Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Принципи навчання ІМ: дидактичні та методичні. Методи і прийоми навчання ІМ. Класифікація засобів навчання. Використання телекомунікаційних засобів навчання іноземних мов у школі.




Навчання іноземної мови здійснюється на основі дидактичних та методичних принципів.

До дидактичних принципів відносяться принципи наочності, посильності, міцності, свідомості, науковості, активності, виховуючого навчання, індивідуалізації, доступності, систематичності та послідовності, колективності, проблемності, розвиваючого навчання.

До методичних принципіввідносяться принципи: ко­мунікативності (організація процесу навчання, максимально наближеного до реального процесу мовленнєвого спілкування), домінуючої ролі вправ (домінування на уроці вправляння учнів в іншомовному мовлення над повідомленням правил оперування мовним матеріалом), взаємозв’язано­го навчання видів мовленнєвої діяльності (навчання видів мовленнєвої діяльності проходить взаємопов’язано й паралельно, що забезпечує формування навичок і вмінь у комплексі), урахування рідної мови (зіставлення особливостей рідної та іноземної мов, що уможливлює позитивне перенесення чи запобігання інтерференції у процесі формування навичок і вмінь).

У методиці навчання іноземної мови слово метод використовується для позначення різних за масштабом шляхів, у широкому та вузькому смислі. У широкому смислі метод означає систему навчання, у вузькому – спосіб упорядкованої діяльності вчителя та учнів на шляху досягнення поставлених цілей. Учитель застосовує такі методи-способи: демонстрація (показ), пояснення, організація вправляння. Відповідно учні застосовують методи, що є реакцією на методи вчителя: ознайомлення, осмислення, вправляння.

Різноманітні матеріали та знаряддя, які допомагають учителю організувати навчання іноземної мови, а учням – успішно оволодівати нею є засобами навчання. Засоби навчання іноземної мови можна класифіку­вати:

1. Згідно ролі у навчально-виховному процесі засо­би поділяються на основні та допоміжні.

2. Згідно адресата: для учнів та вчителів.

3. Згідно каналу зв’язку: слухові, зорові, слухо-зо­рові.

4. Згідно використання техніки: технічні, нетехнічні.

Засоби, включені до НМК є основними, інші допоміжними.

Технічні засоби навчання (ТЗН) вимагають викорис­тання технічної апаратури. Серед них можна виділити засоби: слухові (магнітофон і аудіокасети; програвач та аудіодиски тощо); зорові та слухо-зорові (телевізор, відеомагнітофон, комп’ютер тощо).

Останнім часом активно розробляється методика ви­користання комп’ютерних програм, які не тільки забез­печують сприймання інформації через слуховий та зоровий канали, але й дозволяють здійснити навчання і засвоєння іноземної мови у різних режимах, самостійного пошуку, на різних рівнях складності.

Засоби комп’ютерної телекомунікації забезпечують навчальний процес: поурочними навчальними і навчально-методичними матеріалами; зворотним зв’язком між учителем та учнем; доступом до вітчизняних і зарубіжних інформаційних систем; доступом до електронних бібліотек; доступом до інформаційних ресурсів провідних вітчизняних і зарубіжних електронних газет і журналів; обміном управлінської інформації у системі навчання.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 248; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты