Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дія законів організації




 

В теорії організації існують різні класифікації законів. Вони можуть бути загальними і частковими, специфічними, динамічними і статистичними, функціонування і розвитку тощо. У теорії організація важливими є загальні закони, які мають всеприродний характер.

Вперше загальні закони організації сформулював А.А. Богданов [2. с. 24]. Вони поділяються на ті, що проявляються в структурах організації, як форми (в статиці) та в процесах, як функції управління (в динаміці). Узагальнення законів організації наведені у табл. 2.1[5. с. 25].

 

Таблиця 2.1

Перелік та коротке визначення законів організації

 

Назва закону Стислий зміст закону
Закони організації, що проявляються переважно в статиці (структурах).
Закон композиції Відображує необхідність погодження цілей організації: вони повинні бути спрямовані на підтримку основної цілі більш загального характеру.
Закон пропорційності Відображує необхідність співвідношення між частинами цілого, а також їх співмірність, відповідність або залежність.
Закон найменших Говорить про те, що структурна стійкість цілого визначається його найменшою частковою стійкістю (наприклад, міцність ланцюга визначається при інших рівних можливостях, найменш міцною ланкою).
Закон онтогенези Визначає, що кожна організація у своєму розвитку проходить наступні фази життєвого циклу: становлення, розквіт, занепад.
Закони організації, що проявляються переважно в динаміці (процесах).
Закон синергії Сума властивостей організованого цілого не дорівнює арифметичній сумі властивостей кожного з його елементів окремо.
Закон інформованості - впорядкованості Стверджує, що в організаційному цілому не може бути більшого порядку, ніж у впорядкованій інформації.
Закон єдності аналізу і синтезу Процеси аналізу (розділення, диференціації тощо) доповнюються синтезом (протилежними процесами з’єднання, інтеграції і т.д.). Спочатку виконується аналіз, а потім синтез.
Закон самозбереження Будь-яка реальна фізична (організаційна) система прагне зберегти себе як цілісне утворення і, як наслідок, економніше витрачати свій ресурс.
Закон економії часу Відображує економію суми затрат минулої, живої і майбутньої праці на одиницю корисного ефекту товару за його життєвий цикл.
Закон конкуренції У світі має місце об’єктивний процес підвищення якості продукції і пониження її питомої ціни. Порівнювати продукцію фірм можна за показником питомої ціни (відношення ціни до корисного ефекту).

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 174; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты