Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Концептуалізація бюджетної політики на місцевому рівні




Актуальність проблеми бюджетної політики на місцевому рівні викликана рядом причин. Першою та найважливішою є нестача фінансових ресурсів у місцевих органів влади, що не дозволяє вирішувати найболючіші життєві проблеми населення. Друга важлива причина полягає у надмірній централізації як коштів, так і управлінських рішень взагалі.

Водночас проблема фінансового забезпечення розвитку територій властива фактично всім країнам. Її суть полягає у тому, що адміністративно-територіальні утворення мають різну податкову базу та фінансовий потенціал, що є наслідком нерівномірності територіального розміщення природно-ресурсного потенціалу і продуктивних сил.

Ступінь розподілу функцій між бюджетами всіх рівнів залежить від державного устрою – федеративного чи унітарного. У федеративних країнах розподіл функцій між рівнями державного управління і ланками бюджетної системи виражений сильніше. Бюджети членів федерації несуть більше відповідальності за фінансування соціально-економічного розвитку регіонів країни (суб’єктів федерації).

В унітарних державах розподіл функцій між ланками бюджетної системи в цілому слабший, ніж у федеративній державі. Однак залежно від розмірів та особливостей адміністративно-територіального поділу країни, її політичних, історичних і національно-культурних традицій принципи розподілу функцій між рівнями державного управління та ланками бюджетної системи можуть досить суттєво відрізнятись.

В економічній літературі відсутні єдині підходи до трактування змісту бюджетної політики, розробки найважливіших напрямів реалізації, що негативно відображається на системі її провадження та ефективності. У багатьох випадках зустрічаються інтерпретації терміну «бюджетна політика» як податково­бюджетна, бюджетно­податкова, фінансово­бюджетна, фіскальна, причому це характерно як для зарубіжних, так і вітчизняних наукових джерел.

Так, наприклад, у словнику сучасної економічної теорії Макміллана (Велика Британія) наведене наступне визначення: «Бюджетна політика (або фіскальна політика)... означає використання оподаткування і державних видатків для регулювання сукупного рівня економічної діяльності».

Подібне трактування бюджетної політики наводять окремі російські вчені. Так, Борисов А. стверджує: «Бюджетно­податкова політика – політика в галузі оподаткування і витрат, спрямована на підтримання високого рівня зайнятості, стабільної економіки, зростання ВПП».

У вітчизняній літературі найпоширенішим є визначення бюджетної політики, дане Василиком О. як «...сукупність заходів держави щодо організації та використання фінансів для забезпечення економічного і соціального розвитку». Підтримуючи позитивний аспект, а саме розкриття змісту політики через сукупність заходів держави, одночасно ми вважаємо, що подібне визначення стосується більше фінансової політики, а не бюджетної, хоча бюджетна політика є складовою фінансової.

Досить своєрідними є підходи Пасічника Ю. до висвітлення змісту бюджетної політики як особливого поняття. Він вважає, що «оскільки бюджетна політика формується людьми, а функціонує в реальних економічних процесах, є підстави стверджувати, що вона має об’єктивний та суб’єктивний зріз. Об’єктивний зріз – це реальні економічні процеси, які виникають у результаті суспільного виробництва і включають як основу фінансові потоки. Суб’єктивний зріз – це відносини, які функціонують у надбудові, пов’язані з людською діяльністю і проявляються у юридичних актах, прийнятті та виконанні бюджету, перерозподільчих бюджетних механізмах».

Бюджетна політика на місцевому рівні – це офіційно визначені органами місцевого самоврядування цілі та напрямки розвитку бюджетних відносин, а також методи їх реалізації на місцевому рівні.

Зміст бюджетної політики на місцевому рівні полягає у визначенні курсу, завдань і напрямів діяльності держави у сфері формування й використання коштів бюджетного фонду. Відповідно до внутрішнього змісту бюджетної політики на місцевому рівні вітчизняною фінансовою наукою сформульовані найважливіші завдання:

1) розробка науково обґрунтованої концепції розвитку бюджету як важливого інструменту регулювання соціально-економічних процесів. Вона формується на основі вивчення потреб сучасного стану суспільного розвитку, всебічного аналізу стану розвитку економіки і соціальної сфери глобальних тенденцій соціально-економічного розвитку та стратегічних пріоритетів держави і органів місцевого самоврядування;

2) визначення основних напрямів мобілізації й використання бюджетних ресурсів на перспективу і поточний період; при цьому виходять із шляхів досягнення поставлених цілей, передбачених економічною політикою, враховуючи зовнішні та внутрішні чинники, можливості зростання бюджетних ресурсів на місцевому рівні;

3) ефективне здіснення практичних дій, спрямованих на досягнення поставлених цілей.

Процес формування бюджетної політики передує процесу складання місцевих бюджетів та узгоджується з планами економічного і соціального розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Фактично основним документом, що визначає бюджетну політику на місцевому рівні, є програма економічного та соціального розвитку.

Бюджетна політика на місцевому рівні, як основна форма фінансової політики держави, вирішує двоєдине завдання: забезпечення функціонування усіх ланок бюджетної системи та бюджетне регулювання соціально-економічних процесів. Реальність реалізації обраного типу бюджетної політики багато в чому визначається узгодженістю, збалансованістю її складових. Тобто податкова політика, політика у сфері неподаткових платежів, політика бюджетного регулювання цін, інвестиційна та інноваційна бюджетна політика, трансфертна політика, політика у сфері видатків бюджету та інші мають бути збалансованими та узгодженими у часі.

Аналіз та оцінка бюджетної політики за роки трансформації економічної системи України показує, що більшість дій так і залишаються лише намірами, декларативними гаслами, отримані результати досить часто не відповідають наміченим цілям. Звичайно, порівняно з початковим періодом становлення ринкових відносин, сучасна бюджетна політика стала більш чітко структурованою, з визначеним елементним складом. Змінено структуру бюджетних видатків, скорочено фінансування галузей економіки та надання бюджетних позичок, одночасно збільшилася питома вага видатків на соціальний захист населення і соціально-культурну сферу.

Водночас, розірвання у часі процесів законодавчого забезпечення системності бюджетної політики породжує багато суперечностей і викривлень. Так, пріоритети бюджетної політики різко змістилися у напрямку соціальних процесів. Підвищення соціальних зобов’язань держави спричинило до виникнення залежності: трансферти – підвищення цін і інфляції – збільшення тиску на чиновників у напрямку підвищення прожиткового мінімуму – збільшення трансфертів – провокування інфляції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 172; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты