Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника



В ПОНЕДЕЛЬНИК ПЕРВЫЯ СЕДМИЦЫ




Читайте также:
  1. В полицейском комиссариате. Понедельник 27 сентября
  2. В ПОНЕДЕЛЬНИК ПЕРВЫЯ СЕДМИЦЫ, ВЕЧЕР
  3. В СРЕДУ ПЕРВЫЯ СЕДМИЦЫ ВЕЧЕРА
  4. В СРЕДУ ПЯТЫЯ СЕДМИЦЫ ВЕЧЕРА
  5. В СУББОТУ ПЯТЫЯ СЕДМИЦЫ НА УТРЕНИ
  6. ВО ВТОРНИК ПЕРВЫЯ СЕДМИЦЫ, НА УТРЕНИ
  7. ВО СВЯТЫЙ И ВЕЛИКИЙ ПОНЕДЕЛЬНИК, ВЕЧЕРА
  8. ВО СВЯТЫЙ И ВЕЛИКИЙ ПОНЕДЕЛЬНИК, НА УТРЕНИ
  9. Глава 7. Заигрывание в понедельник вечером.

Знаменает параекклисиарх к свету, коснее ради вечерняго утешения, и собираемся вси по обычаю в церковь. Поем полунощницу без поклонов, токмо в конец три поклоны великия, с молитвою, Го́споди и Влады́ко: Сие же бывает в 1-й день токмо. В прочия же дни святаго и великаго поста, поем полунощницу всю с поклоны 16, по обычаю. Таже востав иерей творит обычное метание настоятелю, и входит во святый олтарь, и прием кадильницу, станет пред святою трапезою, и кадя крестообразно, возгласит: Благослове́н Бог наш: И нам отвещавшим: Ами́нь, исходит иерей и кадит. А уставленный псалмопевец глаголет: Трисвятое, всегда кроме метаний. По О́тче наш, возглашает иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство: и по амине, Го́споди поми́луй, 12. Прииди́те поклони́мся: трижды, без метаний. И псалом 19 и 20, по конце их, Трисвятое, без метаний. По О́тче наш: Тропари обычныя. Сим глаголемым, кадит иерей святый олтарь, и всю церковь. Таже, ектения: Поми́луй нас Бо́же: Таже, О вели́ком господи́не и отце́ на́шем святе́йшем патриа́рхе: Возглас: Я́ко ми́лостив и человеколю́бец: Чтец: Ами́нь. И глаголет: И́менем Госпо́дним благослови́ о́тче. И абие иерей: Сла́ва Святе́й, и Единосу́щней: И прочая. Брат же, егоже есть день, став на уреченном месте, глаголет шестопсалмие со всяким вниманием, не борзяся, но со страхом Божиим, яко к Самому Богу беседующи невидимо.

И не имать кто власти шепты творити, ниже плюнути, или хракнути, но паче внимати от псаломника глаголемым, руце имуще согбены к персем, главы же преклонены, и очи имуще долу, сердечныма очима зряще к востоком, да молимся о гресех наших, поминающе смерть, и будущую муку, и жизнь вечную.

В начало же 102-го псалма, глаголет иерей утренния молитвы. По скончании же псалмов, Сла́ва, и ны́не, Аллилу́иа, трижды. Таже, ектения великая, и возглас. Поет же учиненный монах Аллилу́иа, во глас прилучившагося в Октоихе гласа. Стих 1: От но́щи у́тренюет дух мой к Тебе́, Бо́же, зане́ свет повеле́ния Твоя́. Стих 2: Пра́вде научи́теся живу́щии на земли́. Стих 3: За́висть прии́мет лю́ди ненака́занныя. Стих 4: Приложи́ им зла, Го́споди, приложи́ зла сла́вным земли́. И по коемждо стихе, Аллилу́иа, трижды. Таже Троичны гласа. Поем же со умилением велегласно и косно с пением. На 2-м стихе, Сла́ва: а на третием, И ны́не:



Таже стихословим едину кафисму Псалтира. По антифоне же, на Аллилу́иа творим поклоны три, вси равно, последующе игумену, или екклисиарху. По первой кафисме седальны умилительныя Осмогласника.

Таже чтение во святом Ефреме, зане от того дне начинается святый Ефрем, и чтется до пятка Цветоносныя недели.

По 2-м стихословии седален Триоди господина Иосифа. Глас 2.
Подобен: Милосе́рдия су́щи:

Поста́ Боже́ственным нача́тком / умиле́ние стя́жим, от души́ вопию́ще: / Влады́ко Христе́, моли́тву на́шу приими́, я́ко избра́нное кади́ло, / и изба́ви нас, мо́лимся, / злосмра́дныя тли, и му́ки стра́шныя, / я́ко еди́н сый благоуве́тливый.

Слава, тойже.

И ныне, Богородичен. Подобен: Милосе́рдия су́щи исто́чник, / ми́лости сподо́би нас, Богоро́дице, / при́зри на лю́ди согреши́вшия, / яви́ я́ко при́сно си́лу Твою: / на Тя бо упова́юще, ра́дуйся вопие́м Ти, / я́коже иногда́ Гаврии́л безпло́тных Архистрати́г.



И паки чтение во святем Ефреме.

По 3-м стихословии седален господина Феодора. Глас 2.
Подобен: Пречи́стому Твоему́ о́бразу:

Всечестно́е воздержа́ние начне́м све́тло, / луча́ми сия́юще святы́х за́поведей Христа́ Бо́га на́шего, / любве́ све́тлостию, моли́твы блиста́нием, / чистоты́ очище́нием, благому́жества кре́постию: / я́ко да светоно́сни предвари́м во свято́е и тридне́вное Воскресе́ние, / осиява́ющее нетле́ние ми́ру.

Слава, тойже.

И ныне, Богородичен. Подобен: Необори́мую моли́тву Твою́ стяжа́в в лю́тых, / свобожда́юся от оскорбля́ющих мя па́че надежди чу́дно. / О Ма́ти Бо́жия, предваря́еши всегда́ прося́щим Тя ве́рно. / Отону́дуже благода́рно вопие́м Ти: / приими́, Влады́чице, кра́ткая благода́рственная, / вме́сто сих бу́ди ми во всех по́мощь.

Таже чтение в Лавсаице. Псалом 50. И обычная молитва: Спаси́ Бо́же лю́ди Твоя́: Таже возглас: Посем начинаем: Го́сподеви пое́м: на глас канона Минеи, дне святаго. И глаголют стихи песней скоро, кийждо лик свой стих: дондеже достигнут до, Огусте́ша: и от того начинают стих держати на 14. И поем Минеи со ирмосом на 6, поем же сице: Первый лик глаголет стих: Огусте́ша: и поет ирмос. Вторый же лик глаголет 2 стих: Рече́ враг: И по нем тропарь канона. И поряду стихи по ликом до, Тогда́ потща́шася: от стиха же Тогда́ потща́шася, начинаем трипеснец господина Иосифа, на 4. На Госпо́дь же ца́рствуяй: поем другий трипеснец господина Феодора Студита: и поет 1-й лик тропарь. 2-й же лик 2 стих, и тропарь. Посем соединившимся двум ликом, поют, Сла́ва, Троичен, вышшим гласом: И ны́не, Богородичен. Таже глаголем высочайшим гласом: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́. И поем иный тропарь господина Феодора. Понеже бо по пяти тропарей имать песнь. Последи же глаголем катавасию, ирмос втораго канона.



Сице поется осмая и девятая песни.

Третию же песнь поем сице:

Глаголет первый лик стих: Госпо́дь взы́де на небеса́: и тропарь канона Минеи. Вторый лик стих: И даст кре́пость царю́: И вторый тропарь канона Минеи. Таже, Сла́ва, и ны́не, с тропари канона. И поет первый лик ирмос Минеи третия песни, последи канона.

Сим образом поем и 6-ю песнь.

Четвертую же, и пятую, и седмую песни сице поем:

Глаголи первее ирмос канона Минеи, таже конечныя два стиха песни поем к тропарем канона: и Сла́ва, и ны́не, ирмосом же не покрываем песни: зане ирмос глаголется прежде песни. Поются же ирмосы Минеи по каноне, токмо по третией и шестой песнех: занеже у тех песней первее ирмос не поется. В прочия же дни седмицы кроме понедельника, тако поется и 1-я песнь, якоже указася о 4-й, и 5-й, песнех. А в нихже песнех будет трипеснец, поется последи канона катавасия, ирмос трипеснца, якоже вышше изъявися.

Ведомо же буди: яко Осмогласник не поется во всю святую 40-цу, кроме Недель. Поется же точию Минеа, и трипеснец. А в нихже песнех несть трипеснца, поется токмо Минеа. По 3-й песни глаголет иерей ектению малую. Таже седален святаго единожды. Слава, и ныне, Богородичен: И чтение в Лавсаице. По 6-й песни ектения малая. Таже седален мученичен: аще же имать святый кондак, глаголем его зде: мученичен же глаголем по 1-й кафисме с седальнами, с припевом: Ди́вен Бог во святы́х свои́х: И чтение в Синаксаре.


Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 5; Нарушение авторских прав







lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2021 год. (0.024 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты