Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сучасні погляди на конфлікт




Сучасні погляди на конфлікт ґрунтуються на таких положеннях:

• конфлікт потенційно вкрай ефективний і продуктивний, треба лише вміло ним користуватись;

• робота має бути розрахована на групу, група - основна складова колективу;

• група визначає основні форми спільної праці й вирішує будь-які проблеми;

• стосунки повинні бути щирими та відкритими, усі члени колективу мають відкрито висловлювати свої думки й зауваження;

• лідери мусять обговорювати усі проблеми, які виникають, на рівних.


Невід'ємна частина конфлікту- несумісність дій двох людей чи сторін, коли поведінка одного робить дії іншого неефективними. Щоб викликати конфліктну ситуацію, достатньо ігнорувати думку партнера. У тих, хто працює поруч над вирішенням однієї проблеми, можуть бути найпростіші форми виробничого процесу, його підготовки тощо. Конфлікт може стати в нагоді під час створення продуктивного та міцно спаяного колективу. Єдине, що потрібно пам'ятати, - конфлікт треба розуміти і вміти ним керувати, не даючи йому набути деструктивних властивостей. На жаль, люди часто витрачають багато сил на те, щоб зробити корисні висновки. Вміння розібратися у конфліктній ситуації -процес, який ускладнюється дією численних стереотипів. Багато людей знає, що негативні емоції мають руйнівний характер, але забувають про це, коли гніваються самі. Важливо розуміти, що конфлікт народжується не у вакуумі, це соціальний феномен, і він є там, де збирається більше двох. Ми не в змозі працювати, не контактуючи з іншими людьми. Наведемо приклад.

Один співробітник не задоволений тим, що і як робить інший. Другий, відчувши себе безпідставно скривдженим, звертається до шефа з проханням розібратися у цій ситуації. Останній визнає, що перший справді неправий і повинен змінити свою думку. Тоді до конфлікту підключається й решта працівників колективу. Невідомо, чим це все може скінчитися. У кращому випадку - прихованою образою, у гіршому - розподілом колективу на ворожі угруповання. Конфлікт може рости, як снігова куля, й не виключено, що не призведе до розладу в колективі. У тому, що так вийшло, винних немає, оскільки все робилося разом.

Основна причина конфлікту- те, що люди залежать один від одного. Кожен потребує співчуття і розуміння, підтримки іншого, наявності однодумців. Це стосується не лише змісту роботи, а й зовнішніх форм організації, починаючи з виробничого процесу і закінчуючи порядком на робочому місці.

Конфлікт - це сигнал, шоу стосунках між людьми щось не так, що з'явились суттєві суперечності. Звичайно, конфлікт може мати руйнівні риси, але частіше він виникає там, де люди пов'язані між собою спільними інтересами і залежать один від одного.

Конфлікт - життєво необхідна частина виробничого процесу й існування робітничого колективу. Лише тоді, коли менеджер не турбується про свою організацію, він не отримує ніяких емоцій. Саме емоції й конфлікт як згусток різного забарвлення є показником наявності інтересу до роботи. Можна зробити висновок, що конфлікт може бути водночас і засобом для діагностики стану колективу, способом його існування і засобом його розвитку, просування.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 123; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты