Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПЕРЕДМОВА. В умовах реформування Збройних сил України найбільш гостро встає питання підвищення професійного рівня спеціалістів




В умовах реформування Збройних сил України найбільш гостро встає питання підвищення професійного рівня спеціалістів, які готовляться для Збройних Сил. Тому офіцер запасу, який навчається за програмою підготовки офіцерів наземної артилерії, забов’язаний вміти своєчасно та з високою ефективністю виконувати вогневі завдання по поразці противника в будь-яких умовах сучасного загальновійськового бою, знати Правила стрільби і управління вогнем артилерії, основні положення Курсу підготовки артилерії Збройних Сил України, способи визначення установок для стрільби, правила пристрілювання і стрільби на поразку різних цілей, бути здатним вміло управляти вогневими взводами під час вибору, занятті, підготовки та залишенні вогневої позиції, веденні вогню з відкритої та закритої вогневої позиції по різним цілям.

В цих умовах головним завданням стає вміння практично вирішувати задачі, які можуть забезпечити виконання вогневого завдання, але якщо немає глибокої теоретичної бази ці завдання виконати буде неможливо.

Дійсний посібник призначений для допомоги студентам при самостійній підготовці до занять з дисципліни “Стрільба і управління вогнем ” . В зв’язку з тим, що в навчальному закладі заняття організовуються методом “Військового дня” відстань між заняттями може складати до тижня, що приводе до часткової втрати навичок і вмінь. Тому важливим питанням залишається самостійна підготовка студентів, але специфіка дисципліни завдає труднощі при самостійному вивченні. Даний посібник призначений для роз’яснення найбільш складних питань, в ньому приведені практичні рекомендації і теоретичне обгрунтування рішення різноманітних задач, практичних питань.

При самостійному вивченні питань з дисципліни разом з цим посібником рекомендовано використовувати посібники „Рішення типових задач з дисципліни “Стрільба і управління вогнем ”, які можна отримати в бібліотеці кафедри.

 

1. ОСНОВИ СТРІЛЬБИ І УПРАВЛІННЯ ВОГНЕМ

1.1 Міра кутів, прийнята в артилерії

В артилерії за одиницю міри кутових розмірів прийнята поділка кутоміра.

Якщо окружність радіусу R розділити на 6000 рівних частин і точки розподілу з'єднати з центром окружності (рис. 1), то утвориться 6000 однакових центральних кутів.

Рисунок 1.1- поняття про поділку кутоміра

Центральний кут, довжина дуги якого дорівнює 1/6000 частини довжини окружності, називається поділкою кутоміра.

Отримаємо довжину дуги атб, що відповідає одній поділці кутоміра, у частках радіуса R:

Округлено довжина дуги, що відповідає куту в одну поділку кутоміра, дорівнює 1/1000 радіуса, яким проведена окружність. Тому поділки кутоміра і називають «тисячними». Окружність містить 6000 поділок кутоміра.

Для зручності усної передачі розміру кута в розподілах кутоміра сотні вимовляють роздільно від десятків і одиниць.

Цей прийом використовується і для запису розміру кута.

Приклади вимови і запису кутів

Кут у поділках кутоміра Записується Вимовляється
43-88 Сорок три вісімдесят вісім
27-04 Двадцять сім нуль чотири
30-00 Тридцять нуль

У деяких випадках спрощують вимову кутів; наприклад говорять: «вліво 22», «19 поділок кутоміра» або «645 тисячних».

На практиці застосовують терміни «мала поділка кутоміра», «велика поділка кутоміра».Малою поділкою кутоміра називають один розподіл кутоміра,великою поділкою кутоміра називають 100 поділок кутоміра.

Тому що окружність містить 360°, або 360х60'=21600',то одна поділка кутоміра дорівнює 21600/6000 = З’,6. Одна велика поділка кутоміра дорівнює З’,6 ´ 100 = 360'=6

Один градус містить (l = 6000/360) 17 поділок кутоміра (16,7 п.к.).

З цих співвідношень випливає, що

60-00 = 360 30-00 = 180

15-00 = 90 10-00 = 60

5-00 = 30 1-00 = 6 і т.д.

 

1.2 Залежність між кутовими і лінійними розмірами.

Позначимо відстань між двома рівновіддаленими від центру точками через l, кут між напрямками на них через n і відстань від гармати або спостерігача до точок через Д.

Відомо, що довжина дуги, рівна одній тисячний, визначається по формулі

l1=0,001R,

або для прийнятих позначень

l1=0,001Д.

Тому що кут між рівновіддаленими предметами в n разів більше тисячної, то і довжина дуги MN буде більше дуги l1 у n разів, тобто

ÈMN = l1n,

або

ÈMN = 0,001 Дn

Рисунок 1.2 - залежність між кутовими і лінійними розмірами

При малих кутах припускається, що довжина дуги приблизно дорівнює довжині відповідної хорди, тобто ÈMN= l.

Отже, l = 0,001 Дn,

або в іншому виді

Ця формула виражає залежність між кутовими і лінійними розмірами.

Приймаючи за невідоме той або інший з розмірів, що входять у формулу, можна вирішувати три типи задач:

- знаючи кут між двома рівновіддаленими точками (предметами) і дальність до них, визначають відстань між цими точками (предметами)

.

- знаючи відстань між двома точками і дальність до них, визначають розмір кута в розподілах кутоміра між напрямками на ці точки

.

- знаючи відстань між двома точками і розмір кута між напрямками на них, визначають дальність

.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты