Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фінансовий контроль і основні методи його здійснення




 

Фінансовий контроль – це цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів державної влади і недержавних організацій із забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в процесі формування, розподілу і децентралізації грошових фондів з метою більш ефективного соціально-економічного розвитку всіх суб’єктів фінансових відносин.Поряд з цим фінансовий контроль сприяє збільшенню і нагромадженню коштів, росту рентабельності виробництва, ефективному використанню матеріальних і фінансових ресурсів.

Важливими напрямками фінансового контролю є своєчасне і повне виконання фінансових зобов’язань юридичними і фізичними особами перед бюджетом, дотримання податкового законодавства.

Фінансовий контроль можна умовно класифікувати за певними критеріями:

· За часом проведення контролю:

ü попередній;

ü поточний;

ü наступний.

· За суб’єктами контролю:

ü фінансовий контроль органів законодавчої влади і місцевого самоврядування;

ü фінансовий контроль адміністрації Президента України;

ü фінансовий контроль органів виконавчої влади;

ü фінансовий контроль фінансово-кредитних органів;

ü суспільний фінансовий контроль;

ü аудиторський фінансовий контроль.

· За формою проведення:

ü обов’язковий або зовнішній;

ü внутрішній або ініціативний;

· За сферою фінансової діяльності:

ü бюджетний;

ü податковий;

ü валютний;

ü кредитний;

ü страховий;

ü інвестиційний;

ü контроль за грошовою масою.

· За методами проведення:

ü перевірки;

ü обстеження;

ü нагляд;

ü аналіз фінансової діяльності;

ü спостереження або моніторинг;

ü ревізія.

Попередній фінансовий контроль здійснюється на етапі розгляду і прийняття рішень з фінансових і інших питань. Поточний – це контроль за оперативною фінансовою діяльністю. Наступний фінансовий контроль – це контроль за фінансовими результатами.Фінансовий контроль здійснюється працівниками структур, що займаються виробничо-господарською і фінансовою діяльністю, а також власниками фінансових ресурсів.

Основними методами фінансовими контролю є ревізії і перевірки. Перевірка – це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій або їхніх підрозділів. Результати перевірки оформлюються службовою запискою. Ревізія – це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, перевірка дотримання законодавства з фінансових питань, достовірності обліку і звітності; спосіб документального розкриття недоліків, розтрат, присвоєння і крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань. За результатами ревізії складається акт.

 
 
 

Ревізії бувають:

· вибіркові (часткові);

· фронтальні (повні);

· планові і позапланові;

· документальні і фактичні;

· комплексні і тематичні.

Відомчий фінансовий контроль здійснюється структурними підрозділами міністерств, відомств, державних комітетів і інших органів державного управління за фінансово-господарською діяльністю підвідомчих їм підприємств, установ і організацій.

До недержавних видів фінансового контролю відносяться:

· внутрішньогосподарський контроль;

· суспільний фінансовий контроль;

· аудиторський фінансовий контроль.

·


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты