Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СЛАЙД № 18.




Відповідно до основних принципів захисту прав людини, які закріплені у вищі перерахованих документах Мін’юстом розроблено наказ «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здійснення гендерно-правової експертизи нормативно-правових актів» (затверджений 09.09.2004 № 102/5), метою якого є визначення механізму проведення аналізу чинного законодавства України на відповідність міжнародно-правовим документам з прав людини щодо дотримання й реалізації прав жінок і чоловіків. Робота зі здійснення цієї експертизи проводилася структурними підрозділами центрального апарату Міністерства юстиції. Результатом цієї роботи стали підготовка та подання на розгляд Кабінету Міністрів України пропозицій щодо необхідності удосконалення нормативно-правової бази України в частині гендерної складової.

Гендерно-правова експертиза – це аналіз чинного законодавства, проектів нормативно-правових актів, результатом якого є надання висновку щодо їх відповідності принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (стаття 1 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»).

Завданням гендерно-правової експертизи є вивчення, дослідження, проведення порівняльного аналізу та надання оцінки з відповідним обґрунтуванням проекту нормативно-правового акта щодо його відповідності актам законодавства, норми яких регулюють питання гендерної рівності у відповідній сфері життєдіяльності (зокрема, Конституції України, цього Закону та інших).

Гендерно-правова експертиза проектів нормативно-правових актів проводиться як складова частина правової експертизи в усіх сферах законодавства, що стосуються прав і свобод людини.

Гендерно-правова експертиза проводиться щодо: проектів законів, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Таким чином, проведення гендерно-правової експертизи нормативно-правових актів міністерств та інших органів влади, акти яких підлягають державній реєстрації, є дієвим засобом впровадження гендерних аспектів у формування законодавства України, що сприятиме становленню України, як демократичної, соціально-орієнтованої держави та виконанню нею міжнародних зобов’язань, входження України до світового та європейського співтовариства.

СЛАЙД №

Україна, як держава, намагається реалізовувати ґендерну політику в різних сферах діяльності суспільства. Зокрема, гендерний розвиток у політичній сферіпередбачає суттєве підвищення вимог до рівня представництва жінок в органах законодавчої та виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, сприяння громадській активності жінок, утворення та оптимізацію інституційної бази, правовий захист жінок, проведення ґендерної експертизи законодавства, поєднання зусиль держави та громадянського суспільства із введення та посилення ґендерного контролю за процесом соціальних та економічних змін в інтересах установлення справедливого соціального та економічного порядку в країні, подолання демографічної кризи.

СЛАЙД №

Ґендерна політика в економічній сфері передбачає встановлення однакових можливостей для вибору професії або спеціальності, зайнятості, створення умов для відновлення професійної спроможності жінкам, які доглядали за дитиною, право на рівний доступ до фінансової допомоги і позик, рівний доступ до підприємницької діяльності та реалізації права власності, вироблення особливої політики щодо жінок, які проживають у сільській місцевості, розвиток ґендерної статистики в різних сферах.

СЛАЙД №

Ґендерні зусилля в соціальній сфері спрямовуються на охорону материнства, батьківства та дитинства, охорону здоров’я, рівність у сімейних відносинах, розроблення та реалізація програм боротьби з бідністю з прискоренням подолання тенденцій фемінізації бідності.

СЛАЙД №

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты