Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність електронної комерції




Починаючи із середини 1990-х pp. у світі спостерігається активність торгівлі в режимі on-line . Наслідуючи великі компанії, які виробляють комп'ютерне обладнання, в Інтернет стали виходити продавці традиційних товарів. З'явилася велика кількість книгарень, магазинів з продажу компакт-дисків і відеокасет, одягу, алкогольних напоїв, продуктів харчування тощо.

Електронна комерція - це прискорення більшості бізнес-процесів за рахунок їх здійснення електронним шляхом. В цьому випадку інформація передасться в напрямі до отримувача, минаючи стадію створення паперової копії на кожному етапі.

За кілька років торгівля в Інтернеті стала одним з наймогутніших сегментів національних економік промислово-розвитих країн. Компанії та підприємці стрімко відкривають для себе можливості Інтернату та прагнуть максимально їх використовувати за допомогою швидкої обробки та передачі інформації, грошей, товарів.

Електронна комерція об'єднує множину різноманітних технологій, у складі яких можна виділити електронний обмін даними, електронну пошту, Інтернет та Інтранет. Таким чином, електронну комерцію можна охарактеризувати як ведення бізнесу з використанням мережі Інтернету.

Придбання товарів і послуг у системі електронної комерції відбувається наступним чином: підприємство встановлює постійно працюючий комп'ютер - сервер з виходом до Інтранет і спеціальне програмне забезпечення та створює так званий "віртуальний магазин". На екрані комп'ютера потенційний клієнт бачить рекламне оголошення з декількома варіантами вибору. Вибір одного з них веде до сторінки з іншою інформацією на екрані.

Електронна комерція в мережі Інтернет за останні декілька років переживає новий етап свого розвитку. Він характеризується злиттям дрібних компаній, які Дублюють один одного за асортиментом товарів, що пропонуються, чи їх поглинанням більш крупними конкурентами. Головною проблемою цього етапу є забезпечення надійності функціонування всієї схеми електронної комерції - від доступу до Інтернет-магазинів мережею до служб доставки замовлених товарів.

На сьогоднішній день лідером у сфері новітніх технологій електронної комерції є США. Цьому сприяло стійке економічне зростання 1990-2000 pp., що супроводжувалося збільшенням продуктивності праці вдвічі за цей період. У той же час стрімко розвивалася індустрія комунікаційних технологій, значно підвищувалася чисельність користувачів, радикально змінилася вартість комп'ютерів та їх комплектуючих,

В Україні розвиток електронної комерції ускладнено низкою причин:

- незначною чисельністю споживачів та їх низькою купівельною спроможністю;

- недостатнім рівнем розвитку систем оплати продукції та послуг;

- відсутністю дешевої та надійної системи доставки.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты