Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст проекту




І. Оголошення маршруту
ІІ. Спостереження

1. Екскурсія до лісу (спостереження за рослинним і тваринним світом)
2. Дослідницька робота (організовується в групах)
Загальна проблема: коли різні люди об’єднуються заради однієї справи-збереження природи?
1 група «Рослинний світ в осінньому лісі»
2 група «Пташине царство»
3 група «Тварини лісу»
4 група «Грибні поляни»
3. Звіт кожної групи. Висновки
4. «Юні письменники»

ІІІ. Підсумки оцінювання проектної діяльності всіх учасників
1. Оформлення творчих робіт, підготовка до презентації результатів навчального проекту у формі виставки «Збережемо красу природи». Фотоколадж.

58 . КУТОК ЖИВОЇ ПРИРОДИ, цого обладнання і значення в процесі формування природничих понять.
Важливе місце в удосконаленні викладання біології належить кутку живої природи. В ньому учні систематично ведуть спостере ження, доглядають живі організми, закладають досліди, проводять експерименти. В кутку живої природи вчитель має можливість ви ховувати в учнів інтерес і любов до природи, до праці, прищеплю вати практичні вміння і навички, збагачувати знання, розширювати світогляд, розвивати допитливість.
Створюють його поступово. Учні самі виготовляють значну кіль кість обладнання, особливо такого, як годівниці, напувалки, різно манітні діючі моделі тощо.
Куток живої природи є важливим підрозділом біологічного кабінету, де учні та юннати вивчають особливості будови, біологію тварин, ведуть досліди, спостереження, виконують домашні завдан ня. Саме тому в кутку живої природи треба утримувати насамперед тих тварин, які рекомендовані для використання в навчально-вихов ному процесі з біології.

Навчально-виховне значення кутка природи не можна переоцінити. Наявність його у груповій кімнаті дозволяє формувати реалістичні уявлення про представників рослинного, тваринного світу через забезпечення безпосереднього контакту дітей з ними. Саме в процесі спостережень за розвитком тварин, ростом рослин створюються можливості для формування у дошкільників системних знань: рослини можуть існувати лише при наявності відповідних умов — світла, тепла, вологи, поживного ґрунту; кожна тварина пристосована до певних умов існування і, утримуючи її в кутку природи, слід подбати про створення таких умов.
Спостереження і діяльність, пов'язана з доглядом за мешканцями кутка природи, збуджує думку, сприяє встановленню доступних розумінню дітей зв'язків, а все це вимагає і відповідного мовного оформлення. Об'єкти кутка природи дають змогу вихователю розвивати у дітей сенсорні органи, використовуючи для цього різноманітність забарвлення, форм, звуків, запахів природних об'єктів.
Особлива роль належить кутку природи у розвитку пізнавальних інтересів і спостережливості дітей, оскільки куток природи виконує функцію маленької лабораторії, де проводяться нескладні досліди здійснюються довготривалі спостереження за розвитком рослин і тварин. Використовуючи об'єкти кутка природи, вихователь має змогу здійснювати екологічне виховання — формувати знання про залежності у природі, ціннісні орієнтації. Захоплюючи дітей цікавим і природи, вихователь викликає у них бажання спілкуватися і, формує гуманне дбайливе ставлення до живого.
Наявність кутка природи — неодмінна умова формування перших трудових навичок, пов'язаних з доглядом за рослинами, тварин і ми, а також почуття відповідальності за доручену справу. Добре обладнаний куток природи є завжди окрасою групової кімнати. Під час дослідження ставили питання старшим дошкільникам, що вони вважають найкрасивішим у груповій кімнаті. 90 % відповідали, що це куток природи. Спостереження в кутку Природи за гарним цвітінням квітів, чудовим підводним світом і акваріума тощо дають змогу збагатити дітей естетичними враженнями і відобразити красу у малюнках. У кутках природи дитячих садків утримуються рослини і тварини. До їхнього вибору ставляться певні вимоги:
1.Об'єкти кутка природи мають відповідати завданням програми, сприяти їхньому виконанню.
2. Рослини і тварини повинні бути безпечними для дітей. Наприклад, через отруйні властивості не можна утримувати в дитячому садку солянум (паслін), олеандр, маранту, аглаонему, еуфорбію, а також колючі кактуси.
3.Об'єкти кутка природи не повинні вимагати складного догляду
4. Серед об'єктів кутка природи не повинно бути рослин, тварин які підлягають охороні або чисельність яких незначна.
5. Об'єкти кутка природи повинні змінюватися, поряд з постійними мешканцями повинні бути тимчасові. Це забезпечить постійний приплив нової інформації — важливу умову для розвитку пізнавальних інтересів дітей.
Розміщення і обладнання кутка природи. Куток природи влаштовується у світлій частині кімнати, що забезпечує сприятливі умови для більшості його мешканців. Для розміщення його використовується стандартне і нестандартне обладнання.
Стандартне обладнання — це секційні меблі із столиком-шафою в якому зберігаються предмети догляду за об'єктами кутка природи.
Нестандартне обладнання — це пеньки, невеликі оригінальні стовбури дерев, декоративні грати, на яких розміщують кімнатні рослини, клітки тощо. Вибрані із смаком природні знахідки надають куткам природи екзотичності, індивідуальності. Найчастіше таке нестандартне обладнання доповнює стандартне. Для оформлення кутка природи використовують декоративні тарілки з природними орнаментами, ставлять куманці і вази з сухими букетами, а влітку — з композиціями із живих квітів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты