Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СЛАЙД № 17.




Органами, установами та організаціями, наділеними повноваженнями в сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, є: Верховна Рада України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; Кабінет Міністрів України; спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; об’єднання громадян; органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, визначені в їхньому складі уповноважені особи (координатори) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Верховна Рада України має широкі повноваження в сфері регулювання ґендерних відносин, у першу чергу визначає основні засади ґендерної політики держави.

Основну роботу по контролю за дотриманням ґендерного паритету виконує Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Його повноваження: в рамках здійснення контролю за додержанням прав та свобод людини й громадянина здійснює контроль за дотриманням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; розглядає скарги на випадки дискримінації за ознакою статі; у щорічній доповіді висвітлює питання дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Для забезпечення ґендерної рівності повинні співпрацювати практично всі державні та недержавні органи, особливо органи місцевого самоврядування. Так, в обласних державних адміністраціях визначається уповноважена особа (координатор) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Виконання обов’язків уповноваженої особи (координатора) покладається на одного із заступника керівника.

Органи виконавчої влади можуть утворювати консультативно-дорадчі органи, призначати радників з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. За рішенням відповідної місцевої ради в складі виконавчого органу відповідної ради може визначатись уповноважена особа (координатор) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Впливати на ґендерну ситуацію, за Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», мають право й громадські організації, які можуть брати участь у розробці рішень, що приймаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань ґендерної рівності; в реалізації загальнодержавних та регіональних програм; делегувати своїх представників до складу консультативно-дорадчих органів тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты