Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок здійснення фінансового контролю головною державною податковою адміністрацією і державною контрольно-ревізійною службою




 

Основним контролюючим органом фінансової діяльності підприємців є Головна державна податкова адміністрація, до складу якої входять державні податкові інспекції в областях, районах, містах. Її задачі і функції визначені Законом України „Про державну податкову службу в Україні”.

Основна мета державної податкової адміністрації – забезпечення дотримання закону про податки, повний облік усіх платників податків і інших обов’язкових платежів у бюджет, здійснення контролю і забезпечення правильності нарахування і сплати цих податків.

Державні податкові інспекції в районах і містах виконують наступні функції:

ü контролюють дотримання закону про податки й інші платежі в бюджет;

ü забезпечують своєчасний і повний облік платежів податків і інших платежів у бюджет;

ü контролюють своєчасність подачі платниками бухгалтерських звітів і балансів, податкових розрахунків, декларацій і інших документів, пов’язаних з нарахуванням платежів у бюджет, також перевіряють їх достовірність, правильність визначення прибутку, доходу об’єкта оподаткування і нарахування податків, інших платежів у бюджет;

ü контролюють дотримання громадянами закону про індивідуальну трудову діяльність;

ü забезпечують застосування фінансових санкцій щодо порушення обов’язків перед бюджетом;

ü передають правоохоронним органам матеріали про факти порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, а також подають в арбітражні і судові органи запити про стягнення на користь держави коштів, отриманих підприємствами, організаціями і громадянами на незаконних умовах, і в інших випадках одержання коштів без установлених законом основ.

Державні податкові інспекції мають широкі права по фінансовому контролі. Їм надане право перевіряти й у випадку необхідності вилучати у суб’єктів підприємницької діяльності грошові документи, перевіряти бухгалтерський облік і звітність, плани, кошториси, декларації й інші документи, пов’язані з нарахуванням і виплатою податків, одержувати необхідні пояснення, довідки з цих питань. Податкові інспекції також мають право фактичного контролю виробничих, складських, торговельних приміщень підприємств і громадян, що використовуються для одержання доходів.

Забезпечення на Україні контролю за ефективним цільовим використанням бюджетних грошей доручене органам Державної контрольно-ревізійної служби. Статтею 2 Закону „Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні” визначено, що головним завданням Державної контрольно-ревізійної служби є виконання державного контролю за використанням грошей і матеріальних цінностей, їх заощадженням, виконанням бухгалтерського обліку і звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, державних фондах, бюджетних організаціях, а також на підприємствах і в організаціях, що одержують гроші з бюджетів усіх рівнів і державних валютних фондів.

Надзвичайно актуальним залишається на сьогодні питання контролю за ефективним і цільовим використанням бюджетних засобів. На перший план серед таких перевірок виходять комплексні перевірки економічної і контролюючої роботи фінансових, економічних і контролюючих органів, органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування щодо виконання бюджету.

Державна контрольно-ревізійна служба здійснює фінансовий контроль організацій, що фінансуються з бюджету, шляхом проведення ревізій і тематичних перевірок використання коштів відповідно до затвердженого кошторису, а також щодо скорочення публічної власності, дотримання законів і нормативних актів у їх діяльності.

Законодавче підкріплення Верховною Радою України статусу Державної контрольно-ревізійної служби в Україні поліпшило положення фінансового контролю.

На Державну контрольно-ревізійну служби покладені такі функції:

ü перевірка виконання закону про бюджетні права як державними, так і місцевими органами влади і управління;

ü контроль дотримання фінансової дисципліни підприємствами, установами й організаціями і контроль за ефективним використанням ними бюджетних і власних коштів;

ü контроль за виконанням Державного бюджету органами державного управління всіх рівнів, бюджетними організаціями, господарськими підприємствами й організаціями в частині виконання обов’язків перед бюджетом;

ü перевірка роботи фінорганів щодо використання бюджетів усіх рівнів;

ü перевірка роботи системи банків з питань взаємин із бюджетом.

У частині контролю за використанням коштів Державного бюджету задачі Державної контрольно-ревізійної служби перетинаються із задачами Рахункової палати України. При цьому Рахункова палата веде парламентський контроль в основному на рівні центральних органів управління державою, а Державна контрольно-ревізійна служба – починаючи з бюджетних установ у селах до міністерств і відомств. Для цього Державна контрольно-ревізійна служба вже більш п’яти років має розвинуту галузеву структуру у всіх містах, районах і областях, а Рахункова палата складається тільки з центрального апарата.

В умовах ринкових відносин виникають конфліктні ситуації між об’єктами підприємств і органами державного контролю відносно розмірів податків, що виплачуються до бюджету, цін і порядку їх застосування. Ці спірні питання вирішуються правоохоронними і державними органами управління за умови, що сторони подають письмові висновки незалежного аудиторського контрольного органа.

Свого часу уряд Чилі стикнувся з проблемою, що непокоїть і нашу податкову службу: як контролювати виручку дрібних та вуличних торгівців. У якості першого кроку наказали встановити в кожному пункті торгівлі касовий апарат, що і було зроблено. Після цього була об’явлена національна лотерея на чеки, і вже покупці (а не чиновники) почали вимагати чеки за будь-яку, навіть дрібну покупку.

Фінансово-господарський контроль діяльності підприємства в умовах ринкових відносин і різних форм власності набуває іншого змісту, оскільки виникла нова форма фінансового контролю – аудиторський контроль.Аудиторська перевірка проводиться з використанням аудиторських стандартів, розроблених практикою в країнах з розвинутою вільною економікою.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты