Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання №1




КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З ДИСЦИПЛІНИ

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

ВАРІАНТ №9

 

 

Виконав:

Курсант групи М12-1

Лєскіна Юлія

 

Перевірив:

Шаповалов О.В.

 

 

м.Дніпропетровськ

2012р.


Зміст

1.Вступ……………………………………………………………………………….2

2. Завдання №1……………………………………………………………………….3

Ø Надзичайні ситуації

Ø Характеристика осередків ураження, що виникають під час стихійного лиха, аварій(катастроф)

3. Завдання №2………………………………………………………………………8

Ø Мікроклімат виробничих приміщень, дія його параметрів на організм людини

Ø Гігієнічне нормування параметрів мікроклімату

Ø Засоби захисту працівників від несприятливих метеоумов

4. Завдання №3……………………………………………………………………14

Ø Електробезпека

Ø Захист від статичної електрики

Ø Основні різновиди захисту від ураження людини електричним струмом: конструктивні, технічні, організаційні

5. Висновок…………………………………………………………………………18

6.Література…………………………………………………………………………19


 

Вступ

Завдання курсу “Безпека життєдіяльності” (БЖД) полягає у чіткому розумінні небезпечних чинників у ситуаціях, що виникають як у середовищі проживання людини, так і у середовищі навчання і праці.

БЖД – це ступінь захисту людини від надзвичайної небезпеки, де під терміном “небезпека” мається на увазі вплив на людину факторів, які можуть викликати відхилення стану її здоров'я від нормального. Природа цих факторів може бути пов’язана як з причинами природного або соціально-економічного характеру (екологічними катастрофами, низьким економічним рівнем життя та ін.), так і з причинами техногенного характеру (з рівнем забруднення навколишнього середовища як наслідком виробничої діяльності людини, аваріями, катастрофами на підприємстві, транспорті, війнами та ін.).

Майже третина аварій і нещасних випадків пов’язана з незадовільним знанням людей порядку дій у надзвичайних ситуаціях.

Щорічно в різних країнах світу, у різних галузях діяльності людини трапляються мільйони нещасних випадків, сотні тисяч з яких закінчуються трагічно. Страждають люди всіх професій на виробництві, в побуті, в армії, на транспорті. Великих збитків зазнають країни від аварій, катастроф, пожеж, стихійних лих, які призводять до загибелі людей.

В Україні 28 жовтня 1999 року затверджено Указом Президента України найважливіші функції безпеки життєдіяльності людини, передано в компетенцію Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи. Ці функції спрямовані на захист населення від наслідків стихійних лих, аварій та катастроф, а також застосування ворогом сучасних засобів ураження. Захист населення – це комплекс заходів, спрямованих на попередження негативного впливу наслідків надзвичайних ситуацій чи максимального послаблення ступеня їх негативного впливу.

В своїй роботі я хочу розповісти про одні з основних чинників, які так чи інакше можуть вплинути на здоров`я людини.

 

Завдання №1

План:

1.Надзвичайні ситуації

Ø Визначення надзвичайних ситуацій

Ø Класифікація надзвичайних ситуацій

Ø Види стихійного лиха

Ø Рівні надзвичайних ситуацій

2.Характеристика осередків ураження, що виникають під час стихійного лиха, аварій(катастроф)

1.У світі постійно виникають надзвичайні ситуації(НС), пов`язані з природними катаклізмами, аваріями і катастрофами.

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та (або) до значних матеріальних втрат.

Ці явища простежуються й у нашій країні. Виникнення надзвичайних ситуацій, як правило, призводить до загрози життю людей, нанесенню великих матеріальних збитків і т. ін. Сьогодні в Україні у зв'язку з небезпечними природними явищами, аваріями і катастрофами ситуація характеризується як дуже складна. За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій(МНС), за 2012 рік в Україні виникло 110 надзвичайних ситуацій. [1]

· НС техногенного характеру - 70

· НС природного характеру - 30

· НС соціального характеру – 10

Внаслідок цих надзвичайних ситуацій загинуло 212(з них 19 дітей) та постраждало 449( з них 173 дітей) осіб. За масштабами надзвичайні ситуації розподілилися на:

· НС загальнодержавного масштабу - 1

· НС регіонального масштабу - 8

· НС місцевого масштабу - 51

· НС об`єктового масштабу – 64

Залежно від причин виникнення, фізичної сутності та впливу на навколишнє середовище надзвичайні ситуації бувають природного і техногенного характеру.

До надзвичайних ситуацій природного походження відносяться всі види стихійних лих.

Стихійне лихо — явище природи, яке створює катастрофічну обстановку, порушує нормальну діяльність населення, руйнує будівлі, споруди, загрожує життю і призводить до загибелі людей, тварин, знищення матеріальних і культурних цінностей.[2]

Розрізняють такі види стихійного лиха: метеорологічні катастрофи, топологічні катастрофи, тектонічні катастрофи.

 

ü Метеорологічні катастрофи

Небезпечні метеорологічні явища, що мають місце в Україні: сильні зливи (Карпатські та Кримські гори); град (на всій території України); сильна спека (степова зона); суховії, посухи (степова та східна лісостепова зони); урагани, шквали, смерчі (більша частина території); пилові бурі (південний схід степової зони); сильні тумани (південний схід степової зони); сильні заметілі (південний схід степової зони); снігові заноси (Карпати); значні ожеледі (степова зона); сильний мороз (північ Полісся та схід лісостепової зони). Крім того, вздовж узбережжя та в акваторії Чорного і Азовського морів мають місце шторми, ураганні вітри, смерчі, зливи, обмерзання споруд та суден, сильні тумани, заметілі, ожеледі. В Україні щорічно спостерігається до 150 випадків стихійних метеорологічних явищ. Частіше за все повторюються сильні дощі, снігопади, ожеледі, тумани. Рідше бувають пилові бурі, крижані обмерзання.

 

ü Топологічні катастрофи

Топологічні катастрофи, що мають місце в Україні, є: повені (басейни річок); селі (Карпатські та Кримські гори); маловоддя; крім того, вздовж узбережжя та в акваторії Чорного і Азовського морів мають місце небезпечні підйоми та спади рівня моря. Щорічно безповоротно втрачається більше 100 га прибережних територій, зменшується пляжна смуга, знижується біологічна продуктивність моря. Під постійною загрозою руйнування знаходяться розташовані в береговій зоні матеріальні цінності (житлові будинки, курортні комплекси, інженерні комунікації, сільгоспугіддя).

ü Тектонічні катастрофи

Землетруси — коливання земної кори, що виникають внаслідок вибухів у глибині землі, розламів шарів земної кори, активної вулканічної діяльності. Область підземного удару викликає пружні коливання (сейсмічні хвилі), що поширюються по землі у всіх напрямках. Область землі, з якої виходять хвилі землетрусу, називають центром, а розташовану на поверхні землі ділянку — епіцентром землетрусу. Інтенсивність землетрусу вимірюється в балах за шкалою Ріхтера. Осередки землетрусів знаходяться на глибині 30—60 км, а інколи на глибині до 700 км. В залежності від причин і місця виникнення землетруси поділяються на тектонічні, вулканічні, обвальні і моретруси.

В Україні щорічно виникають тисячі важких надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривень. В залежності від територіального поширення, обсягів заподіяних або очікуваних економічних збитків, кількості людей, які загинули, розрізняють чотири рівня надзвичайних ситуацій:

· надзвичайна ситуація загальнодержавного рівня

· надзвичайна ситуація регіонального рівня

· надзвичайна ситуація місцевого рівня

· надзвичайна ситуація об`єктового рівня

НС техногенного характеру

Надзвичайні ситуації техногенного походження загрожують людині, економіці і природному середовищу або здатні створити загрозу внаслідок імовірного вибуху, пожежі, затоплення або забруднення (зараження) навколишнього середовища. Надзвичайні ситуації техногенного характеру виникають на хімічно небезпечних об'єктах, радіаційно-небезпечних об'єктах, вибухо- та пожежонебезпечних об'єктах, а також гідродинамічно-небезпечних об'єктах..

ü Транспортні аварії (катастрофи)

Аварії – вихід з ладу технічних споруд, промислових об`єктів, технологічних установок, вибухи, зіткнення поїздів, кораблів, отрієння води і т. ін. Аварії, які призвели до значних людських жертв, називають катастрофами.

Найбільша кількість надзвичайних ситуацій, особливо з загибеллю людей, припадає на транспорт. Оскільки транспортом перевозяться 15% потенційно небезпечних вантажів (вибухонебезпечні, пожежонебезпечні, хімічні та інші речовини) небезпека життю і здоров'ю людей збільшується. Ступінь зношення транспортних засобів складає понад 50%, а на деяких підприємствах і значно більше. Залізничний транспорт: основними причинами аварій та катастроф на залізничному транспорті є: несправності колій рухомого складу; засобів сигналізації, блокування; помилки диспетчерів; неуважність та недбальство машиністів. Найчастіше виникають надзвичайні ситуації при сході рухомого складу з колій, зіткненнях, наїздах на перепони на переїздах, при пожежах та вибухах безпосередньо у вагонах. Морський та річковий транспорт:можливий ризик для безпеки життя людини на морських транспортних засобах значно вищий, ніж на авіаційних та залізничних видах, але нижчий, ніж на автомобільних. В світовому морському транспорті щорічно зазнають аварії понад 8000 кораблів і гине з них понад 200 одиниць. Авіаційний транспорт:перевезення пасажирів і вантажів авіаційним транспортом (літаками і вертольотами) набуло величезних масштабів у всіх розвинутих країнах, у тому числі й в Україні. Дорожньо-транспортні події (ДТП):протягом останніх років на дорогах України щорічно стається десятки тисяч автомобільних аварій і катастроф. [3];[4]

 

2. Осередки ураження на підприємствах з вибухо- і пожежонебезпечною технологією виникають внаслідок витоку газоподібних або зріджених вуглеводневих продуктів, при перемішуванні яких з повітрям утворюються вибухо-і пожежонебезпечні суміші таких газів, як пропілен, метан, пропан, бутан, етилен, бутилен та інші, що призводить до руйнування і пошкодження приміщень, споруд, технологічних установок, місткостей, трубопроводів. Вибух або згоряння відбувається при певному вмісті газу в повітрі. Під час вибуху газоповітряної суміші утворюється ударна хвиля, подібна до ударної хвилі при вибуху фугасних боєприпасів. За надлишкового тиску 20—40 кПа незахищені люди можуть дістати легкі ушкодження (удари, контузії). Дія ударної хвилі з надлишковим тиском 40—60 кПа призводить до уражень середньої важкості (непритомність, ушкодження органів слуху, сильні вивихи кінцівок, кровотеча з носа і з вух). Важкі травми виникають за надмірного тиску понад 60 кПа і характеризуються сильними контузіями усього організму, переломами кінцівок, ураженням внутрішніх органів. Із численних осередків уражень, що виникають під час стихійних лих, найзначнішими за масштабами наслідків є ті, що утворюються при землетрусах і повенях.

Осередком ураження при землетрусі називається територія, в межах якої сталися руйнування споруд та інших об'єктів, поранення і загибель людей і тварин, пошкодження сільськогосподарських угідь. Осередки масового ураження виникають під час землетрусу, інтенсивність якого за шкалою Ріхтера становить 7—8 балів і вище. Осередки ураження при землетрусах за характером руйнування можна порівняти з осередком ядерного ураження.

Осередком ураження при повенях називається територія, в межах якої сталися: затоплення місцевості, руйнування споруд та інших об'єктів, поранення і загибель людей і тварин, знищення врожаю сільськогосподарських культур, псування сировини, палива, продуктів харчування, добрив тощо. Масштаби повеней залежать від висоти води та тривалості її стояння на небезпечному рівні, від площ затоплення, пори року.

Осередком ураження при урагані (шквалі) називається територія, в межах якої сталися руйнування споруд, мереж електропостачання та зв'язку, поранення та загибель людей і тварин, пошкодження та знищення сільськогосподарських угідь, лісових масивів тощо.

Осередком хімічного ураження називається територія, що зазнала безпосереднього впливу отруйних речовин (ОР) або під час землетрусу, якщо він призвів до руйнування місткостей, у яких зберігаються ОР і СДОР, або при виробничій аварії з викидом ОР і СДОР. [5]

Висновки:

Отже, приходимо висновку, що виникнення надзвичайних ситуацій часто характеризується загрозою для життя або нормальних умов життєдіяльності великої кількості людей, а також масовими людськими втратами, руйнуванням матеріальних цінностей за короткий час. До таких надзвичайних ситуацій відносяться стихійні лиха. Надзвичайні ситуації природного характеру є прямим наслідком особливо небезпечних явищ, під якими розуміють будь-які зміни оточуючого природного середовища, котрі загрожують життю людини, різко ускладнюють його господарську та іншу діяльність.

Таблиця 1. Перелік факторів ураження джерел природних НС, характер їх дії і проявлення

Джерело природної НС Найменування фактора ураження Характеристика дії або проявлення фактора ураження
1. Небезпечні геологічні процеси
Землетрус Сейсмічний Фізичний Сейсмічний удар; деформація гірських порід; вибухова хвиля; викид вулкана; нагін хвилі (цунамі); гравітаційне зміщення гірських порід, сніжних мас і льодовиків; затоплення поверхневими водами; деформація русел рік; електромагнітне поле.
Викид вулкану Динамічний Тепловий (термічний) Хімічний або теплофізичний Фізичний Струс земної поверхні; деформація земної поверхні; викид та випадання продуктів виверження; рух лави, грязьових чи камінних потоків; гравітаційне зміщення гірських порід; пекуча хмара; лава, тепфа, пар, гази; забруднення атмосфери,грунтів, гідросфери; грозові розряди.
Зсув, обвал Динамічний Гравітаційний Зміщення (рух) гірських порід; струс земної поверхні. Динамічний, механічний тиск зміщених мас; удар.
Карст (карстовий суфозійний процес) Хімічний Гідродинамічний Гравітаційний Розчинення структури порід; руйнування структури порід; переміщення (вимивання) часток породи; пміщення (обрушення) породи; деформація земної поверхні.
Провал грунтів Гравітаційний Деформація земної поверхні; деформація ґрунтів.
Розроблення берегів Гідродинамічний Гравітаційний   Удар хвилі; розмивання грунтів; перенесення (перевідкладення) часток грунгу; зміщення (обвалення) порід берегової частини.
2. Небезпечні гідрологічні явища і процеси
Підтоплення Гідростатичний Гідродинамічний Гідрохімічний Підвищення рівня ґрунтових вод; гідродинамічний тиск потоку фунтових вод; забруднення (засолення) ґрунтів; корозія підземних металевих конструкцій.
Ерозія русла Гідродинамічний Гідродинамічний тиск потоку води; деформація русла ріки.
Цунамі, штормовий нагін води Гідродинамічний Удар хвилі; гідродинамічний тиск потоку води; розмивання ґрунтів; затоплення території; підпор води в ріках.
Сель Динамічний Гравітаційний Гідродинамічний Аеродинамічний Зміщення (рух) гірських порід; удар; механічний тиск потоку селю; гідродинамічний тиск потоку селю; ударна хвиля.
Повінь, паводок, катастрофічне затоплення Гідродинамічний Гідрохімічний Потік (плин) води. Забруднення гідросфери, ґрунтів.
Затор Гідродинамічний Підйом рівня води. Гідродинамічний тиск води.
Сніжна лавина Гравітаційний Динамічний Аеродинамічний Зміщення (рух) мас снігу; удар; тиск зміщених мас снігу; ударна (повітряна) хвиля; звуковий удар.
3. Небезпечні метеорологічні явища і процеси
Сильний вітер, шторм, шквал, ураган Аеродинамічний Вітровий потік; вітрове навантаження; аеродинамічний тиск; вібрація.
Смерч, вихор Аеродинамічний   Сильний розряд повітря; під'єм потоку вихру; вітрове навантаження.
Пильна буря Аеродинамічний Видування і засипання верхнього шару ґрунту, посівів.
Сильні опади Протяжний дощ (злива) Сильний снігопад Сильна завірюха Ожеледь Град Гідродинамічний Гравітаційний Динамічний Потік (плин) води; затоплення території; снігове навантаження; сніжні заноси; вітрове навантаження; навантаження ожеледі; вібрація; удар.
Туман Теплофізичний Зниження видимості (помутніння повітря).
Заморозок Тепловий Охолодження грунтів, повітря.
Засуха Тепловий Нагрів грунтів, повітря.
Суховій Аеродинамічний і тепловий Висихання ґрунтів.
Гроза Електрофізичний Електричні розряди.
       

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты