Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лабораторний аналіз насіння.




Насіннєвий контроль здійснюється в районних і обласних насіннєвих інспекціях по методиках, описаних в Державному стандарті. Його проводять на протязі року декілька разів : після очищення і сортування насіння, а також під час зберігання та при підготовці до сівби.

Для оцінки посівних якостей господарства направляють в районну насіннєву інспекцію для лабораторного аналізу середні зразки насіння, відібрані з початкового зразку – сукупності проб, узятих від партії, або контрольної одиниці насіння. Партія насіння – визначена по масі кількість однорідного насіння однієї культури, сорту, категорії, репродукції, зібрана з однієї апробованої ділянки. Контрольна одиниця – це гранична по масі кількість насіння окремої партії, з якої відбирають середній зразок для визначення якості насіння.

Виїмка (точкова проба) – це невелика кількість насіння, взята від партії, або контрольної одиниці за один раз при складанні початкового зразку.

Початковий зразок ( об’єднана проба) – це сукупність усіх виїмок (точкових проб), відібраних від партій насіння або контрольної одиниці для складання середнього аналізу.

Середній зразок (проба) – частина насіння початкового зразку, виділена для лабораторного аналізу.

Відбір проб насіння проводять по ГОСТу 12036-85. Відібрати середні зразки мають право лише уповноваженні на це особи (агрономи господарств, дослідних закладів, представники насіннєвих інспекцій). Всі ці особи проходять спеціальний інструктаж в насіннєвих інспекціях.

Від партій насіння еліти підготовленого на продаж елітно-насінницьким господарством, проби насіння відбирають тільки спеціалісти державних насіннєвих інспекцій. Для правильного відбору і оформлення зразків у господарства повинні бути створені кімнати агрономів (найпростіші лабораторії), де б знаходились щупи, стіл, терези, совочки, лінійки, скляний посуд, мішечки та інше.

По кожній культурі для відбору однієї об’єднаної проби встановлений максимально допустимий розмір маси насіння – контрольна одиниця (Табл.). Якщо партія більше контрольної одиниці, її умовно ділять на частини, не перевищуючи по масі контрольну одиницю, і від кожної такої частини беруть пробу окремо. В цьому випадку до акту відбору проб прикладають схему розбивки партії насіння на контрольні одиниці з відповідною їх нумерацією.

При зберіганні насіння насипом для складання об’єднаної проби беруть в 5 місцях по 3 точкові проби з різної глибини (10-20 см. від поверхні, у середині насипу і біля полу)

Від однієї партії насіння, яка не перевищує контрольної одиниці і зберігається в декількох закромах одного складу, допускається відбір однієї проби. В цьому випадку точкові проби беруть у кожному закромі також в 5 місцях і об’єднують в одну.

 

Таблиця 9

Розміри контрольних і середніх проб різних культур.

 

  Культура Маса партії (контрольної одиниці) від якої відбирають одну пробу ,ц Маса середньої проби, г
Пшениця, жито, ячмінь, овес, полба, рис квасоля, боби, трітікале, соняшник, люпин однорічний, рицина, соя, усі види гороху, кукурудза, арахіс.
Гречка, кавун, віка, конопля, льон, мак, просо, буряки кормові і столові, сочевиця, еспарцет, лобія

 

Відбір однієї проби від декількох дрібних партій або однієї, яка знаходиться в різних сховищах, не допускається.

Відібрані проби насіння продивляються для встановлення однорідності партії. Якщо між точковими пробами немає різких відхилень, їх ретельно змішують, складають об’єднану пробу.

З одержаної об’єднаної проби методом хрестовидного ділення виділяють середні проби. Одну – для визначення чистоти, енергії проростання, схожості, життєздатності, маси 1000 насінин. Другу – для визначення зараженості амбарними шкідниками. Третю для визначення зараженості насіння хворобами у вологій камері та на поживних середовищах.

Першу середню пробу кладуть у мішечок, другу – в скляний посуд, третю(в розмірі 200г) – в паперовий пакет або мішечок з тканини. В мішечок з насінням кладуть етикетку. Посуд заповнюють доверху, щільно закривають пробкою, заливають сургучем, воском або парафіном, зовні наклеюють етикетку. Місткість посуду для зернових злакових і бобових культур ( окрім проса, квасолі, бобів) – 0.5 дм3, для насіння проса – 0.25 дм3, для насіння бобів, квасолі – 1дм3

Етикетки для мішечків та пляшок, в яких насіння відправляють в контрольно-насіннєву лабораторію, мають таку форму :

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 252; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты