Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи створення акціонерного товариства




Законом «Про господарські товариства* передбачено чотири етапи, які повинні пройти засновники для створення акціонер­ного товариства:

— зробити повідомлення про намір створити акціонерне то­
вариство;

— здійснити підписку на акції (в разі створення відкритого
акціонерного товариства);

— провести установчі збори;

— здійснити державну реєстрацію акціонерного товариства.
Повідомлення про намір створення акціонерного товариства

робиться в засобах масової інформації; щоправда, коло таких засобів законодавством не визначене. В ньому вказується: найменування акціонерного товариства; мета створення і ді-


яльності; розмір статутного фонду; кількість, номінальна вар­тість і види акцій, що випускаються; склад засновників та ін­ші відомості1.

Суть підписки на акції полягає у внесенні особами, які бажа­ють стати акціонерами, на рахунок засновників не менше 10% вартості акцій, на які вони підписалися, після чого засновники видають Тм письмове зобов'язання про продаж відповідної кіль­кості акцій.

Засновники публікують у засобах масової інформації відпо­відно до вимог чинного законодавства інформацію про випуск акцій, зміст та порядок реєстрації якої встановлюються Держав­ною комісією з цінних паперів та фондовою ринку. Строк від­критої підписки на акції не може перевищувати шести місяців.

Після закінчення вказаного у повідомленні строку підписка припиняється. Якщо до того часу не вдалося покрити підпис­кою 60% акцій, акціонерне товариство вважається незаснова-ним. Особам, які підписалися на акції, повертаються внесені ними суми або інше майно не пізніш як через 30 днів.

До дня скликання установчих зборів особи, які підписалися на акції, повинні внести з урахуванням попереднього внеску неменше 30% номінальної вартості акцій. На підтвердження внес­ку засновники вилають тимчасові свідоцтва.

На відміну від відкритого акціонерного товариства, заснов­ники закритого акціонерного товариства повинні внести до дня скликання установчих зборів не менше 50% номінальної вар­тості акцій.

Якщо результати підписки свідчать про можливість ство­рення акціонерного товариства, відповідно до ст. 35 Закону «Про господарські товариства» засновники скликають уста­новчі збори. Вони скликаються у строк, зазначений у повідом­ленні, але не пізніше двох місяців з моменту завершення під­писки на акції.

Установчі збори акціонерного товариства визнаються право­мочними, якщо в них беруть участь особи, які підписалися більш як на 60% акцій, на які проведено підписку. Якщо через відсут­ність кворуму установчі збори не відбулися, протягом двох тиж­нів скликаються повторні установчі збори. Якщо і при повторно­му скликанні установчих зборів не буде забезпечено кворуму, ак­ціонерне товариство вважається таким, що не відбулося.


 


1 Дні.: Сумской Д Правосубъектность акционера по континентальному праву // Пія-прнс мниіітво, господарство і право — 2001. - f* 4. — С 26.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты