Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Колективні та індивідуальні електрозахисті засоби при роботі з електрообладнанням.




До колективних засобів захисту відносяться: ізолюючі штанги і кліщі; електровимірювальні кліщі і покажчики напруги; діелектричні гумові вироби й ізолюючі підставки; переносні заземлення й огородження; монтерський інструмент з ізолюючими рукоятками; попереджувальні плакати; ізолюючі засоби для ремонтних робіт під напругою понад 1 кВ, а також індивідуальні екрануючі комплекти.

Крім електрозахисних засобів для забезпечення безпечних і високопродуктивних умов праці в діючих електроустановках застосовуються різні не електротехнічні засоби захисту, у тому числі захисні окуляри, каски, рукавиці, протигази, а також призначені для роботи на висоті запобіжні пояси, канати для страховки, монтерські пазурі, приставні і підвісні сходи, сходи-драбини і т.д.

Особливу групу електрозахисних засобів складають так звані ізолюючі засоби захисту, що забезпечують електричну ізоляцію людини від струмоведучих і заземлених частин, а також від землі. У залежності від захисної здатності вони розділяються на основні і додаткові.

Основні ізолюючі електрозахисні засоби, володіючи високою електричною потужністю, здатні тривалий час витримувати робочу напругу електроустановки і дозволяють персоналу за допомогою їх контактувати з струмопровідними частинами, що знаходяться під напругою, без небезпеки бути ураженим електричним струмом. До них відносяться: в електроустановках до 1000 В – ізолюючі штанги, ізолюючі і електровимірювальні кліщі, діелектричні рукавички, слюсарно-монтажний інструмент з ізолюючими рукоятками, а також покажчики напруги.

Додаткові ізолюючі електрозахисні засоби мають ізоляцію, не здатну витримати робочу напругу електроустановки, і тому вони не можуть захистити людину від ураження струмом при цій напрузі. Їхнє призначення - підсилити захисну (ізолюючу) дію основних ізолюючих засобів, разом з якими вони повинні застосовуватися. При використанні основних захисних засобів досить застосувати один додатковий захисний засіб.

До додаткових ізолюючих електрозахисних засобів відносяться: в електроустановках до 1000 В - діелектричні калоші і килимки, а також ізолюючі підставки; в електроустановках вище 1000 В – діелектричні рукавички, боти і килимки, а також ізолюючі підставки.

До електрозахисних засобів, що застосовуються в підрозділах пожежної охорони, належать:

- рукавицi гумові діелектричні;

- галошi (боти) гумові діелектричні;

- килимки гумові діелектричні, розміром не менше 50х50 см з рифленою поверхнею;

- ножиці для різки електропроводів з ізольованими ручками;

- переносні заземлювачі пожежних автомобілів з електросиловими установками, в яких основна система захисту - захисне заземлення виконується з гнучких мідних жил довільної довжини перерізом не менше 12 мм2.

Придатність до роботи захисних ізольованих засобів визначається випробуванням та зовнішнім оглядом.

Випробування електрозахисних засобів проводяться спеціальними лабораторіями, які мають на це дозвіл органів Держенергонагляду. Результати випробувань оформляються актом, який зберігається до проведення наступного випробування. На рукавицях, ботах та килимках ставиться штамп із зазначенням терміну наступного випробування.

Термін проведення випробувань:

- рукавицi гумові діелектричні - один раз на 6 місяців;

- галошi гумові діелектричні - один раз на рік;

- ножиці для різки електропроводів з ізольованими ручками - один раз на рік;

- боти гумові діелектричні - один раз на три роки.

Придатність до роботи килимків діелектричних визначається тільки зовнішнім оглядом.

Зовнішній огляд електрозахисних засобів проводиться щодня при заступанні на чергування пожежником, за котрим вони закріплені.

Зовнішніми ознаками, які визначають непридатність засобів електричного захисту, є:

- для ножиць - пошкодження ізоляції на ручках та відсутність упорних кілець;

- для гумових рукавиць, галош (ботів), килимків - проколи, розриви, наявність отворів;

- для переносного заземлення - руйнування контактних сполучень, порушення механічної міцності мідних жил (обривання більше 10% мідних жил).

Усі засоби електричного захисту, які не пройшли в установлені терміни випробування, є непридатними для використання.

Електрозахисні засоби зберігаються на пожежних автомобілях окремо від пожежно-технiчного озброєння та шанцевого інструменту в зачохленому вигляді.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 459; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты