Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заходи безпеки при роботі з електрифікованим інструментом, приладами освітлення, побутовими електронагрівальними приладами на робочому місці та в побуті.




Технічне обслуговування і перевірка справності електрифікованого інструменту та приладів електроосвітлення, якими укомплектовані пожежні автомобілі, виконується кожен день при зміні караулу, після кожного застосування, ремонту, а також у терміни, що вказані в технічних паспортах чи інструкціях щодо їх експлуатації.

Забороняється використовувати електрифікований інструмент та прилади освітлення при:

- порушенні цілісності електричної ізоляції проводів, інструменту, приладів;

- слабкому закріпленні окремих частин інструменту та приладів чи їх деформації;

- інших несправностях інструменту та приладів, що не забезпечують безпеку роботи.

Експлуатація електрифікованого інструменту та приладів освітлення мають проводитись з дотриманням вимог, що зазначені в інструкціях заводiв-виробникiв та діючих стандартах, а також у додатку 10. Усі інструкції та прилади повинні мати інвентарні номери. Корпуси виносних приймачів електроенергії повинні мати електрозв'язок з шасі автомобіля.

Випробування електроінструменту та приладів освітлення проводяться у строки та згідно з програмами, що викладені в технічних паспортах та відомчих технічних умовах на ці вироби.

Особовий склад, який працює з виносним електрообладнанням (прожекторами, електроінструментами, димососами та iн.) має пройти підготовку в обсязі першої кваліфікаційної групи щодо заходів безпеки - не менше 12 годин .

Контроль за експлуатацією електроустановок здійснюється з метою підтримання їх в технічно справному стані. При цьому перевіряються:

- стан елементів електроустановок та наявність комплектуючого обладнання;

- відповідність стану електроустановок вимогам безпеки, періодичність перевірки захисних засобів, контрольно-вимiрювальних приладів та стан ізоляції струмопровідних частин;

- працездатність електроустановки (збудженість, стійкість роботи під час холостого ходу та під навантаженням, межа регулювання напруги, функціонування апаратури управління та приладів);

- якість та своєчасне технічне обслуговування;

- дотримання особовим складом правил безпеки та інші питання.

Перевірка електроустановок здійснюється не рідше ніж один раз на рік. Електроустановки не допускаються до експлуатації у таких випадках:

- послаблення кріплення або відсутність деталей кріплення основного обладнання;

- стукіт та шум у генераторі, що не обумовлений нормальною роботою електроустановки;

- відхилення температурного режиму електроустановки або окремих вузлів вище за допустимі норми;

- некомплектність або несправність пристроїв забезпечення безпеки та захисних засобів (приладів контролю ізоляції, захисних відмикаючих пристроїв, діелектричних рукавиць, килимків);

- несправність контрольно-вимiрювальних приладів;

- порушення ізоляції струмопровідних частин i кабельної мережі та зниження її опору понад допустиму норму;

- відхилення понад допустиме значення величини струму, напруги та частоти;

- порушення вимог Правил упорядкування електроустановок.

Результати перевірки оформлюються актом.

До переносних приймачів електроенергії електроустановок належать:

- прилади освітлення (прожектори, маяки тощо);

- електроінструменти (дискові та ланцюгові пилки, вiдбiйнi молотки, бетоноломи, перфоратори, електроножицi тощо);

- димовисмоктувачі та вентилятори провітрювання;

- генератори високократної повiтряно-механiчної піни;

- електронасоси, компресори.

До роботи з переносними приймачами електроенергії, не пов’язаної з обслуговуванням їх електричних частин, допускаються особи, які мають першу кваліфікаційну групу, навчені безпечним методам роботи, а також пройшли перевірку знань i періодичний інструктаж.

Переносні приймачі електроенергії мають задовольняти таким основним вимогам:

- бути безпечними в роботі i мати недоступні для доторкування струмопровідні частини;

- швидко вмикатися та вимикатися від електромережі;

- самовільне відключення від електромережі не допускається.

Робоча напруга виносних приймачів електроенергії має бути не більше 220 В. Вони повинні підключатися до електроустановок за допомогою приладів захисного відключення.

Приєднання переносних приймачів електроенергії до розподільчого пристрою електроустановок здійснюється за допомогою кабелів. Забороняється приєднання переносних приймачів електроенергії до мережі живлення за допомогою кабеля без напiвмуфти - вилки.

Штепсельні з’єднання мають бути з недоступними струмопровідними частинами та мати спеціальний контакт для жили кабелю, що з’єднує корпус приймача електроенергії з ЗПВ.

З’єднання корпусу приймача електроенергії з ЗПВ має здійснюватись за допомогою спеціальної жили переносного кабелю, який не повинен одночасно бути провідником робочого струменя. Ця жила повинна бути в загальній оболонці з фазними.

Контроль за справністю переносних приймачів електроенергії здійснюється особою, яка спеціально уповноважена для цього.

Перевірка переносних приймачів електроенергії на відсутність замикання на корпус, стан ізоляційних проводів та відсутність обриву проводиться за допомогою мегометра не рідше ніж один раз на три місяці особою з кваліфікаційною групою не нижче третьої.

Перед початком проведення робіт з електроінструментом слід перевірити:

- кріплення вузлів електроінструменту i стан кабелю, цілісність ізоляції, відсутність зламу жил зовнішнім оглядом;

- справність редуктора за допомогою обертання круга або пильного ланцюга до включення електроінструменту в мережу;

- працездатність ЗПВ за допомогою кнопки самоконтролю.

У разі виявлення будь-яких несправностей робота з переносними приймачами електроенергії негайно припиняється. Аварійна ділянка кабелю чи приймача електроенергії має бути замінена на справний.

У разі зникнення напруги під час роботи, перерви у роботі, зміни місця роботи приймача електроенергії, останній має бути відключений від електромережі.

Особам, за якими закріплені переносні приймачі електроенергії, забороняється:

- передавати його іншим особам, які не пройшли підготовку, розбирати та проводити самому будь-який ремонт (як самого приймача електроенергії, так i кабелю, штепсельних з’єднань тощо);

- тримати за кабель приймач електроенергії та торкатися обертальної і різальної частин.

Кабелі електроустановок не повинні мати пошкоджень (тріщин, зламів, зрізів тощо), видимих без застосування збільшувальних приладів.

Пiд час прокладання кабелю в місцях, де рухається транспорт, необхідно вжити заходів, що запобігають механічному пошкодженню кабелю. Забороняється проводити згортання та розгортання кабелю з котушок під напругою.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 239; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты