Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Закупівля матеріальних ресурсів




Закупівля матеріальних ресурсів – це процес оформлення і виконання замовлення на поставку матеріальних ресурсів, який здійснюється за допомогою визначених форм, методів і способів.

До основних форм закупівлі відносяться прямі, опосередковані, змішані. Способи закупівлі визначаються системою забезпечення матеріальними ресурсами, яка може бути традиційна або оперативна. Методи закупівлі визначають закупівлю однією партією, регулярні закупівлі дрібними партіями, оптовими закупівлями, закупівлю за мірою необхідності.

У процесі закупівлі матеріальних ресурсів необхідно вирішити два основних питання.

Перше питання полягає у виборі – закуповувати матеріальні ресурси чи виробляти їх самостійно на підприємстві. Вибір ґрунтується на порівнянні витрат із закупівлі та витрат на власне виробництво. Але здебільшого рішення залежить не тільки від величини витрат. Рішення на користь закупівлі може бути прийняте у випадках:

· потреба у комплектуючому виробі невелика;

· існує велика гнучкість у виборі можливих джерел постачання і виробів-замінників;

· відсутні на підприємстві необхідні потужності для виробництва комплектуючих;

· відсутній технічний або адміністративний досвід для виготовлення потрібних виробів.

Рішення на користь власного виробництва може бути прийняте у випадках:

· потреба у комплектуючих виробах стабільна і досить велика;

· існуючі постачальники не можуть забезпечити необхідних стандартів якості виробів;

· необхідно зберігати таємницю в галузі технології виробництва;

· комплектуючі вироби можуть бути виготовлені за існуючих виробничих потужностей.

Друге питання – вибір форм постачання. При закупівлі матеріальних ресурсів можна використати одне із двох альтернативних рішень.

1. Самостійне формування асортименту матеріальних ресурсів і закупівля цих ресурсів безпосередньо у виробників.

2. Закупівля матеріальних ресурсів у посередника, який спеціалізується на продажі різних видів матеріальних ресурсів та формуванні широкого асортименту і поставках його споживачам у скомплектованому вигляді.

Слід відмітити, що закупівля матеріальних ресурсів у посередника має такі переваги:

1. Закуповуючи матеріальні ресурси у посередника, підприємство, як правило, має можливість придбати широкий асортимент продукції відносно невеликими партіями. В результаті чого зменшується потреба у запасах, складах, зменшується обсяг договірної роботи з виробниками окремих видів ресурсів.

2. Ціна матеріалів у посередника може бути нижчою, ніж у виробника. Це відбувається із-за того, що посередники закуповують у виробників набагато більші обсяги матеріальних ресурсів і частіше, ніж підприємства-споживачі. Тому посередники мають значні знижки у виробника.

3. Виробник матеріальних ресурсів може розміщатися територіально на більш віддаленій відстані, ніж посередник. Додаткові транспортні витрати у цьому випадку можуть перевищувати різницю у цінах виробника і посередника.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты