Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність і види страхових премій




 

Страхова премія (страховий внесок) має три форми прояву :

- економічну

- юридичну

- математичну

Економічний зміст виявляється в тім, що вона є частиною національного доходу, яка виділяється страхувальником з метою забезпечення гарантування його інтересів на випадок не бажаних дій (страхових випадків).

У юридичному аспекті страхова премія - це грошове вираження страхового зобов'язання, що відображено в страховому договорі.

Математичний зміст страхової премії набирає форму періодично повторюваного платежу страхувальника страховику.

Страхова сума є базою для розрахунку страхової премії. Вона є кількісним чинником, від якого залежить розмір премії.

Роль якісного фактора грає страховий тариф.

Якщо мова йде про ставку премії з одиниці страхової суми, то вона встановлюється у вартісному вираженні (у гривнях чи копійках) з кожної сотні страхової суми. Сто гривень розглядається як одиниця страхової суми. Щоб знайти повну страхову премію, досить ставку в гривнях і копійках помножити на кількість сотень у складі страхової суми

СП = (Тб х S ) / 100 (10)

У практиці українських страховиків поширене встановлення ставок премії у відсотках. Для західних компаній звичайним є встановлення ставки премії в грошовому вираженні.

По призначенню страхові внески мають наступні форми: ризикова премія, ощадний внесок, нетто-премія, достатній внесок, брутто-премія (тарифна ставка).

За формою сплати страхові внески розділяються: одноразові, поточні, річні, розстрочені .

За часом сплати страхових премій їх розділяють на авансові, попередні .

Висновки: актуарні розрахунки призначені для визначення витрат страховика, необхідних для виконання його зобов'язань перед страхувальниками. Ціною страхового ризику є тарифна ставка (брутто-ставка), що містить у собі нетто-ставку і навантаження. Навантаження складається з витрат на ведення страхування і прибутку. Звертається увага, що в практиці страхування застосовується метод розрахунку тарифної ставки з використанням теорії імовірності і математичної статистики. Базою для розрахунку страхової премії, виплачуваної страхувальником страховику за ризик є страхова сума за договором і брутто-ставка.

 

Лекція 7. Розрахунок тарифних ставок по страхуванню життя

 

1. Особливості розрахунку тарифних ставок по страхуванню життя.

2. Розрахунок одноразових нетто-ставок по страхуванню на дожиття і на випадок смерті.

3. Розрахунок одноразових нетто-ставок по страхуванню ренти.

4. Математичні резерви і порядок їхнього розрахунку.

 

Ціль: розглянути особливості укладання договорів по страхуванню життя, вивчити метод довгострокових фінансових числень і принцип рівноваги, використовуваних при розрахунку тарифних ставок на дожиття і на випадок смерті, розкрити сутність страхування ренти і порядок визначення одноразових нетто-ставок, показати значення і механізм розрахунку математичних резервів.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 132; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты