Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Застосування права




Поняття реалізації права. Форми реалізації права: дотримання, виконання, використання. Механізм правореалізації

Застосування права як особлива форма реалізації права. Необхідність правозастосування. Стадії процесу застосування права. Аналіз фактичних обставин справи, встановлення істини в процесі застосування, вибір і тлумачення норми права для застосування, і перевірка її достовірності. Юридична кваліфікація і докази. Стадії правозастосовної практики. Умови і юридичні гарантії законного й обгрунтованого застосування права.

Акти застосування права. Співвідношення індивідуальних правових актів і нормативних праових актів. Структура і види актів застосування права.

Прогалини в праві та шляхи їх подолання. Аналогія закону й аналогія права. Правовий вакуум. Юридичні колізії та способи їх вирішення.

 

Тлумачення (інтерпретація) норм права

Поняття і необхідність тлумачення норм права. З’ясування, роз’яснення і інтерпретація змісту правових норм.

Види тлумачення за суб’єктами. Офіційне і неофіційне тлумачення. Нормативне і казуальне тлумачення. Легальне і аутентичне тлумачення. Правозастосовне тлумачення. Доктринальне тлумачення. Повсякденне тлумачення. Спеціальне компетентне тлумачення.

Види тлумачення правових норм в залежності від об’єму. Буквальне (адекватне) тлумачення. Розширювальне і обмежувальне тлумачення.

Акти тлумачення права (інтерпретаційні акти), їх відмінність від нормативних правових актів і індивідуальних правових актів. Акти тлумачення Конституційного Суду, Вищого Господарського Суду, Верховного Суду.

 

Правова свідомість

Правосвідомість як духовний компонент правової системи. Правосвідомість суспільства, групи, людини. Правові ідеї, цінності і принципи. Місце і роль правосвідомості в системі форм суспільної свідомості. Взаємозв’язок з політичною, економічною, моральною, релігійною та іншими формами свідомості. Класове і загальносоціальне в правосвідомості.

Структура правосвідомості. Правова ідеологія і правова психологія. Види і рівні правосвідомості. Суспільна і індивідуальна правосвідомість. Прасвідомість посадових осіб. Рівні прасвідомості. Повсякденна (емпірична) правосвідомість. Наукова (теоретична) правосвідомість. Професійна правосвідомість. Правосвідомість юристів. Вплив правосвідомості на норми права і права на правосвідомість. Канали взаємодії. Громадські думки і способи їх вивчення. Функції правосвідомості в правотворчому та правозастосовчому процесах. Регулятивні функції правосвідомості. Функція моделювання. Функція прогнозування.

Деформація правосвідомості. Форми деформації правової свідомості. Правовий нігілізм. Правовий інфантилізм. Перероджена правосвідомість.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты