Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Експекторанти рефлекторної дії




Препарати рефлекторної дії збільшують гідратацію слизу, подразнюють рецептори шлунку, збуджують блювотний центр, підсилюють секрецію слинних та бронхіальних залоз, підсилюють моторику бронхіальної мускулатури, підвищують активність миготливого епітелию. Необхідність частого (кожні 2-4 год) прийому малих доз цих препаратів обумовлена нетривалою дією, появою нудоти та блювання при збільшенні дози.

Застосовують при г. процесах, при яких немає вираженних структурних змін в келихоподібних клітинах і війчастому епітелії.

Ця група препаратів представлена гвайфенезином, ердостеїном, а також алтеєм, термопсисом, тим’яном (чабрець), солодкою, натрію бензоатом, терпінгідратом, корінням іпекакуани, синюхи, дев’ясилу, травою м’яти, листям подорожника, евкаліпта, мати-й-мачухи, фіалки, багульника, душиці, анісу, бруньками сосни та ефірними оліями.

  • Гвайфенезин (Guaifenesin) **

Фармакотерапевтична група:R05CA03 - відхаркувальний засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальна дія; знижує в’язкість мокротиння і полегшує його відходження шляхом стимуляції секреції компонентів бронхіального слизу з низькою щільністю, деполімеризації кислих мукополісахаридів і підвищення функціональної активності війчастого епітелію дихальних шляхів.

Показання для застосування ЛЗ:використовують при інфекційно-запальних захворюваннях органів дихання для полегшення відходження густого, в’язкого мокротиння і зменшення подразнення слизової оболонки глотки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують внутрішньо після їжі; разова доза залежно від віку складає від 2-х до 6 років – 50-100 мг, від 6 до 12 років – 100-200 мг, віком старше 12 років і дорослим –200-400 мг; прийом через кожні 4 год; тривалість прийому при лікуванні г. інфекційно-запальних захворювань органів дихання становить звичайно 3 - 5 днів; при лікуванні хр. станів тривалість лікувального курсу може бути збільшена до кількох тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, біль в епігастральній ділянці, сонливість.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:сироп для перорального застосування, 100 мг/5 мл по 118 мл, по 100 мл, по 160 мл у фл.

Торгова назва:

II. КОЛДРЕКС® БРОНХО, Врафтон Лабораторіз Лімітед, Великобританія
ТУССИН, Сагмел, Інк./ФАМАР С.А., США/Греція
  • Ердостеїн (Еrdosteine) **

Фармакотерапевтична група:R05CB15 - муколітичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальний, муколітичний засіб; підвищує продукцію слизу, знижує його в’язкість, сприяє відхаркуванню, місцево, за допомогою амінових груп, антагоністично діє на вільні радикали кисню і перешкоджає пригніченню α1-антитрипсину у курців, тим самим знижуючи шкідливий вплив тютюнового диму у хр. курців; ефект від терапії розвивається на 3 – 4-ту добу лікування; немає шкідливої дії на ШКТ.

Показання для застосування ЛЗ:захворювання органів дихання, які супроводжуються утворенням в’язкого мокротиння, г. або хр. бронхіт БНФ, пневмонія, бронхоектатична хвороба, муковісцидоз, інфекційно-алергічна БА.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають внутрішньо незалежно від часу прийому їжі; для дітей від 8 до 12 років рекомендована доза 150 мг 2 р/добу; для дорослих БНФ і дітей старше 12 років – по 300 мг 2 р/добу БНФ; курс лікування визначається індивідуально і становить від 5 - 10 днів до 1 - 3 місяців при лікуванні хр. захворювань.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:печія, біль в епігастральній ділянці, нудота, блювання, втрата апетиту, діарея, шкірні висипання, кропив’янка, носові кровотечі, зниження агрегації тромбоцитів; у поодиноких випадках - бронхоспазм, колапс.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; виразкова хвороба шлунка і ДПК у стадії загострення, наявність кровохаркання, схильність до кровотеч; дитячий вік до 8 років.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 150 мг , по 300 мг

Торгова назва:

II. МУЦИТУС, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія

 

  • Алтея лікарська (Althaea officinalis) **

Фармакотерапевтична група:R05CA05 - відхаркувальні засоби. Корінь алтеї.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальний засіб прямої дії; рослинний препарат; виявляє| обволікаючу, пом’якшувальну та протизапальну дію; корінь алтеї містить рослинний полісахаридний слиз (до 35%), а також аспарагін, бетаїн, пектинові речовини, крохмаль та ін.; механізм дії обумовлений подразненням рецепторів шлунку і рефлекторною стимуляцією нейронів блювотного, дихального і кашльового центрів, що приводить до посилення перистальтики бронхіол і підвищення активності миготливого епітелію бронхів (власне відхаркувальна дія); крім того, препарат підсилює функцію бронхіальних залоз, викликаючи розрідження мокротиння, зменшення її в’язкості і збільшення об’єму (резорбтивна| секретолітична| дія); рослинні слизи покривають слизисті оболонки тонким шаром, який тривало зберігається на їх поверхні і запобігає подразненню, в результаті чого зменшується запальний процес і полегшується регенерація тканин; при дії на слизисту оболонку шлунку захисна дія плівки з рослинного слизу тим триваліша, чим вище кислотність шлункового соку (в’язкість рослинного слизу підвищується при взаємодії із соляною кислотою шлункового соку).

Показання для застосування ЛЗ:г. і хр. захворювання органів дихання, що супроводжуються кашлем з утрудненим відділенняменням мокротиння: ларингіт, трахеїт, трахеобронхіт, бронхіт, БА, коклюш.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають внутрішньо після їди дорослим і дітям старше 12 років призначають 15 мл (1½ мірної л.) сиропу4 дітям віком 6 – 12 років призначають по 10 мл сиропу (1 мірну ложку), віком 2 – 5 років – по 5 мл сиропу (½ мірної ложки), молодше 2 років – по 2,5 мл сиропу (¼ мірної л.); кратність прийому для дорослих та дітей старше 6 років – 4 – 5 р/добу, для дітей віком 2 – 5 років – 3 – 4 р/добу, для дітей молодше 2 років – 1 – 3 р/добу; тривалість курсу терапії визначається індивідуально в залежності від ефективності лікування і складає, як правило, 10 – 15 днів; за показаннями можливо призначення повторних і більш тривалих курсів лікування.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:індивідуальна гіперчутливість до компонентів препарату.

Форми випуску ЛЗ: сироп по 100 мл або по 200 мл у фл., по 100 мл у банках; сироп по 125 г у фл.; табл. для жування по 100 мг; табл. по 50 мг

Торгова назва:

I.АЛТЕЇ КОРЕНІ, ЗАТ "Ліктрави", м. Житомир, Україна
АЛТЕЙКА, МУКАЛТИН®, АТ "Галичфарм", м. Львів, Україна
АЛТЕЙКА, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль
АЛТЕМІКС, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
МУКАЛТИН, ТОВ "Дослідний завод "ГНЦЛС", м. Харків, Україна
МУКАЛТИН® ФОРТЕ, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
II. АЛТЕ алтейний сироп 5 %, РУБІТАЛ ФОРТЕ алтейний сироп 6 % з малиною, Виробниче Фармацевтичне Підприємство "ГЕМІ", Польща
  • Листя евкаліпту (Eucalyptus vitaminalis) (див. п. 16.3.2. розділу "ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Подорожник великий (Plantago major) **

Фармакотерапевтична група:R05СА17 – препарати, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальна дія; у листі подорожника великого (Plantago major L.) містяться флавоноїди, глікозиди, вітамін К, аскорбінова кислота, пектини, дубильні та гіркі речовини, алкалоїди, полісахариди, слизи, каротини; препарати подорожника підвищують секреторну функцію залоз ШКТ, мають відхаркувальну, ранозагоювальну, кровоспинну, бактеріостатичну та протизапальну дію.

Показання для застосування ЛЗ:настойку подорожника застосовують внутрішньо при захворюваннях дихальних шляхів (г. та хр. бронхіти, трахеобронхіти, бронхопневмонії, бронхоектатична хвороба).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для внутрішнього застосування настойку подорожника призначають 3 р/добу за 15-20 хв до їжі; дорослим рекомендують вживати по 30 – 50 крап. (1/2 – 1 ч. л.), дітям віком понад 12 років і підліткам – з розрахунку 2 крап. настойки на 1 рік життя; тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:підвищена шлунковп секреція (гіперацидні стани різного походження, пептична виразка ДПК), рефлюкс-езофагіт та індивідуальна непереносимості біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині; оскільки до складу препарату входить етиловий спирт, настойку не рекомендують вживати дітям до 12 років і жінкам у період вагітності та годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:сироп по 100 мл або 250 мл у фл., по 125 г у фл..

Торгова назва:

II. ПЛАНТАГЕН, Виробниче Фармацевтичне Підприємство "ГЕМІ", Польща
СИРОП ВІД КАШЛЮ ДР. ТАЙССА, Др. Тайсс Натурварен ГмбХ, Німеччина
  • Корінь солодки (Glycyrrhiza) **

Фармакотерапевтична група:R05CA23 - препарати, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальна, спазмолітичнадія; корені солодки голої містять гліциризин, калієву та кальцієву солі гліциризинової кислоти, флавонові глікозиди (ліквіритин, ліквіритигенін, ліквіритозид); відхаркувальна дія препаратів солодки пов’язана з вмістом гліциризину, який стимулює активність вiйчастого епітелію трахеї та бронхів, посилює секреторну функцію слизових оболонок верхніх дихальних шляхів; спазмолітична дія препарату на гладенькі м’язи дихальних шляхів обумовлена наявністю флавонових сполук, серед яких найактивнішим є ліквіритозид, протизапальний (кортикостероїдоподібний) ефект – наявністю гліциризинової кислоти, яка звільняється при гідролізі гліциризин.

Показання для застосування ЛЗ:комплексна терапія при захворюваннях дихальних шляхів (г. та хр. бронхіти, трахеобронхіти, пневмонії, бронхоектатична хвороба).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:сироп призначають внутрішньо після їди 3 – 4 р/добу; перед застосуванням препарат не розводять, проте після прийому запивають великою кількістю рідини (чаю або теплої води); дорослим і підліткам рекомендують вживати по 1 ст. л. сиропу, дітям віком 1 – 12 років від 1/2 ч.л. до 1 дес.л.; тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри; при тривалому застосуванні - порушення водно-електролітного балансу, утворення набряків.

Протипоказання до застосування ЛЗ:ЦД, гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ: сироп по 100 г у фл. або банках; по 50 г у фл.; сироп, 250 мг/5 мл по 50 мл або 100 мл у фл.; по 100 мл у банках.

Торгова назва:

l. СОЛОДКИ КОРЕНЯ СИРОП, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
СОЛОДКИ КОРЕНЯ СИРОП, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
СОЛОДКИ КОРІНЬ, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
  • Листя плюща (Hederae helic) **

Фармакотерапевтична група:R05CA - протикашльовий відхаркувальний засіб рослинного походження.

Основна фармакотерапевтична дія:відхаркувальна дія; природний лікарський засіб рослинного походження, що містить активну речовину – екстракт листя плюща, терапевтична дія якого на запальні захворювання дихальних шляхів грунтується на секретолітичній та спазмолітичній дії глікозидних сапонінів, що містяться в листі плюща; найбільш цінним компонентом препарату є бисдесмоздичні сапоніни з групи тритерпенглікозидів, за кількістю домінує Hederasaponin C (Hederacosid C) нарівні з дещо меншою кількістю Hederacosid C; при застосуванні препарату слиз робиться рідким, полегшується відхаркування, покращується дихання, зменшується подразнювальний кашель.

Показання для застосування ЛЗ:лікування г. та хр. запальних захворювань органів дихання, які супроводжуються утворенням густого і в’язкого бронхіального секрету і/або порушенням його відхаркування – г. та хр. (у тому числі обструктивний) бронхіт, трахеобронхіт, бронхоектатична хвороба.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:краплі без спирту слід застосовувати нерозведеним, незалежно від прийому їжи; немовлятам і дітям рекомендується давати препарат розведеним у фруктовому соці або чаї; тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання, але навіть при легкому перебігу захворювань дихальних шляхів лікування препаратом необхідно проводити не менше одного тижня; після зникнення симптомів хвороби лікування ще слід продовжити 2-3 дні; якщо лікар не призначив іншого дозування, крап. приймають 3 р/добу – дорослі та діти старше 10 років 30-40 крап. (максимальна добова доза - 90-120 крап.), діти віком 5-10 років - 20 крап. (максимальна добова доза - 60 крап.), діти віком 1-4 роки - 15 крап. (максимальна добова доза - 45 крап.), діти віком до 1 року - 10 крап. (максимальна добова доза - 30 крап.); сироп слід застосовувати нерозведеним, незалежно від прийому їжі: дорослі і діти, старше 10 років - 5 мл 3 р/добу (300 мг), діти віком від 4 до 10 років - 2,5 мл 4 р/добу (200 мг), діти віком від 1 до 4 років – 2.5 мл 3 р/добу (150 мг); табл. шипучі: дорослим і дітям старше 12 років приймати по 1 табл. шипучій 2 р/добу (130 мг сухого екстракту листя плюща), дітям від 4 до 12 років – по 1/2 табл.шипучої 3 р/добу (97,5 мг сухого екстракту листя плюща); табл. шипучі приймають вранці, (вдень) і ввечері, попередньо р-нивши їх у склянці води (приблизно 200 мл); для р-нення можна застосовувати як холодну, так і гарячу воду; тривалість лікування визначається у кожному конкретному випадку характером і тяжкістю картини захворювання; однак навіть при легких запальних захворюваннях дихальних шляхів вона повинна становити не менш 1 тижня; з метою досягнення стійкого терапевтичного ефекту лікування за допомогою препарату рекомендується продовжувати ще 2–3 дні після зникнення симптомів захворювання.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:невідомі.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату; спадкова непереносимість фруктози та дитячий вік до 1 року (для сиропу).

Форми випуску ЛЗ:краплі для перорального застосування по 50 мл у фл.-крапельницях; сироп по 90 мл у фл. або банках; сироп, 0,04 г/ 5 мл по 100 мл у фл.; сироп, 0,8 г/100 мл по 100 мл у фл..

Торгова назва:

I. ГЕДЕРИН, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
ПЕКТОЛВАН ПЛЮЩ, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
II. ГЕДЕЛИКС® КРАПЛІ БЕЗ СПИРТУ, ГЕДЕЛИКС® СИРОП ВІД КАШЛЮ, Кревель Мойзельбах ГмбХ, Німеччина
ПРОСПАН® РОЗЧИН ВІД КАШЛЮ, ПРОСПАН® СИРОП ВІД КАШЛЮ, ПРОСПАН® ФОРТЕ ТАБЛЕТКИ ШИПУЧІ ВІД КАШЛЮ, Енгельгард Арцнайміттель ГмбХ & Ко.КГ, Німеччина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты