Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СП “АвтоЗаз- Daewoo”: проблеми створення і функціонування




Запорізький автомобільний завод — одне з найстаріших підприємств України, створене шляхом об'єднання 4 заводів, які займалися виготовленням сільськогосподарських машин. Після революції і громадянської війни у 1929 р. на майже повністю зруйнованому заводі "Комунар" було створено перший вітчизняний комбайн.

У1959 р. за завданням уряду за короткий строк було розроб­лено перший вітчизняний мікролітражний автомобіль ЗАЗ-965. Серійний випуск цієї моделі почався без зупинки виробництва сільськогосподарських машин. З 1961 р. почали випускати автомобіль, призначений для інвалідів. У 1970 р. з конвеєра зійшов 100-тисячний автомобіль, а в 1976 р. — мільйонний. У 1978 р. на заводі було розроблено принципово нову у вітчиз­няній практиці модель передньопривідного автомобіля ЗАЗ- 1102 "Таврія", яку з 1987 р. почали виробляти серійно та екcпортувати в Угорщину, Чехію, Словаччину, Колумбію, Єгипет, Грецію, Еквадор. Варто зазначити, що "Таврію" вважали далеко не найпрестижнішим автомобілем навіть у країнах соціалістичного табору, і вона приваблювала споживачів переважно низькою ціною. Автолюбителі, сперечаючись, яка машина найгірша у світі, часто називали радянську "Таврію" і східнонімецький "Трабант".

На початку 90-х років АвтоЗАЗ був промисловим об'єднанням, на якому у дві зміни працювало 44,5 тис. осіб і яке випускало 150 тис. автомобілів на рік. Кожних півтори хвилини з конвеєра сходила нова машина.

Із розпадом СРСР з метою налагодження випуску деталей і вузлів до автомобілів у 1991 р. було створено асоціацію підприємств із виробництва автомобілів "Таврія", до якої увійшли 70 підприємств. Усього в Україні було задіяно 100 підприємств, які виготовляли комплектуючі для "Таври". В умовах економічної кризи у жовтні 1992 р. завод увів у дію нове складальне виробництво з передовою технологією і сучасним обладнанням. На АвтоЗАЗ відбувався процес удосконалення базової моделі, було створено пікап і фургон, спеціальний причіп, моделі для інвалідів і вантажно-пасажирський варіант автомобіля на експорт, у тому числі й у країни з лівостороннім рухом. У 1995 р. було запущено у виробництво новий п'ятидверний автомобіль ЗАЗ-1105 "Дана" з кузовом типу "універсал".

У 1994 р. розпорядженням обласної державної адміністрації об'єднання було перетворене на відкрите акціонерне товариство "Запорізький автомобільний завод" зі статутним фондом 9,6 млн грн. Державі належало 82 % акцій, а решта перебувала у власності працівників ВАТ "АвтоЗАЗ". Почався активний пошук західного інвестора, який тривав до 1997 р., коли розпочались переговори з корейською автомобільною компанією "Daewoo Motors".

Інвестиційні пропозиції "Daewoo". Корпорація запропонувала створити СП до кінця 1997 р. Угодою передбачалося, що кожна сторона вносить до статутного фонду по 150 млн дол., при цьому корейська сторона — грішми, українська — майном. Вартість проекту було оцінено в 1,28 млрд дол. Угодою також передбачалося, що весь прибуток корейського партнера від проекту залишатиметься в Україні і спрямовуватиметься на подальший розвиток виробництва.

За умовами угоди СП зобов'язалося випускати щорічно 230 тис. автомобілів п'яти моделей, зокрема 80 тис. модернізо­ваних "Таврій", 26 тис. "Ореl", 120 тис. південнокорейських автомобілів. Відповідно до угоди 70 % комплектуючих до автомобілів мали виготовлятися в Україні. Корпорація "Daewoо" відповідала за експорт 60% продукції. Спільне підприємство планувало розвивати мережу торговельних і сервісних центрів.

Південнокорейська сторона зобов'язувалася зберегти протягом трьох років робочі місця для працівників СП із додержанням зарплати на рівні найбільш високооплачуваних підприємств Запорізької області. У разі невиконання будь-якої умови угоди "Баешю" зобов'язувалася сплатити Україні 50 % вартості пільг, наданих СП.

Планувалося створення нових систем контролю якості, управлінського і фінансового обліку, маркетингових дослі­джень та нової організації управління виробничим процесом. Передбачалася програма підвищення кваліфікації працівників за рахунок "Daewoo" і спільного підприємства. Проект мав окупитися через 8,6 року.

Державна підтримка СП. Для реалізації проекту корейці вимагали створення українським урядом пільгових умов для СП. Верховна Рада України прийняла закони "Про списання заборгованості ВАТ "АвтоЗАЗ" від 18 липня 1997 р. і "Про стимулювання виробництва автомобілів в Україні" від 19 вересня 1997 р., якими надала новостворюваному спільному підприємству небачені до цього в Україні податкові пільги. СП звільнялося від сплати податку на прибуток, імпортного мита на комплектуючі і податку на землю протягом 10 років. За законом будь-якому інвестиційному проекту в галузі виробництва автомобілів в Україні (за умови інвестицій не менше 150 млн дол. і виконання критерію локалізації) надавалися такі пільги:

• звільнення від ПДВ та акцизного збору на виробниче обладнання і виробничі матеріали, необхідні для модернізації виробництва, а також на імпорт запчастин, які використовуються під час складання автомобілів;

• звільнення від податку на землю за розрахунком, що кожні 400 тис. інвестицій скасовують оподаткування 1 га земельної ділянки, на якій розміщується виробництво;

• сума прибутку, з якої стягується податок на прибуток у кожному звітному році, зменшується на суму прибутку, що реінвестується у виробництво;

• продаж автомобілів, складених в Україні, на внутрішньому ринку звільняється від ПДВ та акцизного збору.

Насамкінець Кабінет Міністрів України прийняв 16 лютого 1998 р. постанову "Про заборону ввезення в Україну автомобілів іноземного виробництва, старших ніж 5 років". За ввезення іномарки, молодшої ніж б років, платиться імпортне мито на суму 5 тис. дол. Тільки після прийняття цих рішень керівництво концерну "Daewoo" підписує 2 березня 1998 р. документи про створення СП ЗАТ "Авто-ЗАЗ Daewoo".

Діяльність СП. 23 березня 1998 р. після майже дворічної перерви було запущено складальний конвеєр у Запоріжжі та вироблено пілотну партію автомобілів — 120 шт. Таким чином було перевірено стан готовності технологічного обладнання. Масове виробництво планувалося розпочати з другої половини квітня, проте завод почав працювати лише в кінці травня. 19 травня в Іллічівську на базі заводу авто агрегатів було відкрито серійний цех крупновузлового складання нових моделей автомобілів "Ланос" (Lаnоs), "Нубіра" (Nubira), "Леганза" (Leganza) з машинокомплектів, які постачалися "Daewoo". Схема постачання викликала подив українців: готові автомобілі привозили до болгарського міста Варна, там розбирали і частинами перевозили до Іллічівська.

Організаційна культура. З початком роботи СП до Запоріжжя приїхало 50 динамічних корейських експертів, які поводилися дещо інакше, ніж їхні українські колеги. Наприклад, вони ніколи не ходили на так званий перекур. "Я приїхав сюди для роботи, для важкої роботи, — каже Му-Йонг Кім, директор планового відділу. — Люди з АвтоЗАЗу захоплюються нашим ставленням до праці, і це, я сподіваюсь, є хорошим фактором для нашого проекту". Марина Таран, перекладач, говорить, що корейці принесли з собою нові порядки: "О восьмій годині вони вже на роботі, усміхаються і вітаються з усіма. Коли о 19:30 я кажу їм "До побачення", вони здивовано запитують: "Ти вже йдеш додому?!"

Організаційна культура компанії — "Дух Daewoo ", складається з трьох елементів: творчості, випробування і самопожертви. Цей лозунг, який, як правило, висить у кабінетах керівників компанії, покликаний скеровувати працівників " Daewoo " на досягнення поставлених керівництвом завдань. Відтак тренінг персоналу націлений не на розвиток вузьких професійних знань і навичок, а насамперед на виховання працівників у дусі організаційної культури " Daewoo ", на їх лояльність і відданість компанії. Така політика може спричиняти і деякі проблеми. Так, у листопаді 1998 р. компанію було оштрафовано за вимогу до своїх працівників купувати автомобілі виключно власного виробництва.

Нові працівники змушені були проходити 11-добову тренінгову програму з таких тем: " Daewoo " і філософія бізнесу компанії, опис і відвідання підприємств, що входять до "Групи Daewoo ", ситуаційна вправа про критерії успішної роботи, груповий проект і відеозапис виступу президента компанії. Тренінгова програма для менеджерів середньої ланки тривала 15 днів і концентрувалася на розвитку управлінських навичок, особливо у сфері управління людськими ресурсами. Програма для керівників вищої ланки розрахована на чотири дні і зосереджувалася на розумінні бізнес-середовища і довготермінової стратегії " Daewoo ". Програма передбачала особисту зустріч із президентом компанії. Крім цього, компанія проводила тренінги для дружин менеджерів на теми філософії бізнесу і духу компанії, відносин на роботі і в сім'ї, з основ економіки і щасливого сімейного життя. Цим підкреслювалося, що компанії належить не тільки менеджер, а й уся його родина.

Типовою рисою багатьох корейських конгломератів є те, що ними надцентралізовано і патерналістськи управляє одна особа. Президент, який часто є засновником компанії, бере на себе особисту відповідальність за всі аспекти діяльності фірми і щиро цікавиться добробутом і професійним розвитком своїх підлеглих.

Успіх " Daewoo " був би неможливим без підприємницьких якостей і навичок засновника і президента компанії. Президент Кім вважається найпрацьовитішим корейським керівником: спить лише чотири години на добу, починає робочий день о 5:30, працює по 14 годин без вихідних і 200 днів на рік проводить у поїздках. Він визнає, що не мав відпустки останні Посилаючись на економічну кризу та власну оцінку причин низьких обсягів продажу автомобілів в Україні, корпорація " Daewoo " зажадала перегляду бізнес-плану та інвестиційної програми. У поширених через мас-медіа заявах корейська сторона дала знати, що відмовиться навіть від фінансових зобов'язань, узятих на себе під час створення СП "АвтоЗАЗ- Daewoo ", якщо проблеми не будуть вирішені на її користь.

У 1999 р. події розвивалися гірше, ніж передбачалося найпесимістичнішим сценарієм. Узяті на себе корейською стороною інвестиційні зобов'язання не виконувались. Управління компанією було практично паралізоване через блокування корейською стороною роботи Ради директорів. Унаслідок цього не було затверджено бюджет компанії, виробництво перестало фінансуватися.

Представник СП "АвтоЗАЗ- Daewoo " у Києві Олег Коваленко свідчив, що з вини " Daewoo " виробництво автомобілів постійно скорочується. Лише у грудні 1999 р. замість 1200 автомобілів було випущено 300. Крім того, корейська сторона не виконувала своїх зобов'язань щодо налагодження збуту 50 % автомашин на експорт.

На запитання кореспондента "Аргументів и фактів", чи не є однією з причин поганої реалізації автомобілів " Daewoo " надто висока ціна на них, О. Коваленко відповів, що ціни на автомобілі " Daewoo " в Україні такі самі або й значно вищі, ніж за кордоном. "Скажімо, модель "Ланос" коштує у Південній Кореї 5300 тис. дол., а в Україні аж 8300", — зазначив він.

Керівник " Daewoo -Motors" пан Чой в інтерв'ю газеті "День" заявив, що ціни на автомобілі не були завищені і що українська сторона змовилася з іншими автокомпаніями з метою нашкодити репутації компанії " Daewoo " та СП "АвтоЗАЗ- Daewoo ".

За словами С. Соболева, лідера партії "Реформи і порядок", попри всі аргументи корейської сторони щодо зменшення інвестицій у проект, змінювати умови угоди нині неможливо. "А якщо таке станеться, то наша партія ініціюватиме ухвалення ВР України рішень, які поставлять корпорацію " Daewoo " в однакові умови з іншими суб'єктами ринку в Україні", — зазначив він.

2000 рік. У цьому році СП "АвтоЗАЗ- Daewoo" планувало випустити 33,6 тис. автомобілів, з яких 26,7 тис. машин роди­ни "Таврія" і 6,8 тис. автомобілів " Daewoo ". Були внесені деякі конструкторські зміни в двигун до ЗАВ-1103 "Славута". Підприємство планувало реалізовувати свою продукцію в деяких країнах СНД, Південної Америки, а також Близького Сходу.

За 10 місяців 2000 р. підприємством було випущено 10,079 тис. автомобілів (у тому числі 6,802 тис. родини "Таврія"). а реалізовано 10,526 тис. (у т. ч. 7,549 тис. моделі "Тав­рія"). Через недостатню завантаженість виробничих потуж­ностей (лише на 10—15 %) за номінальної потужності 150 тис. автомобілів на рік збитки становили 12 млн грн. Головною причиною неприбуткової роботи є неможливість збільшити обсяг продажу, а відповідно і рівень виробництва за сучасних умов функціонування авторинку України.

Наприкінці 2000 р. у засобах масової інформації з'явилося повідомлення про фінансову кризу в південнокорейській компанії " Daewoo Motors Со." Щоб уникнути банкрутства було зроблено декілька спроб її продати. На купівлю претендували: "Ford Моtоrs Со.", "Daimler Crysler I General Motors Co." в альянсі з "Fiat".

Оскільки купівлі " Daewoo " так і не відбулося, 8 листопада 2000 р. компанію було офіційно оголошено банкрутом, а вже 10 листопада " Daewoo Motors" почала процедуру реорганізації компанії та подала відповідне звернення до суду.

І хоча цей процес проходить у Кореї, він викликає великий інтерес в Україні, оскільки пов'язаний з подальшою діяльністю україно-корейського СП "АвтоЗАЗ- Daewoo ". У зв'язку з цим керівництво СП організувало прес-конференцію, на якій йшлося про стан і перспективи реалізації проекту СП через реструктуризацію компанії " Daewoo Моtors". Було повідомле­но, що скоріше за все новим власником компанії стане "General Motors". План реорганізації компанії передбачав значне зменшення корпоративної адміністрації в Кореї, зменшення витрат, скорочення штатів, зниження заробітної плати та інші непопулярні заходи. Голова ради директорів СП Олег Папашев відмітив, що те, що відбувається в Південній Кореї, не може не позначитися на подальшій реалізації проекту, хоча доля вітчизняного автомобілебудування вирішується в Україні і залежить передусім від того, наскільки послідовно нашою державою будуть зніматися перешкоди на шляху розвитку цієї найважливішої для країни галузі. Водночас стосовно подальшої долі СП слід зазначити низку принципових моментів.

По-перше, його засновниками з корейської сторони виступили дві компанії, які входять у " Daewoo Group", — " Daewoo Motors" і " Daewoo Неаvу Industry", а з української — АТ "Авто-ЗАЗ". У будь-якому випадку, навіть якщо частина акцій буде запропонована іншому інвестору, необхідна буде формальна згода українського партнера.

По-друге, малореальним є те, що новий власник " Daewoo Моtors" відмовиться від наявного виробничого потенціалу або перепрофілює автомобілебудівні потужності на випуск іншої продукції. До того ж він стане правонаступником усіх зобов'язань, які зафіксовані в статутних документах під час створення СП.

По-третє, корейські грошові інвестиції в реалізацію проекту "АвтоЗАЗ- Daewoo " працюють в Україні. Проведено реновацію виробництва, засвоєно випуск нових моделей автомобілів, власниками яких уже стали понад 32 тис. українців. Створено мережу продажу і сервісного обслуговування, збережено 18 тис. робочих місць. Усе це є і залишається в Україні, як би надалі не розвивалися події в Південній Кореї.

У Кореї активно вживають заходи зі скорочення витрат. Дещо в плані зменшення витрат буде зроблено і в СП. Так, поставки машинокомплектів для збирання корейських моделей тепер можливі за умови передплати. Але з поставками машинокомплектів і, тим більше, із забезпеченням запчастинами та якісним сервісом усіх моделей СП проблем не виникає. Керівництво " Daewoo Моtors" планує в цей "перехідний" період захистити своїх постачальників і споживачів, забезпечити постійний потік матеріалів і комплектуючих для виробництва запланованої кількості автомобілів, поставки запчастин на внутрішній і світовий ринки. Якщо навіть процес реструктуризації затягнеться, то вже є домовленість про поставки машинокомплектів і запчастин з Польщі.

У 2001 р. керівництвом СП було зроблено ряд значних кроків щодо пожвавлення попиту на його продукцію. Так, 23 березня генеральний директор СП "АвтоЗАЗ- Daewoo " Парк Санг Кьюн і голова правління КБ "Приватбанк" О. Дубілет підписали низку документів про співробітництво. Одним з найважливіших напрямів їх спільної діяльності став проект щодо кредитування купівлі автомобілів вітчизняного виробництва. Програма цікава тим, що завдяки кредиту купів­ля автомобіля стане доступною навіть для громадян із середнім рівнем доходів. Основні умови кредитної схеми такі: строк кредиту — до 2 років; процентна ставка — 12—16 % річних залежно від терміну погашення та інших умов; мінімальний початковий внесок — 60 % від вартості автомобіля, а решта суми може бути погашена кредитом, наданим "Приватбанком".

Проте керівник служби розробки законодавчих пропозицій СП "АвтоЗАЗ- Daewoo " С. Кузьменко вважає, що поки не має можливості знизити процентні ставки кредитування. Тому масового звернення в банки за такими кредитами і, відповідно, значного зростання обсягів продажу не планується. Адже, у всіх цивілізованих країнах передбачені лояльні умови банківського кредитування для придбання товарів тривалого користування національного виробництва.

Нещодавно СП відкрило своє представництво в Санкт-Петербурзі і почало експорт "Таврії" і "Славути" в Росію. 1 хоча за наявних там цін на російські авто СП буде важко конкурувати з ними, підприємство все-таки прагне розвивати продаж на цьому ринку.

Основною подією 2001 р. на СП став запуск виробництва першої промислової партії моделі ІЛ-300 на базі "Ланос", обладнаної двигуном вітчизняного виробництва з обсягом 1,3 л, створеним на Мелітопольському моторному заводі. Орієнтовна ціна нової моделі —6,6 тис. дол., перша партія автомобілів становитиме 40 шт. Ця подія знаменує собою початок нової ери у вітчизняному автомобілебудуванні — ери повномасштабного виробництва в Україні автомобілів світового класу.

Сучасність.

ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» (ЗАТ «ЗАЗ») – єдине в Україні підприємство,що володіє повним циклом виробництва легкових автомобілів, що включає штампування, зварювання, фарбування, обладнання кузова і складання автомобіля. На підприємстві створено і постійно удосконалюється якісно нове сучасне високо технологічне виробництво. Пріоритетами ЗАТ «ЗАЗ» є постійне прагнення удосконалювати власну продукцію, робота над впровадженням нових ідей і розширення модельного ряду автомобілів. Високий рівень технічного забезпечення виробництва став основою для плідної співпраці ЗАТ «ЗАЗ» з лідерами світового автомобілебудування: Adam Opel, Daimler AG, GM DAT, ВАЗ, ТАТА, Сhery, КІА. Виробництво орієнтоване в основному на споживачів автомобілів класу С (найбільш швидкорослого сегменту ринку).

ЗАТ «ЗАЗ» входить до групи компаній «УкрАВТО» . Українська Автомобільна Корпорація - лідер автомобільного ринку України; найбільший виробник і дистриб'ютор автомобілів, постачальник високоякісних послуг автосервісу.

Завдання:

1. Яка мета проекту створення СП "АвтоЗАЗ- Daewoo ". Визначте учасників проекту, їхні функції та інтереси. Що відбувалось з 2001 року по наш час з “АвтоЗаз” ? По можливості дати коротку характеристику діяльності Daewoo Motors після 2001року.

2. За якими маркетинговими принципами обґрунтовано цей проект? Визначте недоліки маркетингового аналізу проекту, проведеного на передінвестиційній фазі. Запропонуйте концепцію маркетингу проекту та підготуйте його маркетинговий план.

3. Проведіть експертизу інституційної підготовки проекту. Проаналізуйте, які елементи інституційного аналізу не було виконано під час передінвестиційних досліджень. Визначте зовнішні фактори та оцініть їх вплив на проект. Проаналізуйте вплив внутрішніх факторів на життєздатність проекту. Запропонуйте програму і заходи можливої протидії негативному впливу зовнішніх і внутрішніх факторів.

4. Проаналізуйте, які елементи соціального аналізу проекту було проігноровано під час підготовки проектного рішення. Як аналітик-соціолог визначте, які види робіт необхідно здійснити протягом життєвого циклу проекту для його успішної реалізації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты