Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Документи сортового насіння.




Розсадники розмноження першого(Р-1) і другого (Р-2) років, супереліти і еліти, а також ділянки першої і послідуючих репродукцій підлягають польовій апробації, а одержане з полів насіння – лабораторному аналізу в районних держнасінінспекціях, на основі яких видаються сортові і насіннєві документи.

 

 

1. сортові документи.

Шляхом польової апробації встановлюють сортові якості і складають “Акт апробації” відповідної форми.

Про результати апробації розсадників розмноження першого(Р-1) і другого (Р-2) років, супереліти і еліти сповіщають в “Акті апробації” форми 197.

При проведенні польової апробації на ділянці гібридизації для одержання насіння простого гібриду і розмноження стерильних батьківських форм і гібридів кукурудзи і соняшнику складається “Акт апробації” за формою 196.

При польових обстеженнях посівів кукурудзи, соняшнику і сорго на ділянках гібридизації і розмноження стерильних батьківських форм складається “акт апробації” за формою 194.

При проведенні амбарної апробації кукурудзи (після перебирання качанів) складається “акт апробації” за формою 203.

При апробації ділянок вирощування першої і послідуючих репродукцій складається “акт апробації” за формою 193.

На всі посіви, які в результаті апробації визнані непридатними для насіннєвих цілей, замість “акта апробації виписують” “акт вибракування” за формою 200.

У господарствах науково-дослідних установ, навчгоспах, інших господарствах, які не мають паспорта-патента і ліцензій від установи-оригінатора сорту на право виробництва і продажу насіння високих репродукцій, посівів розсадників розмноження, супереліти і еліти документують, як першу репродукцію.

Коли за даними апробації посіви супереліти і еліти не відповідають нормам сортової чистоти або іншим показникам якості, встановленим для суперелітних і елітних посівів, їх документують як першу репродукцію.

 

2. Насіннєві документи.

 

Насіннєві якості встановлюються в лабораторіях районних держнасінінспекцій за результатами аналізів відібраних проб, проведених згідно з діючими державними стандартами.

 

Держнасінінспекція видає такі документи:

 

1. “ Посвідчення про кондиційність насіння ”, якщо насіннєва партія за усіма показниками якості відповідає вимогам стандарту і призначена для внутрішньогосподарського використання;

2. “ Сертифікат на насіння України ” видається на партії кондиційного насіння, призначеного для реалізації в межах України;

3. “ Результат аналізу насіння ” видається на насіння, яке некондиційне по будь якому показнику, в документі указується по якому показнику насіння не відповідає стандарту ДСТУ 2240-93 і дається рекомендація по покращенню насіння, якщо це можливо або по його заміні на інше, кондиційне.

 

“Акти апробації” і “ Посвідчення про кондиційність насіння ” являються первинними документами, в яких наведені дані про сортові і насіннєві якості насіння, одержані експериментальним шляхом, вони являються основою для інших сортових документів.

Партії оригінального та елітного насіння при реалізації супроводжується “ Атестатом на насіння ”, в ньому указані всі сортові якості на основі “акту апробації” і насіннєві якості на основі “ Посвідчення про кондиційність насіння ”, виданого райдержнасінінспекцією.

На репродукційне насіння видається “ Свідоцтво на насіння ”, в ньому наведені показники сортових якостей згідно “акту апробації” і насіннєвих згідно “ Посвідчення про кондиційність насіння ”.

Партії репродукційного насіння, які не пройшли аналіз в контрольно-насіннєвих лабораторіях, супроводжуються “ Сортовим посвідченням ”, яке виписують на основі “ Акту апробації”.

Партії гібридного насіння кукурудзи, соняшнику з ділянок гібридизації супроводжуються “ Свідоцтвом на гібридне насіння ”. Воно заповнюється на основі “акту польового обстеження ділянки гібридизації”, “акту амбарної апробації” (кукурудзи) та “ Сертифіката на насіння України ”.

Супроводжувальні документи виписуються агрономом, підписуються керівником і скріплюються печаткою господарства-виробника насіння. Всі графи повинні бути заповненими.

Партії насіння, які реалізуються за межі України, повинні отримати сертифікат якості міжнародного зразка.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 247; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты