Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Умови виникнення ринку.




Суспільний поділ праці, що ґрунтується на спеціалізації. Спеціалізація визначається порівняльними перевагами або відносно меншою вартістю виробництва.

Економічна відокремленість суб’єктів господарювання, зумовлена наявністю різних форм власності (що, скільки і як виробляти, вирішує сам товаровиробник).

Величина трансакційних витрат визначає умови і межі ділової активності.

Вільний обмін ресурсами, який забезпечує вільне ціноутворення та ефективне господарювання.

Таким чином, ринок – це складна система взаємовідносин виробників та споживачів, продавців і покупців, їх господарських зв’язків, включаючи прямі різноаспектні контакти за участю посередника.

У широкому розумінні ринок означає певний спосіб організації економічного життя, характерними ознаками якого є: самостійність учасників економічного процесу; комерційний характер їхньої взаємодії; суперництво (конкуренція) господарюючих суб’єктів; формування економічних пропорцій під впливом динаміки цін та конкурентної боротьби; ціни, що складаються на основі попиту та пропозиції.

У загальному вигляді ринок можна представити у вигляді такої схеми:

 

       
   
 
Р И Н О К
 

 

 


Тип господарських зв’язків
Самостійна підсистема в економічній системі


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты