРМА, АТ "Софарма", Болгарія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты