Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Після смерті Д.Апостола російський уряд 16 років не дозволяв обирати гетьмана .




У 1750 р. за рішенням імператриці Єлизавети Петрівни (1741-1761) було обрано останнього гетьмана козацької України – Кирила Розумовського (1750 – 1764). Цей крок

імператриця здійснила під впливом свого фаворита Олексія Розумовського, який в 1742 р. став її чоловіком.

К.Розумовський доклав багато зусиль для розширення автономного управління Української держави, добився спадковості гетьманства. Але в умовах подальшого розвитку централізму в Росії збереження автономії України було неможливим.

 

У 1762 р. російською імператрицею стала Катерина ІІ, яка була прибічницею централізму та прагнула остаточно ліквідувати автономію України:

ü у 1763 р. указ про заборону викладання українською мовою у Києво-Могилянській академії;

ü у 1764 р. ліквідовано гетьманство, вся повнота влади зосередилася в руках Малоросійської колегії;

ü у 1769 р. за наказом Синоду відбувається вилучення українських букварів з усіх шкіл;

ü у 1775 р. знищено Запорозьку Січ, 25 тис. козаків переселено на Кубань, 5 тис. – переселилися у Туреччину і заснували там Задунайську Січ, значна кількість запорожців отримали статус селян;

ü у 1775 р. було закрито українські школи при полкових козацьких канцеляріях;

ü у 1781-1782 рр. Ліквідовано поділ України на полки і створено губернії;

ü у 1783 р. запроваджено кріпосне право в Україні. Цього ж року було ліквідовано козацтво як стан. Замість козацьких полків створювалися полки російської регулярної армії.

 

В результаті перемоги Росії в російсько-турецьких війнах у 1783 р. Кримське ханство було ліквідоване, і всі його території увійшли до складу Російської імперії. Почалася активна колонізація південних земель, які отримали назву Новоросія. 80% переселенців становили українці і росіяни. Виникли міста: Олександрівськ (Запоріжжя, 1770), Херсон (1778), Севастополь (1783), Катеринослав (1787), Миколаїв (1789), Одеса (1794).

Вихід до Чорного моря, освоєння Півдня сприяли економічному розвитку Росії та України. Поступово Кураїна перетворюється на житницю Європи.

 

Становище Правобережної України під владою Польщі:

Польща відновила на Правобережній Україні порядки, які існували до повстання Б.Хмельницького. Зростають земельні володіння польських магнатів, посилюється соціальне гноблення українського селянства, відновлювалося переслідування православ'я

У 1699 р. польський уряд скасував на Правобережжі козацький устрій. Посилення польського гноблення викликало хвилю повстань.

 

Народні виступи на Правобережній Україні в др. пол. XVIIІ ст.:

В др. пол. XVIIІ ст. на Правобережжі поширювався рух гайдамаків (від тюркського – гнати, чинити свавілля). В 1768 р. гайдамацький рух переріс у народно-визвольне повстання –Коліївщину. Коліївщина була спрямована проти польського гноблення. Царський уряд, наляканий величезним розмахом повстання, допоміг Польщі у його придушенні.

 

У західноукраїнських землях (Галичина, Закарпаття, Буковина) соціальний протест проявився у русі опришків. Найбільш відомим ватажком опришківського руху був Олекса Довбуш.

Народні рухи Хроно- логічні рамки керівники Хід і результати
  1700-1704 Фастівський полковник Семен Палій Звільнили від шляхти Київщину, Черкащину, Поділля. Придушений польсько-російськими військами
гайдамаччина   Варлан, Грива, Голий, Жила, Медвідь Звільнили Броди, Жванець, Збараж, обложили Кам`янець-Подільський. Були розбиті російськими і польськими військами. Частина повсталих відступила в Молдавію.
  Письменний, Сухий, Таран, Тесля Повстання охопило Брацлавщину, Київщину і Поділля. Повсталі розгромили польські загони і здобули Умань, Вінницю, Чигирин і Фастів. Були розбиті російськими і польськими військами.
Коліївщина М.Залізняк, І.Гонта, Бондаренко, Швачка Повстання поширилося на Київщину, Брацлавщину, Коліївщину. Повсталі захопили Смілу, Черкаси, Корсунь, Канів, Умань. Були розбиті російськими і польськими військами.
Опришки 1738-1759 О.Довбуш, В.Баюрак, І.Бойчук Спускалися з гір і нападали на панські маєтки. Роздавали майно бідним. Найвищого піднесення здобув під час повстання О.Довбуша (1738-1745). Придушений у перш. Пол. ХІХ ст. австрійським урядом.

У др. пол. XVIII ст. Річ Посполита переживала період глибокої економічної і політичної кризи, викликаної анархією в державному управлінні, міжусобними війнами. Цим скористалися сусідні держави – Австрія, Росія і Прусія, які розділили між собою землі Речі Посполитої, внаслідок чого польсько-литовська держава перестала існувати.

 

Дати поділу Речі Посполитої Землі, які відійшли до:
Росії Австрії Прусії
1772 р. Східна Білорусія Східна Галичина, Буковина (1775), Закарпаття Польські землі
1793 р. Київщина, Східна Волинь, Поділля, Брацлавщина   - Польські землі
1795 р. Західна Білорусія і Західна Волинь Польські землі Польські землі

 

З переходом Правобережної України під владу Росії тут у 1797 р. було створено Київську, Волинську та Подільську губернії. До Австрійської імперії в 1775 р. була приєднана Буковина, яка до того часу перебувала у складі Османської імперії. Під контролем Габсбургів перебувало і Угорське королівство разом з українським Закарпаттям. В 1867 р. Австрійська імперія отримала назву Австро-Угорщина.

Таким чином, на к. XVIII ст. українські землі опинилися під владою двох великих імперій – Російської та Австро-Угорської. В історії України почався новий період.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты