Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклади наукового стилю




1. У загальному балансі споживання первинної енергії в Україні частка природного газу і нафти становить близько 60%. Така ситуація характерна для більшості країн Європи і світу.

Але, на відміну від них, в Україні пріоритетним енергоресурсом є природний газ, його частка у енергобалансі становить 41%, в той же час, як в країнах Європейського Союзу і в світі – близько 20%. Тобто частка газу в енергобалансі України майже в 2 рази більша, ніж у Європі.

Виходячи з цього, основними шляхами забезпечення енергетичної безпеки України є нарощування власного видобутку вуглеводнів, стабільна робота та розширення газо- і нафтотранспортної систем, розширення географії джерел постачання нафти і газу, зниження нераціонального споживання газу, впровадження новітніх технологій з енергозбереження.

У 2000 році в Україні видобуто 18,1 млрд. куб. м. газу, 3,7 млн. т. нафти і газового конденсату. За останні 4 роки рівні видобутку газу і нафти стабілізувалися. Слід відзначити, що для нарощування власного видобутку вуглеводнів існує головна передумова – наявність значної ресурсної бази [ 5, 19].

 

2. Студент обрав тему наукової роботи і, безперечно, у нього виникає запитання: «З чого почати?» Насамперед потрібно проконсультуватися з науковим керівником та спеціалістом у тій галузі знань, яку він буде вивчати. Вони нададуть йому фахову інформацію. Наступний етап – бібліографічно-пошукова робота з метою збирання і вивчення фактичного матеріалу, формування плану дослідження. Після його схвалення науковим керівником і опрацювання необхідних джерел потрібно підготувати перший варіант тексту своєї праці. На що варто звернути особливу увагу? Передусім на наявність у роботі джерельного матеріалу, якого майже завжди буває недостатньо.

2.4 Публіцистичний стиль

Сфера використання: громадсько-політичне життя, суспільно-культурна, виробнича діяльність, навчання.

Призначення: обговорення, відстоювання та пропаганда важливих суспільно-політичних ідей, сприяння суспільному розвитку, вирішення суспільно-політичних питань, активний вплив на слухача, спонукання до діяльності.

Ознаки: поєднання логічності доказів, точності висловлення наукових положень з емоційно-експресивною образністю, використання художніх засобів – епітетів, порівнянь, метафор.

Мовні засоби: суспільно-політична лексика, емоційно забарвлені слова, риторичні запитання, вигуки, повтори; тон мовлення пристрасний, оцінний (іронія, сарказм, захоплення, гнів); точні найменування (подій, дат, місцевості, учасників), а також багатозначна образна лексика, здатна привернути увагу слухача (читача) і вплинути на нього.

Підстилі: стиль засобів масової інформації, художньо-публіцистичний, науково-публіцистичний.

Жанри: виступ, нарис, публіцистична стаття, памфлет, фейлетон, дискусія.

2.5 Художній стиль

Сфера використання: мистецтво слова, творча діяльність, література, різні види мистецтва, культура, освіта.

Призначення: різнобічний вплив на думки і почуття людей за допомогою художніх образів, формування ідейних переконань, моральних якостей та естетичних смаків.

Ознаки: образність, поетичність, естетика мовлення, експресія як інтенсивність вираження, зображувальність; все подається через призму інтелекту і світовідчуття особистості та спрямовується на особистість читача.

Мовні засоби: застосовуються всі мовні засоби, особливо широко – слова в переносному значенні; емоційно експресивна лексика, різні види синонімів, антонімів, омонімів, фразеологізмів; використання історизмів, архаїзмів, діалектизмів; вживання дієслівних форм; всіх типів печень; синтаксичних зв’язків, використовуються стилістичні фігури та ін.

Підстилі: епічні, ліричні, драматичні, комбіновані.

Жанри: трагедія, комедія, драма, водевіль, роман, повість, оповідання, поема, вірш, байка, епіграма.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты