Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Препарати для лікування деменції




  • Пірацетам (Piracetam) (див. п. 6.3.4.. розділу "НЕВРОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Прамірацетам (Pramiracetam)

Фармакотерапевтична група:N06BX16 - ноотропні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:механізм дії остаточно не визначений, проте відомо, що прамірацетам підвищує нервову діяльність і швидке сприйняття завдяки холіну в холінергічних ділянках мозку, не має седативної дії або іншої додаткової дії на ЦНС або на діяльність периферичної нервової системи; має досить виражену антидепресивну дію.

Показання для застосування ЛЗ: дегенеративні або сричинені судинними розладами захворювання ЦНС, які супроводжуються, у тому числі, зниженням здатності концентрувати увагу та погіршенням пам’яті.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймають внутрішньо, по 1 табл., вкритій оболонкою, 2 р/добу; клінічний ефект можна очікувати через 4-8 тижнів лікування; тривалість лікування визначає лікар.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:психомоторне збудження, безсоння, стан занепокоєння, біль у шлунку, печія, виникають у пацієнтів, які вже схильні до них; запаморочення, тремор, нетримання сечі і випорожнень, сплутаність свідомості, нудота, анорексія, сухість у роті, судоми.

Протипоказання до застосування ЛЗ:відома гіперчутливість до компонентів препарату; тяжка ниркова недостатність; період вагітності або годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 600 мг.

Торгова назва:

ІІ. ПРАМІСТАР, Cosmo S.p.A. для "F.I.R.M.A. S.p.A (MENARINI GROUP)", Італія  
  • Піритинол (Pyritinol)

Фармакотерапевтична група:N06BX02 - психостимулюючі та ноотропні препарати.

Основна фармакотерапевтична дія:підвищує патологічно понижений метаболізм у головному мозку за допомогою збільшення захвату та утилізації глюкози, підвищує метаболізм нуклеїнових кислот та вивільнення ацетилхоліну у синапсах нервових клітин, покращує холіненергічну передачу між клітинами нервової тканини; сприяє стабілізації структури клітинної мембрани нервових клітин та їх функції за допомогою інгібування ферментом лізосом, запобігаючи цим самим утворення вільних радикалів.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування хр. порушень функцій головного мозку при с-мах деменції з такими симптомами - порушення пам’яті та концентраційної спроможності і мислення, швидка стомлюваність, недостатність спонукань та мотивації, афективні розлади; первинна дегенеративна деменція, судинна деменція та змішані форми; симптоматична терапія хр. порушень розумової робото спроможності; посттравматична енцефалопатія; церебральний атеросклероз; наслідки енцефаліту; затримка психічного розвитку, цереброастенічний с-м, енцефалопатія у дітей.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі - по 2 табл. 3 р/добу 600 мг на день; діти від 7 років - по 1 - 2 табл., 1 - 3 р/добу (від 50 до 600 мг на день, залежно від показань); для немовлят і дітей до 7 років є інша форма препарату – суспензія; дорослі - по 2 ч. л. суспензії 3 р/добу (600 мг/добу); немовлята - з 3 дня після народження по 1 мл суспензії на добу протягом місяця, доза приймається вранці; починаючи з 2 місяця після народження, цю дозу підвищують на 1 мл кожний тиждень, до тих пір, поки добова доза не досягне 5 мл (1 ч.л.); діти від 1 року - по ½ - 1 ч.л. суспензії 1 - 3 р/добу (від 50 до 300 мг/добу у залежності від показань); діти від 7 років - по ½ - 2 ч.л. суспензії 1 - 3 р/добу (від 50 до 600 мг/добу у залежності від показань); приймати препарат треба під час або після їжі; при порушеннях сну останню денну дозу не слід приймати увечері та на ніч; тривалість лікування залежить від клінічної картини захворювання; при г. станах та призначенні високих доз помітний терапевтичний ефект досягається уже через декілька год або діб; при хр. захворюваннях, таких як наслідки ЧМТ або при с-мах деменції, помітний терапевтичний ефект досягається після 2 - 4 тижнів лікування; оптимальний та надійний ефект наступає через 6 - 12 тижнів; тривалість лікування при хр. захворюваннях повинна складати не менше 8 тижнів; у немовлят з високим ризиком розвитку перинатальної патології середній курс лікування становить 6 місяців; через 3 місяці слід оцінити необхідність подальшого лікування.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:реакції підвищеної чутливості різного ступеня тяжкості, які виявляються у вигляді висипань на шкірі та слизових оболонках, свербежі, нудоті, блюванні, діареї, підвищені t°, порушенні сну; підвищена збудливість, втрата апетиту, головний біль, запаморочення, стомлюваність, зміна відчуття смаку, порушення функції печінки (підвищення рівня трансаміназ, холестаз).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до піритинолу, непереносимість фруктози; захворювання нирок у анамнезі, виражені порушенням функції печінки, виражені зміни картини периферичної крові, г. аутоімунні захворювання, наприклад, системний червоний вовчак, міастенія, пемфігус.

Форми випуску ЛЗ:суспензія для перорального застосування, 80,5 мг/5 мл по 200 мл (4 г) у фл.; табл., вкриті оболонкою, по 100 мг

Торгова назва:

II. ЕНЦЕФАБОЛ®, Мерк КГаА, Німеччина
ЕНЦЕФАБОЛ®, Мерк КгаА & Ко., Австрія
  • Німодипін (Nimodipine) (див. п. 2.18.2. розділу "КАРДІОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Цинаризин (Cinnarizine) ** (див. п. 6.7.3.3. розділу "НЕВРОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Донепезил (Donepezile)

Фармакотерапевтична група:N06DA02 - інгібітори холінестерази. Засоби, які застосовують при деменції

Основна фармакотерапевтична дія:специфічний і оборотний інгібітор ацетилхолін естерази; виявляє свій терапевтичний ефект шляхом покращання холінергічної нейротрансмісії,який досягається за рахунок підвищення концентрації ацетилхоліну внаслідок оборотного пригнічення гідролізу ацетилхолінестеразою

Показання для застосування ЛЗ:деменція у пацієнтів з легким або середнім ступенем тяжкості хвороби Альцгеймера БНФ, судинна деменція.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:лікування розпочинають з 5 мг 1 р/добу внутрішньо, у вечірній час, безпосередньо перед сном БНФ; лікування препаратом у дозі 5 мг/добу слід продовжувати протягом принаймні одного місяця БНФ, щоб оцінити ранні прояви клінічного ефекту й досягти рівноважних концентрацій донепезилу гідрохлориду; після клінічної оцінки ефективності препарату в дозі 5 мг/добу протягом місяця дозу можна збільшити до 10 мг 1 р/добу БНФ; МДД - 10 мг; дози більше 10 мг/добу у клінічних дослідженнях не вивчалися; відомостей про феномен “відміни” у випадку різкого припинення прийому препарату немає; не рекомендується призначати дітям.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:діарея, судоми м'язів, стомленість, нудота, блювання і безсоння; головний біль, інсульт, нежить, розлади ШКТ, запаморочення; випадки непритомності, брадикардії, синоатріальної та AV блокади; порушення функції печінки, включаючи гепатит; випадки психічних розладів, які зникали після зменшення дози або припинення лікування; анорексія, виразки шлунка та ДПК; незначне підвищення сироваткової концентрації м’язової креатинкінази.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до донепезилу, похідних піперидину або інших компонентів препарату; період вагітності.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 10 мг, по 5 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 10 мг, по 5 мг; табл., що диспергуються у ротовій порожнині, по 10 мг, по 5 мг

Торгова назва:

II. АЛЗЕПІЛ, ВАТ Фармацевтичний завод ЕГІС, Угорщина
АЛЬМЕР, Актавіс Лтд, Мальта
АЛЬМЕР, Дженефарм C.A, Греція
АРІПЕЗИЛ, Адіфарм ЕАТ, Болгарія
ДОНЕРУМ, Ранбаксі Лабораторіз Лімітед, Індія
ПАЛИКСИД®-РІХТЕР, ВАТ "Гедеон Ріхтер"/Гродзиський фармацевтичний завод "Польфа" Cп. з о. о., Угорщина/Польща
ЯСНАЛ®, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
  • Галантамін (Galantamine)

Фармакотерапевтична група:N06DA04 - засоби, що застосовуються при деменції. Інгібітори холінестерази.

Основна фармакотерапевтична дія:третинний алкалоїд, є селективним і зворотним інгібітором ацетилхолін естерази; підсилює властиву ацетилхоліну дію на нікотинові рецептори, в результаті зв’язування з алостеричною ділянкою рецептора; завдяки підвищенню активності холінергічної системи може покращуватись когнітивна функція у пацієнтів із деменцією альцгеймерівського типу.

Показання для застосування ЛЗ:лікування деменції альцгеймерівського типу легкого або помірного ступеня БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:р-н для ін’єкцій застосовується парентерально – п/ш, в/м, в/в; лікування починається з найнижчої ефективної дози, яку постійно підвищують; вища одноразова доза для дорослих становить 10 мг п/ш, а вища добова – 20 мг; дітям призначається п/ш у добових дозах - від 1 до 2 років – 0,25 - 1,0 мг, від 3 до 5 років – 0,50 - 5,0 мг, від 6 до 8 років – 0,75 - 7,5 мг, від 9 до 11 років – 1,00 - 10,0 мг, від 12 до 15 років – 1,25 - 12,5 мг, старше 15 років – 12,5 - 20,0 мг; у дитячому віці дуже добре переноситься; тривалість лікування залежить від особливостей і складності захворювання; у неврології при поліневропатіях різного походження, особливо у поєднанні з аміотрофічним с-мом, периферичними монопарезами або периферичними множинними парезами та іншими ураженнями периферичної нервової системи – тривалість курсу лікування найчастіше становить 40 - 60 днів, курс можна повторювати 2 - 3 рази з інтервалом 1 - 2 місяці; більш високі лікувальні дози, як правило, розподіляються на 2 прийоми на добу; як антикурарний засіб і антидот при передозуванні периферичних недеполяризуючих міорелаксантів призначається в/в по 10 - 20 мг/24 год; при рентгенологічних дослідженнях застосовується в/м у дозі 1,0 - 5,0 мг для лікування дорослих; іонофоретично препарат призначають при захворюваннях периферичної нервової системи і для лікування нічного енурезу у дітей; капс. пролонгованої дії застосовуються 1 р/добу, вранці, бажано під час їди; рекомендована початкова доза галантаміну складає 8 мг/добу (по 4 мг 2 р/добу) БНФ, її слід приймати протягом 4 тижнів БНФ; початкова підтримуюча доза складає 16 мг/добу, і пацієнти повинні приймати цю дозу не менше 4 тижнів; питання про підвищення підтримуючої дози до МДД 24 мг слід вирішувати після всебічної оцінки клінічної ситуації, а саме досягнутого ефекту і переносимості; у випадку відсутності клінічної відповіді на збільшення дози або непереносимості дози 24 мг/добу, повинна бути розглянута можливість зниження дози до 16 мг/добу; лікування підтримуючою дозою препарату може продовжуватися доки триває позитивний терапевтичний ефект, однак проведення повторної оцінки ефективності лікування повинно відбуватися регулярно; при різкій відміні препарату загострення симптомів не виникає; у пацієнтів з помірним і тяжким враженням печінки концентрації галантаміну в плазмі можуть бути вище, ніж у пацієнтів без таких уражень; у пацієнтів з помірним порушенням функції печінки початкова доза галантаміну повинна складати 8 мг/добу вранці або по 4 мг 2 р/добу; приймати не менше 4 тижнів; добова доза для таких пацієнтів не повинна перевищувати 16 мг/добу; пацієнтам з тяжким порушенням функції печінки (більше 9 балів за шкалою CHILD) препарат не рекомендується; у пацієнтів з кліренсом креатиніна більш 9 мл/хв дозу коригувати не потрібно; пацієнтам з важким порушенням функції нирок (кліренс креатиніну менше 9 мл/хв) препарат не рекомендується; якщо пацієнт отримує сильні інгібітори ізоферментів CYP2D6 або CYP3А4, то може виникнути необхідність знизити дозу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, черевний біль, диспепсія, анорексія, слабкість, запаморочення, головний біль, сонливість і схуднення; сплутаність свідомості, раптові падіння, травми, безсоння, риніт і інфекції сечових шляхів; тремор, непритомність і тяжка брадикардія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; тяжкі порушення функції печінки (більше 9 балів за шкалою CHILD) або тяжкі порушення функції нирок (кліренс креатиніну менше 9 мл/хв), прояви серйозних порушень функції печінки та функції нирок одночасно.

Форми випуску ЛЗ:капс. пролонгованої дії по 16 мг, по 24 мг; р-н для ін'єкцій, 1 мг/мл по 1 мл в амп., 10 мг/мл по 1 мл в амп.; р-н для ін'єкцій, 2,5 мг/мл по 1 мл в амп. або 5 мг/мл по 1 мл в амп.; табл. по 10 мг , по 5 мг; табл., вкриті оболонкою, по 4 мг, по 8 мг, по 12 мг,

Торгова назва:

II. НІВАЛІН®, АТ "Софарма", Болгарія
РЕМІНІЛ, Янссен - Сілаг С.п.А., Італія
  • Мемантин (Memantine)

Фармакотерапевтична група:N06DX01 - засоби, які застосовуються при деменції.

Основна фармакотерапевтична дія:у проявах симптомів і прогресуванні нейродегенеративної деменції, за сучасними науковими даними, важливу роль відіграє порушення глутамінергічної нейромедіації, особливо за участю NMDA(N-метил-D-аспартат)-рецепторів; являє собою потенціалзалежний, середньої афінності неконкурентний антагоніст NMDA-рецепторів, блокує ефекти патологічно підвищених рівнів глутамату, який може призвести до дисфункції нейронів.

Показання для застосування ЛЗ:деменція, хвороба Альцгеймера від середньої до тяжких форм БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:терапію слід розпочинати тільки за умови наявності опікуна, який буде регулярно контролювати прийом препарату пацієнтом; діагноз встановлюється відповідно до діючих рекомендацій; дорослі - лікування слід розпочинати з призначення дози 5 мг/добу протягом 1 тижня БНФ, далі рекомендується призначення дози 10 мг/добу протягом 2-го тижня і 15 мг/доб на 3-й тиждень; починаючи з 4-го тижня лікування можна проводити з використанням рекомендованої підтримуючої дози 20 мг/добу БНФ; МДД становить 20 мг БНФ; з метою зниження ризику появи негативних реакцій підтримуючу дозу визначають шляхом поступового збільшення дозування на 5 мг на тиждень протягом перших трьох тижнів таким чином; рекомендована доза для пацієнтів старше 65 років становить 20 мг/добу; у пацієнтів з порушенням функції нирок середнього ступеня тяжкості (кліренс креатиніну 40–60 мл/хв/1,73м2) добову дозу слід зменшити до 10 мг; стосовно пацієнтів з тяжким порушенням функції нирок дані відсутні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:неспокій, випадкове самотравмування, нетримання сечі, діарея, безсоння, запаморочення, головний біль, галюцинації, падіння, запор, кашель; епілептичні напади, переважно у пацієнтів, які раніше страждали на судомний с-м.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до діючої речовини або компонентів препарату.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 10 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 10 мг

Торгова назва:

II. АБІКСА, Х. Лундбек А/С/Роттендорф Фарма ГмбХ/Мерц Фармасьютікалс ГмбХ/Тойя Пак Б.В., Данія/Німеччина/Нiмеччина/Нідерланди
МЕМА, Драгенофарм Апотекер Пушл ГмбХ/Сінтон Іспанія С.Ел./Комбіно Фарма Лімітед, Німеччина/Іспанія/Мальта

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты